Skocz do zawartości

Pomoc w otwarciu sklepu :)

Rugbykiller

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

noszę się z zamiarem otwarcia sklepu wędkarskiego w okolicach Warszawy lecz nie wiem od czego zacząć, mianowicie w co i gdzie się zaopatrywać, od kogo najlepiej kupować.

Czy kupować od producenta czy może lepiej w jakiejś hurtowni. Jeśli jest ktoś kto ma wiedzę w tym temacie proszę o pomoc.  :)

podstwa kazdej dzialanosci jest tzw. bussines plan, ktory w fazie planowania zawiera m.in. odpowiedzi na takie pytania ... dobrze tutaj trafiles, mysle, ze najpozniej o 14.15 ktos, moze nawet kilka osob, wstawi tutaj taki plan inkl. wszelkich wchodzacych w gre dostawcow ze stawkami rabatow w stosunku do odbieranego towaru ...

• Like 5

podstwa kazdej dzialanosci jest tzw. bussines plan, ktory w fazie planowania zawiera m.in. odpowiedzi na takie pytania ... dobrze tutaj trafiles, mysle, ze najpozniej o 14.15 ktos, moze nawet kilka osob, wstawi tutaj taki plan inkl. wszelkich wchodzacych w gre dostawcow ze stawkami rabatow wstosunku do odbieranego towaru ...

To takie Polskie ironizować jak nie masz ochoty komuś pomóc to lepiej nic nie pisz.

• Like 1

Jak nie znasz podstaw marketingu czy też zarządzania to lepiej się wstrzymać ze sklepem do czasu kiedy przeczytasz kilka książek lub pójdziesz na odpowiednie kursy ale trzeba być świadomym że po tej edukacji nie zostaniesz mistrzem marketingu/zarządzania do takiego stopnia żeby być pewnym że osiągniesz sukces w tej branży.

Bez umiejętności marketingowych/zarządzania nie ma co wchodzić w taki biznes szkoda wydanych pieniędzy i nerwów bo klienci nie przychodzą.

Od siebie mogę dodać że parę tygodni temu odbyły się targi wędkarskie, tam mogłeś uzyskać większość kontaktów z Polskiej branży wędkarskiej. Tak to zostaje Tobie wyszukiwarka google.

Pozdrawiam,

Slider

• Like 1

Mi chodzi przede wszystkim o miejsca w jakich się zaopatrywać. Czy lepiej w hurtowni ponieważ wszystko jest w jednym miejscu i można negocjować warunki czy lepiej szukać producentów po całej Polsce i ściągać je do sklepu?

Jeśli myślisz poważnie o interesie i na powyższe pytania nie znasz odpowiedzi to,bez złośliwości,chyba naprawdę nie wiesz na co się porywasz.

Kończę zaśmiecać,pozdrawiam.

Jest jeszcze inna opcja aby zaistnieć w tym biznesie. Zastanów się czy nie warto wysp[ecjalizować się w tej branży w jakimś produkcie.

Np tylko przynęty. Tylko sprzęt Japan, tylko plecionki, tylko........

Wówczas zamiast sklepu w okolicach wawy otwierasz sklep internetowy i zaczynasz przygodę z własnym biznesem.

Powinieneś również wziąść pod uwagę że zatowarowanie nawet maŁEGO sklepu to 200-400 tys zł.

A raczej żaden podmiot(hurtownia,producent) nie wstawi rzeczy jak do komisu lub nie odroczy Ci płatności.

Na początek nie szukaj kosztów ytylko staraj się je minimalizować. Sklep internetowy może być początkiem do tego aby póżniej,

jak już oszacujesz rynek i zweryfikujesz własne możliwości otwierać sklep w Wawie.

ZH

• Like 1

Wawa w ogóle nie wchodzi w grę. Mieszkam pod Warszawą gdzie jest jeden sklep wędkarski do którego i tak już coraz mniej ludzi chodzi. Mieszkańców 30 tys, nie daleko woda. Chyba lepiej będzie dogadywać się z jedną hurtownią i brać większość od nich? resztę asortymentu ściągać wedle uznania?

albo masz za dużo pieniędzy albo bujasz w obłokach, widać, że nie za dużo wiesz o prowadzeniu przedsiębiorstwa. @pitt wszystko Ci napisał i od tego zacznij. A na samym początku powinieneś  przygotować projekt sklepu i wtedy wszystko będziesz wiedzieć. 

Bez urazy ale przy 30tys ludności to lepiej założyć stragan w wielkości kiosku niż sklep z prawdziwego zdarzenia.

Woda przy sklepie wędkarskim jest to atut jeśli woda jest łowna. Poza tym przy 30tys zaludnienia tych wędkarzy jest kilkudziesięciu max. Czyli ruch dzienny to jedna dwie osoby

Miejsce mam, pomysł mam, tylko nie wiem gdzie będzie bardziej opłacalne zaopatrywanie się w asortyment, nic więcej. Może temat źle napisałem. Wiele waszych pomysłów "stragan" ;) jest rozsądnych ale jak nie zaryzykujesz nie wypijesz szampana. Jak bym miał 500 tyś. to bez problemu mogę zrobić wszystko, ale nie mam  :( dlatego zaczynam od zera i nie przeraża mnie to. Lepiej próbować niż siedzieć i narzekać.

Zaczynasz od zera? To jak już znajdziesz dostawcę który będzie miał większość asortymentu do twojego sklepu to

czym jak nie DUDKAMI zamierzasz mu zapłacić? Jak wcześniej pisałem zatowarowanie sklepu małego to 200-400 tyś zł.

Wiesz zaczynam się zgadzać z kolegami że bujasz w obłokach. Pomysł to nie wszystko, a widzę że na tą chwilę 

to jedyne co masz.

ZH