Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Max 2 osoby , ale troche gratow jest, myślałem o 3,60  i podłoga aluminium , chociaż klient polecał air mate. Na forum z ta air to różnie pisza , metlik kompletny.

A no i jeszcze jaki kształ DMK ?? . Nie wiem o co tu chodzi. Kasa do 4 tys.

• 0

Napewno cos powyzej 3m, chcesz plywac z kims? Duzo gratow masz do zabrania? No i najwazniejsze max. Cena

Popeye dobrze prawi, napisz więcej, bo na razie to niewiele wiadomo poza ty, że chcesz kupić... Na silnikach, które posiadasz możesz spokojnie popylać gumą o długości 3,5 - 3,8m. Co do materiału i reszty to wiele zależy od kasy... i możliwości transportowych, pamiętaj że im większa guma to więcej noszenia do samochodu, z samochodu no i kwestia wodowania. Częściowo rozwiązują ją kółka do slipowania.

Dużo na temat znajdziesz w wyszukiwarce. Osobiście polecam twardą podłogę, aluminium, sklejka zawsze lepsze niż dmuchana airmata, dobre oparcie dla nóg podczas łowienia na stojąco, klamoty jest gdzie poustawiać. Materiał im grubszy tym lepszy (w granicach rozsądku, bo przecież trzeba to taszczyć na własnych barach) chyba ze masz gdzie trzymać przyczepę z "balonem"

• 0

Powiem tak, używam 5 lat leciwej Novuranii, z hypalonu, nie wiem jakiej grubości, ale wytrzymała niejedno, w tym gwałtowne "spotkanie" z koparką piachu wiślanego. Długość 3,9m, podłoga ze sklejki, waga gotowego do pływania (bez klamotów) około 80kg (chociaż nie ważyłem skubańca bo nie było okazji ;) . W 20 min jestem w stanie sam go napompować i zrzucić na wodę. Ważne - dno w literę V, pomaga w sterowaniu i pływaniu ślizgiem.

Bush - ok, jeszcze lepiej Zodiac.

Edytowane przez kmr1

• 0

Bush 3,6 ładnie wygłada cena też ładna, brak alu. , po przeczytaniu paru postów mam do sklejki troche obaw, drży i faluje / sam nie sprawdziłem / .A co z kształtem pontonu czy jest jakaś różnica w ślizgu czy to tylko sprawa wyglądu ?

• 0

Nie jestem "fachowcem" ale na mój gust to dno w kształcie V pozwala na zdecydowanie szybsze wejście w ślizg (oczywiście ważna jest moc silnika i śruba napędowa - jej skok), płaskim nie pływałem, ale czytałem, że praktycznie niemożliwe jest pływanie w ślizgu...

• 0

Podstawa to szybka śruba, Czym więcej oglądam i czytam tym bardziej w lesie. Kil i tylko kil to na 100 %, nic płaskiego.  Myślałem że alu nie faluje o tu Tasiek mnie rozbroił , sklejka bierze wode , air mata robi się miękka. Ale i tak kupuje ponton .!!!

• 0

Maweric, każdy, kto kupował ponton lub łódkę przechodził ten sam proces dojrzewania do decyzji, więc dlaczego masz mieć lepiej :D . Poczytaj, nie spiesz się, podjedź do sklepu i obejrzyj na żywo o ile masz taką możliwość. Ostatecznie to będzie Twój ponton, więc Twoja decyzja będzie najlepsza :)

• 0

Tasiek dobrze radzi...i sklejka,docenisz jej atuty w gorące lato w przeciwieństwie do alu..i nie odkształca się od latającej,ciężkiej kotwicy. Przerobiłem trochę pontonów,wszystkie miały podłogę że sklejki ( mowa o pontonach firmowych Bush.Brig)

• 0

Może dodam coś od siebie bo widzę ze nikt nie napisał. 

Podłoga w Bush jest malowana ;] dobrą farbą i bardzo dobrze zabezpiecza sklejkę . 

Uważam nawet że lepsza jest od alu ale to moje prywatne zdanie. 

Nie widziałem żeby gdzieś puchła lub gniła. 

Tutaj masz super okazję 

http://jerkbait.pl/topic/37057-sprzedam-ponton-bush-kaiman-k-360r/ 

Może nawet uda się z kolegą umówić i popływać do wawy z Radomia nie masz daleko . 

Zostanie sporo kasy na inne rzeczy np kupić większy silnik 15hp  ;] super się pływa ;] 

Tak czy siak sam zdecydujesz ;] 

Edytowane przez jamesty

• 0

Dzieki za super okazje , cena fajna i balon też , ale ma byc nowy , nie śmigany. Generalny sponsor / żona / wyraził się jasno " to jest prezent i ma być nowy"

skuliłem uszy po sobie , ale sie zgodziłem :) . Skłaniam sie na dziś na Bush 360 , ale jest trochę czasu wiec pobuszuje po necie.

• 0

Powariowaliście z tą drewnianą podłogą.
Intensywnie używam ProMarine 320 z kilem i podłogą ze sklejki ( kształt M podoga jak w D). Nic mi nie faluje, nic nie bierze wody. Ponton jest bardzo stabilny i spokojnie mieszczą się w nim dwie osoby dorosłe + graty.

Przed zakupem miałem podobny dylemat. Organoleptycznie sprawdzałem wszelkie konstrukcje z większym wyczuleniem na podłogę. Wybór padł na sklejkę bo jest stabilniejsza od airmaty, równie stabilna jak aluminium ale atrakcyjniejsza cenowo.

Dodam, że podłoga jest fabrycznie nieźle zabezpieczona a dodatkowa warstwa impregnatu daje gwarancję niezawodności.

Wagowo też jest okej. Jestem w stanie sam rozłożyć i zwodować pływadło w każdych warunkach. Z czystym sumieniem mogę polecić.

Jacek

• 0

Wszystkie pontony produkowane przez sprawdzone firmy są dobrej jakości i zbytnio od siebie nie odstają. Ja zdecydowałem się na Proscan Marine 390 cm po tym jak popływałem trochę z Rózgą i zobaczyłem jak Krzysiek ten ponton dożyna i nie ma dla niego litości. A mimo to po kilku sezonach wygląda jeszcze całkiem znośnie :D . Z silnikiem 9.9 KM nawet w trzy osoby wchodzi w ślizg, a w dwie bajeczka. Alu podłoga i dmuchany kil dopełniają reszty. Bardziej jedynie podobał mi się Bush Favorit, ale cena dwukrotnie wyższa od Proscana zadecydowała o zakupie. Powodzenia przy wyborze.

• 0

Alternatywą dla Busha jest Brig Baltic...swietne właściwości ale i cena wyższa. Powtórzę raz jeszcze, ze z ogólnodostępnych pontonów na rynku najlepsze właściwości nautyczne maja dwa wyżej wymienione ( w porównaniu z kolibri, proscanami, promarinami i innymi made in czajna)

• 0

Brig Baltic, super wyglada wysoko zadarty dziób , no musi być jakieś ale    !!!   :,    ale  3,8  " tylko jedyne , albo już za " / to cytat z reklam /  5,2 tys.

Drogo to przecież tylko ponton / żona daje tylko 4 tyś / , Wigry albo Solar 3,6m  to cena 3,900 zł.  Chyba jednak zostanę przy Bush

• 0

Zastanow sie czy koniecznie musi to byc 3.6m bo z tego co piszesz to wydaje mi sie, ze 3,3m tez bedzie ok a na takiej jednostce wymagane sa tyko kamizelki. Przy dlugosciach od 3,6 metra musisz miec dodatkowe wyposazenie ochronne. Nie pamietam dokladnie co ale pare dodatkowych rzeczy jest wymaganych.

Pzdr

• 0

Powariowaliście z tą drewnianą podłogą.

Intensywnie używam ProMarine 320 z kilem i podłogą ze sklejki ( kształt M podoga jak w D). Nic mi nie faluje, nic nie bierze wody. Ponton jest bardzo stabilny i spokojnie mieszczą się w nim dwie osoby dorosłe + graty.

Przed zakupem miałem podobny dylemat. Organoleptycznie sprawdzałem wszelkie konstrukcje z większym wyczuleniem na podłogę. Wybór padł na sklejkę bo jest stabilniejsza od airmaty, równie stabilna jak aluminium ale atrakcyjniejsza cenowo.

Dodam, że podłoga jest fabrycznie nieźle zabezpieczona a dodatkowa warstwa impregnatu daje gwarancję niezawodności.

Wagowo też jest okej. Jestem w stanie sam rozłożyć i zwodować pływadło w każdych warunkach. Z czystym sumieniem mogę polecić.

Jacek

potwierdzam to co pisze Jacek ja mam 380 tej samej firmy od 3 sezonów i złego słowa nie mogę powiedzieć bardzo dobrze trzyma powietrze nic sie nie rozkleja ani rozwarstwia gdybym miał dzisiaj kupowac jeszcze raz napewno byłby to ponton pro marine

• Like 1