Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taka mała poprawka - mówicie o 12-13kg różnicy między Suzuki DF9.9 a DF15 a ta wynosi tylko 4kg  (39 do 43) Nowa DF15A z wtryskiem waży 44kg...

Myślę, że warto 4kg więcej nosić dla tych 5KM. Pozdrawiam

P.S. Yamaha 15 KM faktycznie już ponad 50kg dlatego wybrałem Suzuki

Edytowane przez Monk

• 0

na allegro sa różne bajery ale to co kolega wyżej podał to samo mocowanie tyle kosztuje a gdzie stolik albo uchwyt na wędkę ;)

No rzeczywiście cena tego "urządzenia"...ale, masz pierwszy trop ;) , firmę która to dystrybuuje.

Na innych portalach pewnie będzie nieco taniej :) .

• Like 1

• 0

Panowie nie chce zakładać nowego tematu zapytam się tutaj bo nigdzie nie mogłem znaleźć czy ktoś próbował zmienić wiosła w kolibri ? jest to wada w tych pontonach tak uważam bo wiosło nie ma regulacji między dulką a zasięgiem ramion tylko jest przykrecone na stałe. Jak ktoś ma krótkie ręce to cięzko wiosłować bo wiosla prawie wody nie dotykają.

• Like 1

• 0

Koledzy mam 3letniego proscana. Użytkowuje go mocno. Mam Busha kilkuletniego, oba identyko. To gadanie ze Bush Bush i tylko Bush , normalny ponton jak inny. Kupisz używek za 1500 dowiesz sie czego w życiu Ci potrzeba, mniejszy, większy nowszy, inny kolor ten sprzedasz za 1200 a kupisz sobie nowy z salonu w wersji highline. Kupisz nowy za trójkę minimum jak nie czwórkę. Stwierdzisz ze nie idzie w ślizgu tak jak sobie życzysz i tak dostaniesz za niego max 2. Tysie. Wolałbym używek na start a potem będziesz mądrzejszy.

• Like 4

• 0

To gadanie ze Bush Bush i tylko Bush , normalny ponton jak inny.

Zgoda. Od niektórych trochę lepszy, a od innych trochę gorszy. Czasem to trochę robi sporą różnicę. Ja na odsprzedaży Busha, dzięki jego dobrej opinii, straciłem raptem 1200PLN przez 3,5 roku. 350PLN rocznie to niewiele, a miałem komfort użytkowania nowego pontonu. To też warto brać pod uwagę ;)

Honwave'a kupiłem z perspektywą odsprzedaży po 5-6 latach i zapewne utrata wartości na rok będzie podobna, może ciut wyższa.

• 0

Ja też sie zgadzam z Krzysztofem. Pływam na balonach kupe lat , zaczynając od stomiloskiego, po przez rosyjskie , buscha i chińskie na każdym strata, a każdy z nich miał coś nie tak . I właśnie moje pytanie " pomoc przy wyborze pontonu " jak sie okazuje każdy jest specjalistą , a może każdy ma inne wymagania.

Poniekąt to racja , inaczej zachowuje sie ponton na elektryku inaczej na spalinie , każdy inaczej wchodzi w ślizg , mam nadzieje tylko że lata doświadczeń i oczywiście Wasze opinie pomogły mi skomponować odpowiednie pontony dla kazdego . Jeśli chodzi o wyposarzenie to inna kwestia . Już wkrótce zaprezentuje.

• 0

Ja kupiłem mocno eksploatowanego busha Kaimana 3,3 jako mój drugi ponton. Jedyną rzeczą którą musiałem poprawić było miejsce korka od spustu wody przy pawęży. Trochę drewno zmiękło gdyż firmowego silikonu i kleju było zbyt mało i po latach się ten zaworek rozszczelnił a pawęż po każdorazowym wypadzie piła trochę wody. Rozebrałem to cudo pawęż w tym miejscu wysuszyłem na pieprz i zalałem hartzlackiem. Resztę ubytków zasilikonowałem i złożyłem to do kupy. Pomimo tego jedynego faktu nie można nic więcej zarzucić gumiakowi. Co do ślizgania się bije na głowę wszelkie chińskie proscany - mariny itp. Zdecydowana wiekszość po pierwszym pontonie chińskim jako następny wybiera busha. Ja jakby wiedział na początku że takie są różnice w nautyce to brałbym Busha lub Briga od razu czy używany czy nowy. I ku temu służy ten wątek.

• 0

To jak z samochodami, trzeba trafić na dobry stan. Mój był brudny (pomimo mycia przed sprzedażą), pordzewiały ale szczelny, niezgnity i bezpieczny.

Trzy lata dla pontonu to dużo. Trzyletni ponton może być:

1) ponton używany raz do roku w chorwacji ale niewyczyszczony i spakowany z solą na rok czasu,

2) normalnie eksploatowany na jakiejś zaporówce, piękny jak nowy ale stojący przez zimę mokry w garażu z pognitą podłogą i pawężą oraz grzybem,

3) wół roboczy na Wisłę z kilkoma przetarciami, skuty kotwicami, pocharatany gałęziami, szkłem, kamieniami i brudny jakby miał 10 lat.

• Like 1

• 0

W przeciwieństwie do wiedzących wszystko i o wszystkim mam oba pontony i nikt nikogo na nic nie bije. Najebalem więcej kilometrów chinolem niż się wydaje. 5000+ km po Wiśle to 20000km normalnego użytkowania. Do tego ciorany na dachu, gnijący na dworzu z wodą po kolana. Z zajechaną srubą ślizgam się we trzech 25kmh i jestem zadowolońy. Jasne ma pare wad ale za 2000zl w kieszeni lubię jego wady. Moja Żona tez ma wady ale innej bym nie chciał hehehehe

Spy ja widzę wspólne cechy z trzech pontonów w moim :-)

Edytowane przez rózgaś
  • Like 2