Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I bardzo dobrze, nie nie jestem przeciwko motorówka i skuterom , ale to co wyprawiają na wodzie to już przesada. Rozumiem młodość szybkość itd, ale wszystko ma swoje granice. Staram się nie łowić w weekendy tam gdzie niema strefy ciszy, ale te miesiące letnie to istne szaleństwo.

• 0

@newrom ja patrzę na to oczami wędkarza, 3 czy 4 lata temu pojechaliśmy w lipcu w dwie pary nad jezioro Drużno oczywiście 2 pontony , ja elektryk kolega spalina .

Domek super, jeziorko fajne do godz 6, od 6 ryk silników 10-20 skuterów tam i z powrotem, do tego motorowki , i tak cały dzień do zmierzchu. Po zmierzchu zakaż wędkowania i tak przez całe 7 dni, nasze kobiety wściekłe bo nie spały od 6, a ryk przez cały dzień, my raptem 1,5 godz wędkowania z rana i koniec, przez środek jeziora tor wodny, a przy brzegach szalejący motorowodniacy. Od tego czasu sprawdzam , strefa ciszy jadę, niema strefy nie jadę. I nie tylko mnie to przeszkadzało, przeszkadzało wczasowiczom , a nawet tym z żaglówek . Nawet gorzałka nie smakowała tak jak powinna, ale Ok niech będą takie akweny dla motorowodniaków jestem

za ale tam gdzie strefa ciszy spaliną zdecydowanie NIE.

• 0

@newrom ja patrzę na to oczami wędkarza, 3 czy 4 lata temu pojechaliśmy w lipcu w dwie pary nad jezioro Drużno oczywiście 2 pontony , ja elektryk kolega spalina .

Domek super, jeziorko fajne do godz 6, od 6 ryk silników 10-20 skuterów tam i z powrotem, do tego motorowki , i tak cały dzień do zmierzchu. Po zmierzchu zakaż wędkowania i tak przez całe 7 dni, nasze kobiety wściekłe bo nie spały od 6, a ryk przez cały dzień, my raptem 1,5 godz wędkowania z rana i koniec, przez środek jeziora tor wodny, a przy brzegach szalejący motorowodniacy. Od tego czasu sprawdzam , strefa ciszy jadę, niema strefy nie jadę. I nie tylko mnie to przeszkadzało, przeszkadzało wczasowiczom , a nawet tym z żaglówek . Nawet gorzałka nie smakowała tak jak powinna, ale Ok niech będą takie akweny dla motorowodniaków jestem

Popieram.

• Like 1

• 0

Hehe, ja mam odwrotnie. Jest strefa ciszy, znaczy nie chcą mnie i moich pieniędzy. Olewam i jadę gdzie indziej. Omijam modne miejsca, lubię spokój. A to że nie mogłeś w nocy łowić było profilaktycznym ukaraniem wszystkich na wszelki wypadek,bo mogą kłusować.

• 0

Trochę w oderwaniu od tematu, jesteś pewien, że to było Drużno?

• 0

@Newron to nie kara, kupując zezwolenie zadałem pytanie dlaczego w nocy nie ??? odp: Jezioro sandaczowe dbamy o rybki.

A teraz wyczytałem coś ciekawego:

Jezioro Druzno OBOWIĄZUJĄCY REGULAMIN WĘDKOWANIA Z ŁODZI NA J.DRUŻNO Utworzono: środa, 20, sierpień 2014 12:50

OBOWIĄZUJĄCY REGULAMIN WĘDKOWANIA Z ŁODZI NA J.DRUŻNO (PO ZMIANACH ZWIĄZANYCH Z KATASTROFĄ EKOLOGICZNĄ)

Uwaga!

Ze względu na bezpieczeństwo wędkujących i parametry techniczne łodzi, dopuszcza się podczas wędkowania z łodzi na jeziorze Drużno (na torze wodnym) silniki spalinowe do 5 KM.

• 0

@Kamil Z jak bedziesz wędkował tyle lat co ja, i odwiedzisz tyle jezior to bedziesz potrzebował pomocy. Żona to najlepsza instytucja bo podchodzi do wędkowania na chłodno , no i muszę Cię zmartwić nie zagląda tutaj. Wystarczy ,że toleruje moje hobby i za to ją tak bardzo kocham.

p.s .Jeśli jeszcze nie masz żony to życzę Ci tak tolerancyjnej jak moja, bo przy naszym hobby to bardzo ważna rzecz.

• Like 2

• 0

Ma ktoś może do pokazania filmik jak pływa HONDA HONWAVE T-30 AE z  6 KM i najlepiej jeszcze na rzece :)

Rozpędzi się to do 25 km /!h?

Kolego przestań marzyć, na rzece nieda rady w życiu oosiągnąć takiej prędkości.

Ja na Odrze takim zestawem pod prad Max 9 km z prądem Max 17 km o ślizgu zapomnij.

• 0

Kolego przestań marzyć, na rzece nieda rady w życiu oosiągnąć takiej prędkości.

Ja na Odrze takim zestawem pod prad Max 9 km z prądem Max 17 km o ślizgu zapomnij.

Może z tym 25 km/h na rzece to przesadziłem ale na You Tube są filmy z 6 KM silnikami które pływają w ślizgu 25 km /h ale na wodach stojących

Moim zdaniem duże znaczenie ma ponton

• 0

@Kamil Z jak bedziesz wędkował tyle lat co ja, i odwiedzisz tyle jezior to bedziesz potrzebował pomocy. Żona to najlepsza instytucja bo podchodzi do wędkowania na chłodno , no i muszę Cię zmartwić nie zagląda tutaj. Wystarczy ,że toleruje moje hobby i za to ją tak bardzo kocham.

p.s .Jeśli jeszcze nie masz żony to życzę Ci tak tolerancyjnej jak moja, bo przy naszym hobby to bardzo ważna rzecz.

Od 2,5 roku pracujemy nad tolerancją w stosunku do siebie i nie powiem...narzekać nie mogę ;)