Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W sumie jesteś w podobnej sytuacji co ja. Z tym że ja w grudniu zdecydowałem się na zakup tego patriota 320. Ogólnie ponton wygląda na solidny, ale jak jest faktycznie,czas pokaże.Po za tym nie mam porównania z innymi pontonami.Trochę nieprzemyślane są uchwyty do wędek. Utrudniają składanie, no i taki przykładowy Lexus do 7g tam nie wchodzi. Producent dając jedną torbę sugeruje, że wszystko powinno się w niej zmieścić. Kłócił bym się ;) . Ponton, podłoga ze sklejki, profile, pawęż, wiosła, ławki, pompka. Trzeba być niemal magikiem. Te kilka minusów które wymieniłem to na razie tyle. Nic więcej nie napisze, bo pierwsze wodowanie jeszcze przede mną :) . Wydaje mi się że z długości 290 też był bym zadowolony.

• 0

To już wiem jaka, rozumiem że ciśnienie robocze w komorach to 0,25 Bar , czyli i tak będziesz musiał dopompować nożną.

@vemon92 - pontony zamawia się przeważnie już z wyposażeniem , a takie dodatki jak uchwyty , rolka , uchwyty na wędki to naprawdę małe pieniądze. Jeżeli chcesz zaoszczędzić , a mieć porządny ponton to tylko używka, trafiają się dobre , młode rocznikowo w rozsądnych pieniądzach.

• 0

To już wiem jaka, rozumiem że ciśnienie robocze w komorach to 0,25 Bar , czyli i tak będziesz musiał dopompować nożną.

No to przy okazji dowiedziałem się czegoś więcej. Czyli rozumiem, że nie ma ryzyka podania zbyt dużego ciśnienia taką pompką?

Właśnie tu mam problem. Nie jestem pewien kiedy ciśnienie jest odpowiednie. Nie chciał bym rozwalić komór dopompowując nożną.

• 0

Sławku , sprawdź na tabliczce jakie masz ciśnienie, podejrzewam że 0,25 bar, tylko rosyjskie i ukraińskie mają 0,15 bar , jak masz 0,25 to taką zwykłą elektryczną nie nabijesz, będziesz musiał machnąć nożną z 10 razy i będzie OK, po jakimś czasie będziesz pompował na oko , ewentualnie manometr koszt to około 35 zł.

• 0

Sławku , sprawdź na tabliczce jakie masz ciśnienie, podejrzewam że 0,25 bar, tylko rosyjskie i ukraińskie mają 0,15 bar , jak masz 0,25 to taką zwykłą elektryczną nie nabijesz, będziesz musiał machnąć nożną z 10 razy i będzie OK, po jakimś czasie będziesz pompował na oko , ewentualnie manometr koszt to około 35 zł.

A jak duża jest różnica w użytkowaniu? Przymierzam się do Kolibri a tam jest 0,15. Pewnie lepsze te 0,25.

• 0

"Jeżeli ciśnienie robocze wynosi poniżej 0,25 atm ponton należy uznać za delikatny. Jeżeli ciśnienie robocze przewidziane przez producenta jest niższe niż 0,15 atm oznacza to dyskwalifikację. Ponton taki nie zapewnia bezpieczeństwa użytkowania podczas wędkowania. "

http://www.grodzkie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=128

W użytkowaniu nie ma różnicy, przy ciśnieniu 0,15 producent wykonał ponton z materiału o niższej gramaturze lub grubości.

• 0

"Jeżeli ciśnienie robocze wynosi poniżej 0,25 atm ponton należy uznać za delikatny. Jeżeli ciśnienie robocze przewidziane przez producenta jest niższe niż 0,15 atm oznacza to dyskwalifikację. Ponton taki nie zapewnia bezpieczeństwa użytkowania podczas wędkowania. "

http://www.grodzkie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=128

W użytkowaniu nie ma różnicy, przy ciśnieniu 0,15 producent wykonał ponton z materiału o niższej gramaturze lub grubości.

Mam takie pytanie. Widzę, że materiałów do produkcji pontonu używasz tych samych co ja, gramatura jest taka sama, spoiny wykonane tą samą metodą. Czy robiłeś jakieś testy na ciśnienie 0,25 bar i czy masz jakiś certyfikat potwierdzający? Pytam bo z ciekawości chce też wykonać taki test (tylko oficjalny) swoim łódkom. Tak sobie próbowałem napompować swoje do 0,25 - wszystko trzyma, jakichś narzekań niema, ale chciał bym to potwierdzić przez jakąś instytucją pomiarową, mieć certyfikat na ciśnienie 250 mbar. Producent nie chce robić tych testów na Ukrainie, mówi że jest to droga zabawka, a i tak u niego nikt tego nie wymaga. Podziel się proszę informacją, jeśli nie jest to sekret oczywiście. Dzięki z góry.

• 0

Czym większe ciśnienie robocze ponton wytrzymuje tym lepiej to o nim świadczy to oczywiste. Jednak czy dane podane przez producenta są dokładnie sprawdzone to inna sprawa. Powinny być obowiązkowe atesty odnośnie wytrzymałości ciśnieniowej.

• Like 1

• 0

Czym większe ciśnienie robocze ponton wytrzymuje tym lepiej to o nim świadczy to oczywiste. Jednak czy dane podane przez producenta są dokładnie sprawdzone to inna sprawa. Powinny być obowiązkowe atesty odnośnie wytrzymałości ciśnieniowej.

No właśnie oto mi chodzi. 0,15 mam, 0,25 wytrzymują (myślę że i 0,3 wytrzymają), ale nie chciał bym tym popisywać się do momentu aż nie otrzymam odpowiedni dokument. Dlatego pytam - gdzie mogę starać się o taki atest w Polsce? A może nie w Polsce?

• 0

No właśnie oto mi chodzi. 0,15 mam, 0,25 wytrzymują (myślę że i 0,3 wytrzymają), ale nie chciał bym tym popisywać się do momentu aż nie otrzymam odpowiedni dokument. Dlatego pytam - gdzie mogę starać się o taki atest w Polsce? A może nie w Polsce?

Zgłosiłbym się na infolinie tutaj i popytał:

http://www.uprp.pl/kontakt/Lead03,56,1678,1,index,pl,text/

Ewentualnie do europejskiego urzędu patentowego lub innego organu wydającego certyfikaty, w necie informacji sporo, ale mało konkretów. Trzeba poszukać.

• 0

No cóż. Dzwoniłem przed chwilą do Polskiego Rejestru Statków, porozmawiałem z Panem Lechem (który się zajmuje certyfikacją łodzi oraz pontonów). Niema żadnej normy opisującej ciśnienia w komorach pontonów. Wszystko leży na odpowiedzialności producenta. Na moje pytanie co do ciśnienia 0,25 bar nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Nie wiem jak przeprowadzić takie badania, przez jaki czas, przy jakiej temperaturze, a co będzie jak ponton poleży na słońcu itd. Chyba zrobię to samodzielnie w jakiejś firmie, żeby napompowali go do 0,3 i zostawili na 48 godzin przy temperaturze otoczenia 22 C, później niech zmierzą ciśnienie w komorach oraz przeprowadzą badanie szczelności. Mam tylko taki pomysł.

• 0

Mam takie pytanie. Widzę, że materiałów do produkcji pontonu używasz tych samych co ja, gramatura jest taka sama, spoiny wykonane tą samą metodą. Czy robiłeś jakieś testy na ciśnienie 0,25 bar i czy masz jakiś certyfikat potwierdzający? Pytam bo z ciekawości chce też wykonać taki test (tylko oficjalny) swoim łódkom. Tak sobie próbowałem napompować swoje do 0,25 - wszystko trzyma, jakichś narzekań niema, ale chciał bym to potwierdzić przez jakąś instytucją pomiarową, mieć certyfikat na ciśnienie 250 mbar. Producent nie chce robić tych testów na Ukrainie, mówi że jest to droga zabawka, a i tak u niego nikt tego nie wymaga. Podziel się proszę informacją, jeśli nie jest to sekret oczywiście. Dzięki z góry.

Ja tak i Ty kolego nie produkuję pontonów tylko importujemy i sprzedajemy, co do testów może je tylko dokonać producent w celu otrzymania certyfikatu ustalającego kategorię morską , CE i inne dane związane z bezpieczeństwem, owy dokument to :

Declaration of Conformity of Recreational Craft with the Design, Construction and Noise Emission requirements of Directive 94/25/EC as amended by Directive 2003/44/EC, kolejna sprawa to ISO realizacja wyrobu i pomiary, analizy i udoskonalenia audyt produktu i firmy przez firmę zewnętrzną,  załatwia to firma produkująca dany produkt.

Na podstawie tych dokumentów wybijasz ciśnienie i ISO na tabliczce znamionowej.

Pontony , ukraińskie posiadają taki certyfikat bo muszą mieć,  natomiast wszystko rozbija się o materiał z jakiego zastały wykonane, grubość i gramatura ,

certyfikat na materiał , ISO itd .

Co do ceny to kwestia 1000 Euro max na każdy model i długość ( cena w Polsce ) za granicą też takie pieniądze.

A jak pewnie sam wiesz bo już rok sprzedajesz, że wraz z grubością i gramaturą wzrasta waga pontonu  (chodź u Ciebie nie do końca, gramatura wzrosła waga nie, a powinna ),myślę , że kontrahent Cię oszukuje nie chodzi tu o cenę.

Jak nadal potrzebujesz namiary zapraszam na priv

• 0

A jak pewnie sam wiesz bo już rok sprzedajesz, że wraz z grubością i gramaturą wzrasta waga pontonu  (chodź u Ciebie nie do końca, gramatura wzrosła waga nie, a powinna ),myślę , że kontrahent Cię oszukuje nie chodzi tu o cenę.

U mnie zmieniła się gramatura z 950 na 1100 tylko i wyłącznie w serii Light bez kila (bo tylko tam taką miałem). Zmieniła się i waga tych pontonów. Nie wiem skąd wziąłeś że nie :/ . A co do mojego kontrahenta - to jeszcze poszukać takich trzeba, robi wszystko co mu powiem. Nawet z tego forum, jeden z użytkowników zaproponował wydłużyć liny asekuracyjne - no i proszę bardzo, mam wydłużone. Przesłuchujemy się z producentem do was i przerabiamy pontony na potrzeby rynku Polskiego.

p.s. proszę się nie obrażać, naprawdę potrzebowałem takich informacji, nie miałem na myśli jakoś dyskwalifikować twoje produkty. Powodzenia i dużo sukcesów życzę :)

Edytowane przez aviks