Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja na wstępie wywalił bym jednego, bo wędkowanie we 3 na jednej łódce to pomyłka. ( zaznaczam moim zdaniem ). :)

A i łódka z 2 osobami na 10 może już sprawiać przyjemność.

Edytowane przez maweric
  • Like 1

• 0

Jak jeszcze nie pływaliście, to może spróbować najpierw popływać po jakimś jeziorku, na wiosełkach. Od razu spalina i Wisła. Ryzykowne.

Bez żartów. Trochę rozsądku, trzymanie się zasady że szybko tylko po znanych odcinkach (czyli takich na których byłem wielokrotnie, przy różnych stanach wody) + zapoznanie się z opisem szlaku wodnego (nie wiem skąd kolega jest, dla południowego odcinka jest tu http://informator.krakow.rzgw.gov.pl/ ) i pamiętanie że po większej wodzie rzeka może przynieść drzewo, głaz albo usypać nową łachę i będzie dobrze.

Pływanie na wiosłach to czemu ma służyć?

• 0

Plywalismy juz troche na wioslach, zreszta to chyba nie ma znaczenia bo rzeka to inna bajka. Nie chodzi nam o jakis super sprzet i warunki, ot tyle zeby przemiescic sie z miejsca na miejsce, po drugie powyzej 10km trzeba miec licencje, byc moze o tym w przyszlosci pomyslimy. Na ta chwile chyba zdecydujemy sie na ponton, a silnik moze sie w przyszlosci wymieni.

Ps bedziemy plywac w okolicach ujscie wisloki-tarnobrzeg

Edytowane przez Zepu

• 0

Witam, potrzebuje pomocy w wyborze pontonu. Ponton bedzie plywał na wiekszych akwenach. Chce do niego podpiąć silnik 10-15hp
Nie wiem na co sie zdecydować długość to 360-380 iż bedzie to glownie na jedna osobe gościnnie we 2ch.
Do wyboru obralem :

Kolibri dsl 360

Mawerick 370 jak sie nie myle rozmiar

Info-media 370 ten ostatni akurat moge podjechac i obejrzec iż mam blisko.

Nie wiem w co najlepiej celowac i wybrac iż cenowo kazdy bedzie podobnie.

• 0

Na razie jest wszystko oki. 400 jakiś taki mały mi się wydaje :) Planowałem 420, ale z namiotem byłyby kłopoty. A namiot na Skandynawię wg mnie to podstawa. Kombinuję, aby mocowanie namiotu wykorzystywać jako zabezpieczenie podczas spinningowania stojąc. Chodzi o takie asekuracyjne poręcze, za które można chwycić ręką, jakby równowaga została zachwiana.

• 0

ja mam barka 330, specjalnie kupiłem bez podłogi aby ją sobie samemu dorobić, po dodaniu podłogi oraz kółek slipowych BAJKA :D Panowie w łodziach pozazdroszczą czasu na rozłożenie i złożenie, a szczególnie w sytuacjach W kiedy wymagana jest natychmiastowa ewakuacja mam do tego silnik 10 km   

• 0

Witam, potrzebuje pomocy w wyborze pontonu. Ponton bedzie plywał na wiekszych akwenach. Chce do niego podpiąć silnik 10-15hp

Nie wiem na co sie zdecydować długość to 360-380 iż bedzie to glownie na jedna osobe gościnnie we 2ch.

Do wyboru obralem :

Kolibri dsl 360

Mawerick 370 jak sie nie myle rozmiar

Info-media 370 ten ostatni akurat moge podjechac i obejrzec iż mam blisko.

Nie wiem w co najlepiej celowac i wybrac iż cenowo kazdy bedzie podobnie.

Kolibri 360DSL będzie miał podłogę długą na 280cm, w stosunku do swojej długości DSL'ki oferują dużo miejsca wewnątrz. Mam 330DSL-polecam, jestem bardzo zadowolony.

• 0

Gdyby tak jeszcze marka pontonu decydowała o braniach ryb..................:)

Pamiętam, jak w zamierzchłych czasach siedziałem w jakimś ruskim pożyczonym pontonie na jeziorze Hańcza. Siedziałem na balonie pontonu. Garby brały jak szalone. Co rzut, to wielki okoń. Opamiętałem się, jak woda połechtała moje siedzenie. Guma była jakaś rzadka i uchodziło powietrze. Nigdy nie zapomnę tego wypadu. 

• 0

Gdyby tak jeszcze marka pontonu decydowała o braniach ryb.................. :)

Pamiętam, jak w zamierzchłych czasach siedziałem w jakimś ruskim pożyczonym pontonie na jeziorze Hańcza. Siedziałem na balonie pontonu. Garby brały jak szalone. Co rzut, to wielki okoń. Opamiętałem się, jak woda połechtała moje siedzenie. Guma była jakaś rzadka i uchodziło powietrze. Nigdy nie zapomnę tego wypadu. 

Byłem nad Hańczą w zeszłym roku tydzień, wstyd powiedzieć, ale czas tego jeziora minął , małe okonki , i szczupaczki. Tubylcy twierdzili że ryby wybili nurkowie, nurkowie że tubylcy walą prądem. Tak czy tak, po Hańczy zostaną tylko miłe wspomnienia.

• 0

Wiadomo ze marka pontonu nie gra roli :) tylko jak inwestować w coś pieniądze to juz zeby to byl trafiony i świadomy wybór.

Zapewne uderze tak jak kolega wyzej w Kolibri to wydaje mi sie najlepsza opcją.

Nie ma nic za darmo. Dłuższa podłoga? To musi być coś inne krótsze. Przesunięto pawęż do tyłu. Wg mnie nie jest to dobre rozwiązanie.

Najdłuższe podłogi w stosunku do całkowitej długości pontonu mają gumy po 200-400 pln.

• 0

Byłem nad Hańczą w zeszłym roku tydzień, wstyd powiedzieć, ale czas tego jeziora minął , małe okonki , i szczupaczki. Tubylcy twierdzili że ryby wybili nurkowie, nurkowie że tubylcy walą prądem. Tak czy tak, po Hańczy zostaną tylko miłe wspomnienia.

Grasowałem po Hańczy od 1970 do 1978. Całe wakacje tam spędzałem. Byłem wtedy młody, zdrowy i piękny :)  Pozostała tylko uroda :)

Już wtedy było to jezioro kapryśne i ubogie w ryby. Niemniej uboga była też moja wiedza wędkarska. Jednak było kilka dni takich brań, że pamiętam to do dzisiaj. A wspomnienia? Najpiękniejszy okres w życiu przeżyłem nad Hańczą :)