Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam . Ostatnio nagralem filmik o moim pontonie . Jest to Pro Marine Forsage 320 . Wrzucam filmik , moze komus sie przyda ;) Przy okazji zachecam do subskrybcji kanalu .                                                                                                                                                                   

Edytowane przez Piters0990

• 0

Witam . Ostatnio nagralem filmik o moim pontonie . Jest to Pro Marine Forsage 320 . Wrzucam filmik , moze komus sie przyda ;) Przy okazji zachecam do subskrybcji kanalu .

Przetwornika echa nigdy nie uszkodziłeś przy takim sposobie montażu?pływasz razem z kółkami transportowymi?

• 0

Film fajny, edukacyjny, daje motywację do zakupu przyczepki. Sorry, nie jestem zgryźliwy, ale właśnie wróciłem z kompleksowego przeglądu i mycia pontonu (flak, podłoga out, potem mycie, składanie) i gdybym miał tak się pierdzielić te 2-3 razy w tygodniu to bym wysiadł. A może już wcześniej wysiadłem i dlatego kupiłem przyczepkę?

P.s. Sposób montażu przetwornika kontrowersyjny i to mocno. Nie myślałeś o mocowaniu do pawęży?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Witam . Ostatnio nagralem filmik o moim pontonie . Jest to Pro Marine Forsage 320 . Wrzucam filmik , moze komus sie przyda ;) Przy okazji zachecam do subskrybcji kanalu .

Przetwornika echa nigdy nie uszkodziłeś przy takim sposobie montażu?pływasz razem z kółkami transportowymi?

Przetwornik ciut juz jest porysowany , ale dziala bez zarzutu . Kolka wyciagam juz na wodzie , albo jak ponton w wodzie po kolana ( Unoszac ponton ) 

• 0

Film fajny, edukacyjny, daje motywację do zakupu przyczepki. Sorry, nie jestem zgryźliwy, ale właśnie wróciłem z kompleksowego przeglądu i mycia pontonu (flak, podłoga out, potem mycie, składanie) i gdybym miał tak się pierdzielić te 2-3 razy w tygodniu to bym wysiadł. A może już wcześniej wysiadłem i dlatego kupiłem przyczepkę?

P.s. Sposób montażu przetwornika kontrowersyjny i to mocno. Nie myślałeś o mocowaniu do pawęży?

Pewnie gdybym mial miejsce na przyczepke , to bym go wozil ... :) Plywam ze 4-5 czasem 6-7 razy w miesiacu , takze poki co nie wysiadam ;) 

Czemu kontrowersyjny ? Trzymac sie trzyma  . Do pawezy ? Masz na mysli ze na stale , czy na "ramieniu " ? Jak na stale to niewiem czy nie byloby zaklocenia od silnika  , a po drogie to niewiem czy byloby miejsce obok kol i silnika . A jak na ramieniu to pewnie w slizgu bym nie mogl popatrzec co tam na dnie , bo pewnie ramie nie utrzymaloby przetwornika w pozycj. 

• 0

Przetwornik ciut juz jest porysowany , ale dziala bez zarzutu . Kolka wyciagam juz na wodzie , albo jak ponton w wodzie po kolana ( Unoszac ponton )

Ja mam na pawęży między silnikiem a kółkami i nic nie przeszkadza i zakłuca.Jak doplywam do brzegu tu zwalniam uchwyt i wyciągam na gumiaka.A koła podnoszę do góry i mogę pływać razem z nimi.Plus taki że nie muszę cofać się do auta żeby schować i martwić się czy ponton cały albo mi ktoś coś z pontonu zapierdol. ..????

• 0

U mnie pewnie ceny w euro...  ( Irlandia )  i niewiem czy tu gdzies w okolicy sa garaze takie do wynajecia . 

Szkoda, że się nie zgadaliśmy miesiąc wcześniej, bo naprawdę zacna przyczepka Ci przeszła koło nosa

post-50112-0-03748400-1532986654_thumb.jpg

Z bólem serca ją sprzedałem za 380 eur ale opuszczałem Zieloną Wyspę i nie specjalnie miałem wybór  :angry:

Woziła przez lata najpierw 2,5m honwave, a potem ten sam model tyle, że w wersji czterometrowej.

Ponton+ przyczepa? Nie ma co dyskutować, kto raz spróbuje, już się z przyczepą nie rozstanie: szybciej, mniej czyszczenia, więcej łowienia...tylko trzeba mieć gdzie trzymać - to jedyny minus. W Irlandii nawet nie musisz rejestrować...

• Like 2

• 0

No wlasnie lipa , ze nie mam gdzie trzymac , bo pewnie juz bym mial przyczepke... W Polsce wszystko trzeba rejestrowac :D Niedlugo wedki bedzie trzeba ;)

Własnie przechodzę proces "aklimatyzacji":

Podstawowe różnice PL vs IRL (pod względem czystowędkarskim):

- ponton/łódź ma być zarejestrowana 

- przyczepa zarejestrowana

- oczywiście karta: brzeg/łódka/trolling/górskie/ morskie itd. itp.

- uprawnienia sternika motorowodnego: jestem własnie w trakcie kursu, gdyż silnik który posiadam (15hp) wymaga tego typu uprawnień w PL.

- aha...jeszcze wyposażenie łodzi typu oświetlenie,bosaki, koła ratunkowe....

Wszystko to dla mnie nowe/dziwne ale walczę 

Nie to żebym narzekał - dam rade. :)

Tylko jakoś ciężko sie tak nagle przestawić na:

Ekstra koszty - wcale nie małe

Papierologie - wypisywanie kto, co, kiedy i gdzie złowił... jeszcze, żebym połowił.

Zanim padł pierwszy okonek już miałem dwie kontrole :D , gdzie w IRL były max dwie na sezon. Pływałem gdzie chciałem, czym chciałem i jak wypuszczałem rybke to nikt na mnie nie patrzył jak na pomyleńca.

ale ja nie narzekam... porównuje tylko ;)

Żeby nie było tak całkiem bleee - BOLENIE w PL ...achhhh, dla nich samych warto było wrócić :)

Edytowane przez robbertzam
  • Like 4

• 0

Dostałem w prezencie ponton https://www.sport-shop.pl/ponton-fishman-350-4-osobowy-z-wyposazeniem-p-8247.html?gclid=EAIaIQobChMI8ee68_qy3QIV0-F3Ch1ZUQCTEAAYASAAEgLKQ_D_BwE. Czy ktoś miał do czynienia z tym pływadłem? Warto go w ogóle pompować, czy od razu przeznaczyć na prezent "przechodni"?

• 0

Czyli jak każdy producent kłamią w żywe oczy:

:angry:

Nie kłamią... Może z niego wędkować pod warunkiem że jesteś odważny... Może służyć np do wywozki zanety... A i to strach... Widziałem jak kumpel podplywajac na podobnym do brzegu na wystający patyku zrobił dziurę średnicy piłki do tenisa... Zresztą sama waga jest wyznacznikiem "jakości" powłoki

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• Like 1