Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli jak każdy producent kłamią w żywe oczy:

:angry:

Każdy- nie ma odpowiedzialności zbiorowej ,

tak jak napisał Tomek można wędkować , można wędkować z materaca i dętki od traktora. Tylko kwestia  komfortu i bezpieczeństwa. 

• Like 1

• 0

To jest dętka na zabawy plazowe. A nie do lowienia

ja tam podobnym (seveylor, ale ksztalt identyczny) nawet kilka razy po rzece plywalem ;) Ale fakt strach sie bac z ta podloga i generalnei wielkoscia (ja mialem 2.5m = 2 osoby jak siedzialy w srodku to stopy sobie na jajach trzymaly ;)

• 0

ja tam podobnym (seveylor, ale ksztalt identyczny) nawet kilka razy po rzece plywalem ;) Ale fakt strach sie bac z ta podloga i generalnei wielkoscia (ja mialem 2.5m = 2 osoby jak siedzialy w srodku to stopy sobie na jajach trzymaly ;)

Ja na małym Sevylor HF210 kilkadziesiąt razy byłem na małym kilkuhektarowym łowisku i na taka wodę polecam . Łowienie po parę godzin bo dłużej ciężko.

• Like 1

• 0

No najgorzej z ta podloga bez oparcia strach sie ruszyc i jak w meczecie buty zostawiasz na zewnatrz ;) Ps znajomy sprzedal go koledze za flaszke i ten kolega po zamocowaniu do niego kilku metrow linki wkladal do srodka dzieci i puszczal je NA MORZE! (?!) bez kamizelek etc. Na cale szczescie za ktoryms razem przegial z pompowaniem i calosc strzelila w szwach zanim dzieciaki sie potopily.

• 0

Widziałem jak na takim w morze wypłynął gość przy dość silnym wietrze od lądu...

Ciekawe ile kosztowała go akcja SAR z Dziwnowa. Zanim dopłynęli był już niewielka kropką jakieś 3km od brzegu...

Ostatnio na Odrze spotkałem znajomych, przepływali Odrę we 2 i z dużym psem w tym https://www.dmuchane.pl/p1087,ponton-explorer-pro-200-set-196-x-102-x-33-cm-wiosla-pompka-intex-58357.html niestety filmu i zdjęć nie pozwoli opublikować... Mają ludzie fantazję.

• 0

Nie porównuj FISHMANA do tego materacyka z Twojego linku. Mimo wszystko to inna półka, choć nie kwestionuję rzeczowych ostrzeżeń i zastrzeżeń zgłoszonych przez kolegów, którzy wcześniej się wypowiadali i zamierzam zastosować się do nich. Dziękuję :good:

Edytowane przez Alexspin

• 0

Widziałem jak na takim w morze wypłynął gość przy dość silnym wietrze od lądu...

Ciekawe ile kosztowała go akcja SAR z Dziwnowa. Zanim dopłynęli był już niewielka kropką jakieś 3km od brzegu...

Ostatnio na Odrze spotkałem znajomych, przepływali Odrę we 2 i z dużym psem w tym https://www.dmuchane.pl/p1087,ponton-explorer-pro-200-set-196-x-102-x-33-cm-wiosla-pompka-intex-58357.html niestety filmu i zdjęć nie pozwoli opublikować... Mają ludzie fantazję.

tam gdzie plywalem na morzu czesto kolo mnie wodowal sie wegier taka lodeczkapost-48321-0-89965400-1536936230_thumb.jpg

A kiedys do mnie podeszla Chinka/Azjatka i zapytala czy nie mam kleju do pontonu powiedzialem jej zgodnie z prawda, ze nie bo i tak nad woda nic nie wyschnie. podziekowala i wrocila do portu - okazalo sie, ze chyba w 7 osob plyneli pontonem okolo 3m (2 osoby po srodku STALY bo nie bylo miejsca na nogi), ktory byl chyba dziurawy skoro prosili o klej... ;)

• 0

Panowie, planuję nabyć ponton z drugiej ręki i tu biorę pod uwagę takich producentów, bush, zodiac, honda, yamaha.

Myślę o takim 300-340 ze sztywną podłogą, czy Możecie mi podpowiedzieć co wybrać?

Pozdrawiam

Edytowane przez SID

• 0

Chyba wszystko co wymieniles jest godne polecenia.

Byle trafić nie za stary i w dobrym stanie.

Przy łódce nie ma wiekszego znaczenia czy ma 4 czy 7 lat, inaczej przy pontonie.

Rozważ negocjacje ceny z Maveric u nas na forum - ma fajne gumy,

Albo z Tokarexem ponton Bush. Poza allegro i poza sezonem powinni zejsc z ceny.

• Like 1

• 0

Chyba wszystko co wymieniles jest godne polecenia.

Byle trafić nie za stary i w dobrym stanie.

Przy łódce nie ma wiekszego znaczenia czy ma 4 czy 7 lat, inaczej przy pontonie.

Rozważ negocjacje ceny z Maveric u nas na forum - ma fajne gumy,

Albo z Tokarexem ponton Bush. Poza allegro i poza sezonem powinni zejsc z ceny.

Michał, dziękuję 

Panowie, a jakieś wnioski z użytkowania w/w pontonów?

Ps czy na podstawie tabliczki znamionowej można określić rok produkcji pontonu?

• 0

Uzytkowalem mini kolibri 260, obecnie bush skate 380. Ciężko je porównywać.

Na koliberku krotkie wypady byly OK, jakość wykonania uważam dobra. Ale pojawiły sie opinie, ze po roku intensywanego używania - skladania rozkladania kolibri zaczął puszczać powietrze w miejscu zalamań.

W moim przy zaworze puszcza, ale tak ze mozna smialo wypłynąć nawet na caly dzień.

Bush to juz inna półka. Szeroki, mega wygodny. Nie bardzo jest do czego się przyczepić. Poza kolorem!

Jasny szary fajny bo nie nagrzewa sie tak mocno jak ciemna zieleń, ale okrutnie sie brudzi.

Wymyty dokladanie kolo maja, w lipcu juz wygląda fatalnie. A dbam o sprzęt.

• Like 2

• 0

Ja bym się przyczepił ........do ciężaru busha :lol:

To fakt ale jak jest solidnie zrobiony to i swoje waży . Użytkuje Bush Crab 360 i jestem zadowolony  , jedynym co w nim jest nie bardzo to to że środkowej ławki nie można przesunąć bardziej  do przodu ,  ale już myślę nad tym aby dokleić listwy prowadzące ławki z przodu , więcej miejsca w środki i szybciej będzie wchodził w ślizg przy dwóch osobach 

• Like 1

• 0

Może to kwestia użycia grubszych materiałów, choć niekoniecznie gorszych.

Lekkie są drogie i na odwrót.

Wspomniałem o wadzę.

Honda, waga 54 kg, a "balony" większe.

T 30-AE 54 kg.  tuba 0,43

Bush, waga jak wyżej, lecz "balony" jak widać.

K-300 54 kg, tuba 0,36

Nasuwa się refleksja-pytanie "wszędobylska oszczędność" czy lepszy materiał?

• 0

Gdzieś kiedyś czytałem o żywotności pontonów i jak pamiętam to do 15tu lat . Ale tu jest kwestia jeszcze w jaki sposób był używany, jeżeli byl non-stop nadmuchany to może być w miarę w dobrym stanie , jeżeli składany, rozkładany to raczej nie zdecydował bym się na taki zakup

• Like 1

• 0

Miałem mój do osiągnięcia przez niego pełnoletniości. Trzymał cały czas tak samo. Jedyne co z wiekiem wymagało wymiany to uszczelki przy zaworach.

Wydaje mi się, że jest dużo zmiennych - materiał, kwestia pawęży - ze słyszenia podkleja się ją w miarę potrzeby, do tego zwykłe zużycie jak przetarcia.

Myślę, że jest to kwestia ceny i dobrych oględzin :)

• 0

Miałem mój do osiągnięcia przez niego pełnoletniości. Trzymał cały czas tak samo. Jedyne co z wiekiem wymagało wymiany to uszczelki przy zaworach.

Wydaje mi się, że jest dużo zmiennych - materiał, kwestia pawęży - ze słyszenia podkleja się ją w miarę potrzeby, do tego zwykłe zużycie jak przetarcia.

Myślę, że jest to kwestia ceny i dobrych oględzin :)

Michał, jakiego producenta był ten ponton?

Edytowane przez SID

• 0

Michał, dziękuję za wyjaśnienie, lecz rozważam kupno któregoś z czterech wcześniej wymienionych pontonów.

Panowie, nawiązując do wcześniejszego pytania, czy jest możliwość ustalenia roku produkcji pontonu?

Edytowane przez SID