Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chodzi mi ogólnie o to jak ustalić rok produkcji, gdyż dane z tabliczki chyba tego nie zawierają.

2 możliwości, jeśli legalnie kupiony :

- sprzedający powinien posiadać paragon lub fakturę

- producent lub importer sprawdzi Ci po kodzie ( z tabliczki ) rok produkcji

• Like 1

• 0

@SID, nie ma sprawy, odnosiłem się ogólnie do wieku pontonu.

W ameryce dużą popularnością cieszą się pontony z hypalonu, ludzie potrafią kupić 25 letnią sztukę i kleić na nowo. Ot, ciekawostka.

Michał, zrozumiałem i podziękowałem. ;)

Co do hypalonu, to chyba Brig często używał tego materiału.

• 0

Nie wiem jakie są zawory w Kaimanie  ale zdaje mi się że takie same jak w CRABIE  . Przy swoim przez nieuwagę kolega mi złamał końcówkę i zamawiałem w RAKSIE , jedynym minusem było to że nie zamówiłem koncówki z poprzeczką w środku która otwiera zawór wkładając koncówkę . Tu nic innego nie pozostaje tylko dzwonić do RAKSY lub TOKAREXSU i zamówić to co trzeba

Tu jest trochę obszerniejszy temat do poczytania ,  może coś się komuś przyda w przyszłości

https://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrDQqN3TrxdGTgA5BQPxQt.;_ylu=X3oDMTBydWNmY2MwBGNvbG8DYmYxBHBvcwM0BHZ0aWQDBHNlYwNzcg--/RV=2/RE=1572650743/RO=10/RU=http%3a%2f%2fjerkbait.pl%2ftopic%2f55261-ponton-360-bush-crab-caiman-skate%2fpage-2/RK=2/RS=XHMZYUcLtXVsgyYrWIBKCRcwNYM-

Edytowane przez Sławomir

• 0

Tak jak kolega wspomnial hypalon jest prawie 3x drozej jak PVC a to dlatego ze spelnia rzadowe normy (wojsko policja straz graniczna jezeli 13.5 stopy a pvc kosztuje 1100$ to hypalon tej samej wielkosci spelniajacy normy wojskowe 4k$ material nie jest 4x mocniejszy a tylko gwarantuje 20 lat urzytkowania PVC juz nie i tu cala tajemnica napewno jest wytrzymalszy chemicznie od PVC

• 0

Siarq czy ta poszerzona wersja to ta z "pełnymi" zakończeniami pływaków? (tak jak w kolibri DSL) Jakiej długości masz?

Patrzyłem na stronie maveric i są d ; d-s ; c (te mają chyba tępe zakończenia) czym sìę właściwie różnią? Brak w opisie wielkości wnętrza.Poza tym strona nie otwiera się prawidłowo.

No i ostatnie dwa pytania. Który lepszy ten z ostrym zakończeniem czy z tępym , który ma lepsze właściwości nautycze-"normalny" czy "poszerzony" ? Ostatnie - Maveric 370 czy Kolibri 360?

Edytowane przez binio1111

• 0

Który lepszy do pływania? Standardowy Maweric czy poszerzony?  (nie chodzi mi o wielkość środka - bo wiadomo , że czym szerzej tym lepiej , ale o to który ma lepsze właściwości nautyczne - szybciej wejdzie w ślizg , będzie szybciej płyną przy takim samym silniku?  Decyzję  co do Maweric-a  już  podjąłem - na pewno 3,7m tylko który ? Szerszy , czy standard? Jakie macie doświadczenia ?