Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegów. Noszę się z zamiarem zmiany pontonu Kolibri 330 PP -bez kila(po 3 latach użytkowania), na wyższej klasy model. Zmiana następuje z wiadomych względów...więcej, szybciej, lepiej :). Ponton Kolibri był moim pierwszym pływadłem dmuchanym, i mogę się o nim wypowiedzieć bardzo pozytywnie. Użytkuje go na Odrze w ok. Szczecina w zestawie z silnikiem Tohatsu 5 KM, 4-suw.

Po przeczytaniu wielu postów (jak i nie wszystkich), wytypowałem 2 modele pontonów, które mnie zainteresowały : Bush Crab oraz Maweric D. Problem jaki mam to wybór długości pontonu ponieważ obecny 330 jest dla mnie komfortowy jeśli pływam sam, zdarza się natomiast że pływam z kolegą King-Kongiem(ok 150 kg, 190cm) i wtedy jest ciężko a ponton prosi o eutanazje. Ponton z reguły przewożę w bagażniku kombi, razem z silnikiem, kółkami, paliwem itd..wchodzi mi wszystko poza sprzętem wędkarskim ale jest to wszystko na "styk". Rozkładanie na miejscu i slipowanie na kółkach.

Od nowego pontonu oczekiwał bym :

• Że nadal będzie w komplecie wchodził do bagażnika a da mi nieco więcej przestrzeni w razie W
  • Będzie miał lepszą stabilność płynięcia w lini przy bocznych podmuchach przy trollingu, bez kręcenia rumplem
  • Że będzie miał sztywną, nie falującą podłogę
Reasumując proszę was koledzy żebyście podpowiedzieli czy wybór z tych modeli to dobry wybór, i czy wielkość 360-370 cm nie wpłynie negatywnie na obecną zdolność transportową. Z Góry dziękuje. i pozdrawiam

Weź pod uwagę, że powyżej 3,50m dochodzi ci sporo dodatkowego wyposażenia m. in. koło ratunkowe... Więcej miejsca stracisz niż zyskasz:(

• 0

Żadnego koła nie trzeba. A tego co trzeba po dobrym rozłożeniu praktycznie nie widać na pokładzie.

Trzeba mieć kamizelkę ratunkową (którą przypinam pasem do balonu i nie tracę nic miejsca w środku), apteczkę i gaśnicę (które zamontowałem sobie pod ławeczkę i w ogóle zapominam, że je mam) i bosak - kupiłem końcówkę za 5zł i za drugie 5 zĺ plastikowy kij teleskopowy u po wciśnięciu pod balon też o nim zapominam.

Żeby nie było - przez 2 dni teraz (i wielokrotnie wcześniej) miałem na Odrze kontrole policji łącznie z kontrolą obowiązkowego wyposażenia i po 3 minutach dziękuję, do widzenia i płyniemy dalej.

Edytowane przez sez

• 0

Powiesz coś więcej na temat Mawerica ? jaki rozmiar, jak się sprawuje, i czy uważasz ze to dobry zakup z perspektywy czasu ?

Użytkuje od roku i jestem zadowolony. Szeroko , stabilnie- jest git. Jedyny ponton który bardziej mi się widział to GALA ( szerszy jeszcze o 10cm) ale tam cena jest 6k za tą samą długość... i stopa L- to.mozna pantografem rozwiązać.

• 0

O dobra kwestie ktoś poruszył,Co do utrzymywania czystości jasnych pontonow, macie jakieś sprawdzone specyfiki?

Dobrze jest nawoskować ponton przed pierwszym użyciem i powtarzać tę czynność co jakiś czas, co skutkuje mniejszą absorbcją brudu, więc łatwiej jest taki ponton czyścić.

• 0

Ja zmieniłem Kolibri 280 na Maverika 300D. Po całym sezonie widzę tylko 2 drobne wady. Przesuwający się kil (ale to zrobię w wolnej chwili) i śmieszne wiosła. Na wiosnę założę te od Kolibra.

Co do koloru chciałem moro ale nie było. Mam ten jasny, krzemionka Odrzańska zostawia na nim straszne ślady. Raz nawet go myłem ale mi przeszło. To ma pływać nie wyglądać. :)

Po za tym same plusy.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Żadnego koła nie trzeba. A tego co trzeba po dobrym rozłożeniu praktycznie nie widać na pokładzie.

Trzeba mieć kamizelkę ratunkową (którą przypinam pasem do balonu i nie tracę nic miejsca w środku), apteczkę i gaśnicę (które zamontowałem sobie pod ławeczkę i w ogóle zapominam, że je mam) i bosak - kupiłem końcówkę za 5zł i za drugie 5 zĺ plastikowy kij teleskopowy u po wciśnięciu pod balon też o nim zapominam.

Żeby nie było - przez 2 dni teraz (i wielokrotnie wcześniej) miałem na Odrze kontrole policji łącznie z kontrolą obowiązkowego wyposażenia i po 3 minutach dziękuję, do widzenia i płyniemy dalej.

nawet jak masz rację  to i tak niewiele miejsca więcej w porównaniu do 3,3m gdzie wystarczy kamizelka... a pod ławką mam akurat zajęte:) jak już to lepiej jeszcze większy, taki pod 4 metry... 

• 0

Pytanie do Maverika bądź znawców tematu. Wertuję stronę i potrzebuję potwierdzenia, największa powierzchnię użytkową podłogi ma model C? Planuję 370C na następny sezon. Jak wagowo wygląda taki ponton z podłogą ze sklejki?

Edytowane przez zander79

• 0

Pytanie do Maverika bądź znawców tematu. Wertuję stronę i potrzebuję potwierdzenia, największa powierzchnię użytkową podłogi ma model C? Planuję 370C na następny sezon. Jak wagowo wygląda taki ponton z podłogą ze sklejki?

Już odpowiadam , praktycznie nie mam podłóg ze sklejki , u mnie standardem jest aluminium , waga jest mniej więcej taka sama.

Co do powierzchni użytkowej do zeszłego tygodnia był to 370C , od paru dni w magazynie 370C D-S .

Szerszy o 10 cm od wersji C,  :)

• 0

Z tego co się orientuje pozostaje kwestia odbijaczy na burtach. Bzdura totalna przy pontonie gumowym ale trzymając się przepisów czy ktoś miał z tym jakieś problemu przy kontroli ?

• 0

Już odpowiadam , praktycznie nie mam podłóg ze sklejki , u mnie standardem jest aluminium , waga jest mniej więcej taka sama.

Co do powierzchni użytkowej do zeszłego tygodnia był to 370C , od paru dni w magazynie 370C D-S .

Szerszy o 10 cm od wersji C,  :)

Wg specyfikacji model D-S jest lżejszy od modelu C?

• 0

Cześć

Przymierzam się do zakupu Maveric 270. Mam Yamachę 4 km. Nie ma pewności czy model 270 C  wejdzie z nią w ślizg. Czy ktoś w Was pływał tym modelem na podobnym silniku i ma jakieś doświadczenie. Obciążenie, to moje 70 kg i góra 20 kg klamotów.

Pozdrawiam

Sławek