Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Listwy usztywniające są zmorą. U mnie są po dwie z każdej strony. Ponton 4m. W instrukcji obsługi pisze, że podłogę i listwy montujemy przy lekko napompowanych (flakach) balonach. W myśl zasady- jak masz problem staraj się go rozwiązać odwracając wszystko o 180st. Muszę więc to sprawdzić przy balonach z podciśnieniem.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Listwy usztywniające są zmorą. U mnie są po dwie z każdej strony. Ponton 4m. W instrukcji obsługi pisze, że podłogę i listwy montujemy przy lekko napompowanych (flakach) balonach. W myśl zasady- jak masz problem staraj się go rozwiązać odwracając wszystko o 180st. Muszę więc to sprawdzić przy balonach z podciśnieniem.

W Bush Crab 400 na szczęście jest po jednej na stronę. 

• 0

U mnie listwy (4 sztuki) wkładają się dobrze, bez znaczenia czy balony są flaki czy zupełnie bez powietrza. Jednak ich ściąganie było trudne dopóki robiłem to łapiąc je bezpośrednio, jak pomyślałem to zruszałem je cisnąc kciukiem a ściągałem ciągnąc przez plandekę dna, czyli całkiem od dołu.

• 0

Powiedz mi jeszcze , mowa o Kormoranie , jeśli posiadasz ten Chińsko - Polski produkt , jak Ci się składa podłoga ? . A dokładniej chodzi mi montaż listew wzmacniających podłogę , wchodzą lekko czy trzeba użyć siły i jak jest z demontażem . 

Kumpel zamówił w poniedziałek w zeszłym tygodniu Koliberka 330 PP i jak do tej pory cisza  , może da się namówić na teko Kormorana z tym że ma obawy co do tych listew 

Teraz pytanie  z mojej strony do posiadaczy Busch Crab 360 , czy wy też macie ciężko włożyć i wyjąć listwy wzmacniające podłogę ? kurka u mnie to jest porażka a w szczególności na jesieni jak jest wszystko sztywne , zmarznięte 

Witam . pierwsze  , to Koliber który był zamówiony 27 kwietnia odnalazł się po trzech tygodniach , także Tokarek się nie popisał . Kumpel po wielu namysłach postanowił że kupi tego Kormorana 330 Alu podłoga , no i stało się . Długo nie musiał czekać , zamówiony w poniedziałek w środę przed południem już był na miejscu . Pierwsze wrażenie  , no zajefajny , niczym się nie różniący od Kolibra . Guma ta sama , wielkość też , podłoga alu pióro - wpust składająca się z czterech elementów  , jo jednym słowem zajebiaszczo bo nowe . Pierwsze składanie gumiaka i rogal z gęby znika , teraz minusy , podłoga zbyt ciasno wchodzi w swoje miejsce (być może wszystko sztywne bo nowe )  ale moim skromnym zdaniem mogłaby być  o jakiś centymetr półtora węższa co by ułatwiło składanie jak demontaż , jutro prawdopodobnie będzie zwężana o te 1,5 cm ale to jeszcze się okaże  , pawęż mogłaby być przesunięta jeszcze bardziej do tyłu , jest tyle  miejsca ze śmiało można zyskać z dwadzieścia centymetrów , no i torba transportowa to jakieś nieporozumienie  , bardziej nazwałbym to worem z uchwytami . Wchodzi tam wszystko , gumiak , podłoga , ławki , wiosła , pompka i ten wór z wielkimi uchwytami bez zamka wisi przy samych kostkach :o . No ale coś za coś  , jeżeli tanio to cosiko musi być spitolone 

• 0

Panowie czy jest ktoś kto miał do czynienia z pontonem mawerick ds370 i Bushem crab 360 zastanawiam się między tymi dwoma jednostkami i już sam nie wiem co wybrać , Bush droższy ale czy lepszy czytając ten wątek nie jestem pewien ! Jest ktoś kto pływał na obu? ! Pozdrawiam Jarek

• 0

Co człowiek to opinia[emoji3] ja sobie chwalę tą "torbę" ponieważ łatwiej włożyć dętkę do środka i nie trzeba upychać jak wcześniej bark-a do klasycznej torby przez co ponton jest mniej narażony na wszelkie odkształcenia i uszkodzenia.

Wysłane z mojego STK-L21 przy użyciu Tapatalka

• 0

Co człowiek to opinia[emoji3] ja sobie chwalę tą "torbę" ponieważ łatwiej włożyć dętkę do środka i nie trzeba upychać jak wcześniej bark-a do klasycznej torby przez co ponton jest mniej narażony na wszelkie odkształcenia i uszkodzenia.

Panowie czy jest ktoś kto miał do czynienia z pontonem mawerick ds370 i Bushem crab 360 zastanawiam się między tymi dwoma jednostkami i już sam nie wiem co wybrać , Bush droższy ale czy lepszy czytając ten wątek nie jestem pewien ! Jest ktoś kto pływał na obu? ! Pozdrawiam Jarek

Trissot , zależy czym się wozi , kumpel ma Renówkę i w bagażniku nie ma za wiele miejsca . Na tylne siedzenie plecak , silnik , wędki i drobiazgi i brak miejsca

Jar 1808 , pływam Crabie 360 i minusem jaki mam to montaż jak i demontaż listew wzmacniających podłogę i moim zdaniem powinny być trochę dłuższe listwy od ławek , tak po za tym zo jest zajebisty

• 0

Mam dwie a4 jedną b5 gdzie miejsca w bagażniku jest całkiem przyzwoicie natomiast w b6 już pełno plastiku w zabudowanych boczkach i mało miejsca [emoji52]

Też miałem, ale strasznie ciasny się okazał, nie dla wedkarza.

• 0

Ja mam Mawerica 400 i bez problemu sam ładuję go do torby. Warunek jest taki, że trzeba wypompować powietrze z balonów. Czyli ma tam być podciśnienie. Torba jest w miarę solidna. Wytrzymuje podróż na platformie bagażowej z tyłu auta.

Wracając do listew. Ja bym nie zwężał podłogi. Musi być wszystko napięte po napompowaniu. Jak podłoży się wiosła pod podłogę, przesunięte  jakieś 5-10cm od końca podłogi w stronę kilu (kilu?), to wtedy te listwy łatwiej włożyć. Niemniej mogli by wszyscy producenci popracować nad tym siermiężnym  usztywnieniem podłogi. Pierwszy który to rozwiąże będzie wygrany.

• Like 1

• 0

Mam dwie a4 jedną b5 gdzie miejsca w bagażniku jest całkiem przyzwoicie natomiast w b6 już pełno plastiku w zabudowanych boczkach i mało miejsca [emoji52]

Niestety bagażniki zmalały w wyniku nadkoli do kół 18". Mam passerati B7, swój były [ponton przy sprzedaży pomagałem zapakować nowemu nabywcy bo B5 i zdziwiłem się ile tam miejsca w bagażniku :)

• 0

.... , pawęż mogłaby być przesunięta jeszcze bardziej do tyłu , jest tyle  miejsca ze śmiało można zyskać z dwadzieścia centymetrów ,...

Trudno mi zrozumieć tych co kupują krótkie pontony. Różnica w cenie między 330 a 360cm jest zapewne niewielka, a w kilogramach podobnie niewielka, a 360 pływa dużo lepiej. Miejsce zamocowania pawęży i ołówkowy kształt zakończeń tub nie jest przypadkowy.

Pływałem dziś na większym silniku gdyż z Evinrude ucieka olej, prawdopodobnie puścił simering.

Dla załadunku 180kg plus graty, ponton i silnik (45kg), razem ponad 300kg, wystarczył by silnik 10hp. Nasz szlauchbot z motorem13,5hp wychodził w ślizg przy połowie manetki.Pełna moc wyraźnie zwiększa hałas silnika a prędkość nieznacznie, następny raz naleje benzyny 98.

• Like 1

• 0

Trudno mi zrozumieć tych co kupują krótkie pontony. Różnica w cenie między 330 a 360cm jest zapewne niewielka, a w kilogramach podobnie niewielka, a 360 pływa dużo lepiej. Miejsce zamocowania pawęży i ołówkowy kształt zakończeń tub nie jest przypadkowy.

Pływałem dziś na większym silniku gdyż z Evinrude ucieka olej, prawdopodobnie puścił simering.

Dla załadunku 180kg plus graty, ponton i silnik (45kg), razem ponad 300kg, wystarczył by silnik 10hp. Nasz szlauchbot z motorem13,5hp wychodził w ślizg przy połowie manetki.Pełna moc wyraźnie zwiększa hałas silnika a prędkość nieznacznie, następny raz naleje benzyny 98.

A wiesz jaka jest różnica w wyposażeniu obowiązkowym przy 330 a 360?????

• 0

Daj znać co dodatkowo bo koło nas pewno nie. 

3,5 do 4m długości:

1.Kamizelki ratunkowe w liczbie odpowiadającej
liczbie osób znajdujących na statku
2.Odbijacze w liczbie odpowiedniej do rodzaju i
wymiarów statku
3.Bosak
4.Apteczka pierwszej pomocy
5.Gaśnice proszkowe o wielkości napełnienia 2kg:
- poniżej 50kW – 1szt
- od 50kW do 100kW – 2szt
- powyżej 100kW – 3szt
z tego wynika, że gasnicę musisz mieć nawet bez silnika (0 to tez poniżej 50kW)

do 3,5m długości musisz mieć tylko kamizelki:)
Edytowane przez czarny1