Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U nas na przystaniach utrzymanie blaszaka kosztuje rocznie od 1500 do 4000, a tyle zapłaciłem za swoją gumę z dodatkami.

Na podwórku mam już kadłub żaglówki a to dom wielorodzinny. W razie wyjazdu mogę ponton zabrać w przyczepie kempingowej. Jak będę chciał cyk-pyk, a będę - pozostawię rozłożony ponton na zwykłej przyczepie towarowej - ewentualne pompowanie nie trwa długo.

Jak to mawiają: "Są plusy dodatnie i plusy ujemne"

Wszystko się zgadza, tylko jak zwykle przy 1,2 mm ponton jest pare kilo cięższy i cena idzie w górę. Przy długości 330 to 500 zł drożej , a przy 420 to już 800 zł.

Czyli jak ze wszystkim coś za coś. A tak naprawdę grubość nie odczuwalna na wodzie :)

Grubość materiału tub szczególnie utrudnia ciasne zwinięcie pontonu by się zmieścił w torbie i miejscu składowania, tu umiar wskazany, natomiast zwiększona grubość na dnie to już lepsze samopoczucie, że jak się trafi na pływającą gałąź lub deskę to jakoś to będzie.

.Fajnie też jest jak tylna ławka nie jest za wąska by siedzieć na niej okrakiem.

• 0

Cześć

Rozważam wymianę mojego Kolibri KM 280 na coś większego z kilem. Zależy mi na pontonie bo łatwiej go zwodować gdy nie ma slipów.

Upatrzyłem sobie Mawerika 330D. 

Mam zamiar pływać po Zegrzu, Narwii i Bugu. Nie wykluczam wypadów po Polsce.

Jestem na etapie budowy przyczepy na której zamierzam go wozić więc raczej nie będe go składać zbyt często.

Pływa ktoś tym pontonem i może się podzielić wrażeniami?

Edytowane przez #Nord

• 0

Cześć

Rozważam wymianę mojego Kolibri KM 280 na coś większego z kilem. Zależy mi na pontonie bo łatwiej go zwodować gdy nie ma slipów.

Jestem na etapie budowy przyczepy na której zamierzam go wozić więc raczej nie będe go składać zbyt często.

Miałem, pływałem. Byłem bardzo zadowolony.

• Like 1

• 0

Cześć

Mam troszkę większy i jestem bardzo zadowolony ;)

• Like 1

• 0

Rozumiem kolego ale chyba mówisz o oponach od przyczepki pod ponton. Mi chodzi oto. Zamontowane kółka slipowe do pawęży pontonu. Akumulator w środku przy pawęży. Czy to nie jest za duży nacisk na podłogę z pełnego drewna na czas zejścia i wyjścia pontonem z i do wody.Wiem że spalinowy silnik na pawęży to nic się nie dzieje. Ale akumulator 30 kg w środku pontonu przy pawęży to już trochę wagi.

• 0

Ja mowie caly czas to samo woze na aluminiowej podlodze nie przypiety akumulator taki sam jak twoj czesto przesunie sie na przod gdzie jest drewniana podloga akumulator podskakuje trzesie sie na wybojach i tak przejechalem tysiace kilometrow i wszystko cale a tak pomysl ile wazysz i jak siedzisz w pontonie dzieje sie cos zlego

• 0

Jaka długość będzie odpowiednia dla dwóch osób plus torby sponingowe itd do komfortowego łowienia. Chodzi mi o niezbędne minimum. Ktoś coś więcej napisze o armatach? Było w tym temacie wspomniane ale nie za wiele, chodzi mi o komfort łowienia na stojąco, bo komfort wagi jak i rozkładania na pewno jest większy.

• 0

Jaka długość będzie odpowiednia dla dwóch osób plus torby sponingowe itd do komfortowego łowienia. Chodzi mi o niezbędne minimum. Ktoś coś więcej napisze o armatach? Było w tym temacie wspomniane ale nie za wiele, chodzi mi o komfort łowienia na stojąco, bo komfort wagi jak i rozkładania na pewno jest większy.

Wg mnie 330.

• 0

Dla mnie 3.30 to też minimum . Łowię sam mam 3,70 ładuję trochę szpeja i wydaje mi się ,że jest ciasno :D :D. 

Ktoś coś więcej napisze o armatach?

Chyba airmatach :lol: :lol: :lol:

Odpuść sobie i weź pełną podłogę ;)

• 0

Miałem 300 dla jednego Ok, dla dwóch udręka, teraz jest 400 i na pewno niżej bym nie zszedł, ale u kolegi na 360 tez nie jest źle, ale wiadomo kupisz 330 to się do niego przyzwyczajasz.

Ps.

Ja bym kupował na Twoim miejscu 400, a sam osobiście pewnie teraz poszedł bym w 450.

Ostatnio przerabiam problem z kaczkowaniem i falowaniem podłogi (podłoga aluminium) nawet nie myśle co by się działo przy airmacie.