Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak miała być Airmata, wkradła się literówka. Trochę przeraża mnie składanie podłogi jak oglądałem różne filmiki.Dlatego myślałem o airmacie. Zauważyłem też że ponton 4m ma balony, średnicę burty 49cm, a model 3,6m ma 42cm a to już jakaś różnica jest. Piszę na przykładzie pontonów kolibri. Muszę zmierzyć jeszcze pakę u mnie w busie, jak wejdzie 4m lub większy po opuszczeniu trochę powietrza to będzie ponton 4m lub więcej. Chodzi mi żeby nie rozkładać tego nad wodą tylko ewentualnie upchać do busa i trochę podpompować nad wodą.Mam przyczepkę zwykłą 2,45cm x 150cm i myślałem żeby na niej ponton wozić ale chyba będzie trochę za mała.

Edytowane przez meps

• 0

Tak miała być Airmata, wkradła się literówka. Trochę przeraża mnie składanie podłogi jak oglądałem różne filmiki.Dlatego myślałem o airmacie. Zauważyłem też że ponton 4m ma balony, średnicę burty 49cm, a model 3,6m ma 42cm a to już jakaś różnica jest. Piszę na przykładzie pontonów kolibri. Muszę zmierzyć jeszcze pakę u mnie w busie, jak wejdzie 4m lub większy po opuszczeniu trochę powietrza to będzie ponton 4m lub więcej. Chodzi mi żeby nie rozkładać tego nad wodą tylko ewentualnie upchać do busa i trochę podpompować nad wodą.Mam przyczepkę zwykłą 2,45cm x 150cm i myślałem żeby na niej ponton wozić ale chyba będzie trochę za mała.

Na przyczepkę spokojnie weźmiesz 3,30 . poszperaj na forum w wątku przyczepa do pontonu  ;) 

• Like 1

• 0

Trochę przeraża mnie składanie podłogi jak oglądałem różne filmiki.Dlatego myślałem o airmacie. Zauważyłem też że ponton 4m ma balony, średnicę burty 49cm, a model 3,6m ma 42cm a to już jakaś różnica jest. Piszę na przykładzie pontonów kolibri. Muszę zmierzyć jeszcze pakę u mnie w busie, jak wejdzie 4m lub większy po opuszczeniu trochę powietrza to będzie ponton 4m lub więcej. Chodzi mi żeby nie rozkładać tego nad wodą tylko ewentualnie upchać do busa i trochę podpompować nad wodą.Mam przyczepkę zwykłą 2,45cm x 150cm i myślałem żeby na niej ponton wozić ale chyba będzie trochę za mała.

Mam Kolibri 360D z alu podłogą, i też będę tak woził jak będę pływał dwa dni z rzędu, to znaczy na przyczepce towarowej przy spuszczonym powietrzu.

Każda czynność zabiera czas, składanie podłogi dość sporo.

Na średnie wody śródlądowe 360cm jest dobre, na zafalowane Jezioro Dąbie, na Zalew przydałby się 4 metrowy. 330 cm płynie wolniej od 360 i niewiele mniej kosztuje. Na dwie osoby 360cm będzie ok.

• Like 1

• 0

Nie bierz airmaty,  kolega miał i co chwilę musiał łatać, jakaś zabłąkana kotwiczka na podłodze i dziurka. Ja mam podłogę aluminiową  składanie/rozkładanie jej jest bardzo proste. Więc polecam aluminium

• Like 1

• 0

Panie i panowie czy odczuwalna jest różnica między kolibri 300PP od 300PP czy te 30 centów robi różnicę i czy da radę tego gumiaka samemu bez kół transportowych przenieść nad wodę ?

Długość ma jakiś wpływ na masę, natomiast największy ma podłoga, książka pewnie najcięższa, airmata na odwrót. Alu-po środku 

• 0

Szkoda pontonu na ciągnięcie go bez kółek. Za dwie stówki nabędziesz kółka i będzie git. Ważne jest zabezpieczenie otworów w pawęży przed wodą. Ja najpierw nasączałem pokostem, a potem wkręciłem śruby z mocowaniem kółek na uszczelniacz kauczukowy - w tubie tak jak silikon.

Kółka powinny być szerokie bo grzęzną w mokrym piasku. Miejsce mocowania - jak najszerzej by móc skręcać silnikiem.

A waga alu-podłogi u mnie jest taka sama jak sklejkowej i jest sztywna - usztywnia łódkę.

• 0

Cześć

Czy ktoś użytkuje Mawerica 270 D i mógłby podać jaki jest wewnętrzny wymiar kokpitu mierzony od powierzchni komory na dziobie do wewnętrznej powierzchni pawęży. Podłoga ma 185 cm ale użytkowo jest pewnie mniej bo wchodzi pod komorę. 

Pozdrawiam

Sławek

• 0

Witam, szukam pontonu już na przyszły sezon, raczej będę pływał tylko na żwirowniach, będę pływał sam więc nie szukam jakiegoś dużego pontonu.Nie potrzebuje sztywnej podłogi bo nie zamierzam łowić na stojąco dla bezpieczeństwa,silnika też nie planuje kupić, pływałem trochę poczciwą Czajką ale nie było zbyt przyjemnie po prostu jest za mała, myślałem o Kolibri 290 możecie coś o nim powiedzieć lub polecić coś innego?

• 0

Witam, szukam pontonu już na przyszły sezon, raczej będę pływał tylko na żwirowniach, będę pływał sam więc nie szukam jakiegoś dużego pontonu.Nie potrzebuje sztywnej podłogi bo nie zamierzam łowić na stojąco dla bezpieczeństwa,silnika też nie planuje kupić, pływałem trochę poczciwą Czajką ale nie było zbyt przyjemnie po prostu jest za mała, myślałem o Kolibri 290 możecie coś o nim powiedzieć lub polecić coś innego?

To będziesz leżał w tym pontonie żeby było bezpieczniej ?????????

p.s.

Kup ze sztywną podłogą ????

• 0

Raczej kolibri 330 z podłogą książkową, w miarę łatwe do składania/rozkładania. Tylko zainwestuj w BRAVO pompkę bo się zajedziesz

Edytowane przez horac