Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego nie porównuj czajki 250 do kolibri 260 :-)

Kolibri na pewno jest klasę wyżej od Czajki ale wielkość jest porównywalna i tu był jeden z problemów.

Panowie a co myślicie o takim pontonie? http://pontony-bark.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=237

• 0

Ok, z tego co widzę to tylko kolibri w wersji light do 330cm ma podłogę typu książka

Podłoga typu książka to ta harmonijka ze sklejki? Mój ojciec ma taki 280DLight do spławika ale czasami zabieram się z nim na trolling z minimum sprzętu i jest ok. Dla 1 osoby miejsca jest wystarczająco dużo moim zdaniem. Po prawie dwóch latach użytkowania podłoga w bardzo dobrym stanie.

• 0

Kolibri na pewno jest klasę wyżej od Czajki ale wielkość jest porównywalna i tu był jeden z problemów.

Panowie a co myślicie o takim pontonie? http://pontony-bark.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=237

Dla mnie atrakcyjna jest cena i na tym bym zakończył , kup sprawdzone i przetestowane gumiaki  a przede wszystkim DWA  razy przemyśl zakup  - coś wiem na ten temat -   ;)  

• 0

Podłoga typu książka to ta harmonijka ze sklejki? Mój ojciec ma taki 280DLight do spławika ale czasami zabieram się z nim na trolling z minimum sprzętu i jest ok. Dla 1 osoby miejsca jest wystarczająco dużo moim zdaniem. Po prawie dwóch latach użytkowania podłoga w bardzo dobrym stanie.

U mnie po 6 latach ta podłoga jest w bardzo dobrym stanie, aż sam jestem zdziwiony. Kolibri 330.

• 0

A czy to nie jest tak że w modelach z aluminiową podłogą na dziobie wraz jest podłoga ze sklejki. Nad wodą słychać że chwalą pontony NawiPoland za jakość i serwis. Kolibri to firma znana w całej Europie wśród wędkarzy, jeden mam swój a drugi dostałem dawno o jakość i trwałość materiału nie mam potrzeby się dopytywać.

• 0

Jest jakaś znacząca różnica w wadze między drewnianą podłogą a aluminium? Bo cenowo jest różnica

Tu nie chodzi o kilogramy a o wytrzymałość podłogi  , z aluminium podłoga przetrzyma gumiaka  , bo ta nie boi się wody same plusy i  dlatego  taka cena   ;)

• 0

A czy to nie jest tak że w modelach z aluminiową podłogą na dziobie wraz jest podłoga ze sklejki.

Ja mam tak w KM360D, część dziobowa jest ze sklejki.

Woda gromadzi się w części rufowej a część dziobowa jest prawie zawsze sucha, więc nie spuchnie ani nie zgnije.

Co do wagi to podobno waży tyle samo co sklejkowa.

Kłopotliwe mogą być łączniki podłogi, bo ze względu na sztywność powinny być z jednego kawałka, a są z dwóch, więc trzeba je czymś łączyć w całość, by się nie wysuwały na fali.

• 0

No właśnie 260 to będzie za mało, dzisiaj pływałem na Czajce 250 i nie byłem zadowolony, niby lekki i mobilny ale jednak zero wygody i całe szczęście że nic nie złowiłem bo chyba ryby odczepiał bym trzymając je na kolanach

Dokładnie tak, pływałem Kolibri 280 i dla mnie to trochę mało. 3 m i obowiązkowo sztywna podłoga.

• 0

Mam może głupie pytanie.

Czy zwinięcie trochę zamoczonego pontonu może spowodować jakieś jego uszkodzenia? W niedzielę pływałem i niestety były takie warunki, że nie dało się go nad wodą wytrzeć do sucha. Ponton trzymam zwinięty w piwnicy, niestety nie ma tam miejsca, żeby go rozłożyć i wysuszyć. 

Jak dotąd czasem zdarzało się, że trochę wilgoci na nim zostawało, ale starałem się go wycierać jak najdokładniej. Teraz było to niemożliwe.

• 0

Chcę kupić ponton do pływania po Wiśle, głównie sam, wyjątkowo 2 osoby. Chciałbym aby łatwo składała się i rozkładała podłoga. Ponton będzie jeździł w bagażniku stąd musi być łatwy w obsłudze, najbardziej zależy mi na łatwym wpinaniu podłogi, nie chcę oszczędzać przy zakupie.

• 0

Chcę kupić ponton do pływania po Wiśle, głównie sam, wyjątkowo 2 osoby. Chciałbym aby łatwo składała się i rozkładała podłoga. Ponton będzie jeździł w bagażniku stąd musi być łatwy w obsłudze, najbardziej zależy mi na łatwym wpinaniu podłogi, nie chcę oszczędzać przy zakupie.

Mi się dość łatwo składało, rozkładało Mavericka 330 Alu podłoga

• Like 1