Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wcześniej miałem Kolibri 280 z podłogą rolowaną. Obecnie Maverik 330 Alu i muszę przyznać że ta Alu montuje się banalnie łatwo. Alu ma też te zaletę że łatwiej zamontować w niej dodatkowe siedzisko czy fotel. A sam ponton jest wykonany jak by z solidniejszego materiału.

330 będzie chyba maks żeby bez problemu samemu go ogarnąć a okazyjnie wziąć kumpla i w miarę wygodnie powędkować we 2.

Edytowane przez #Nord
  • Like 1

• 0

Panowie, czy w tym Mavericku instalacja podłogi jest w miarę łatwa? W tym roku rozkładałem nowego foxa i była to dla mnie męka, nie dość, że się umęczyłem i pokaleczyłem to jeszcze jakieś części "niepotrzebne" zostały, listwy plastikowe nawet nie wiem gdzie one miały być wciśnięte bo i tak podłogą weszła na mega wcisk...

• 0

Łatwa. Tylko daj balony na 1/3 napełnienia i elementy ładnie wskakują. Pamiętaj tez o patencie z wiosłami wzdłuż podłogi od zew przy wkładaniu profili. I bierz tego szerszego DS. W 330DS mam więcej miejsca niż w bushu crabie 360????

Edytowane przez pmiszk1

• 0

Nie wiem jak jest w większych modelach ja mam 300D i podłoga to jest bajka, po udręce z książką kolibra tu montaż podłogi to ułamek sekundy. Kolega którego namówiłem na 330D też jest zachwycony bo on wozi w bagażniku i za każdym razem pompuje. Mówi że jak było zimno nie chciało mu się brać pontonu (kolibra) właśnie ze względu na podłogę teraz nie ma żadnego problemu. Wkładasz podłogę listwy i pompujesz - bajka.

• 0

Nie wiem jak jest w większych modelach ja mam 300D i podłoga to jest bajka, po udręce z książką kolibra tu montaż podłogi to ułamek sekundy. Kolega którego namówiłem na 330D też jest zachwycony bo on wozi w bagażniku i za każdym razem pompuje. Mówi że jak było zimno nie chciało mu się brać pontonu (kolibra) właśnie ze względu na podłogę teraz nie ma żadnego problemu. Wkładasz podłogę listwy i pompujesz - bajka.

Ale ta udręka z książką Kolibrii to rozumiem tylko zimną porą?

• Like 1

• 0

Latem udręka w zimę katorga. :)

Dlatego przerobilem garaż i trzymałem napompowany, jeździł na dachu...

Nigdy ta książka nie wchodziła lekko, przynajmniej w moim 280DL. W Maverik kladziesz podłogę wpinasz listwy i pompujesz, kompletnie bez problemów.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Panowie na wiosnę w planie jako alternatywa chcialbym kupic ponton taki 260cm ale z.airmata zeby nie bawic sie w wkladanie tych sztywnych podlog, badz kupic kajak os savage ale z paweza bo mam elektryk ktory czasem będzie podpinany.

Moze kotos ma konkretna opinir an temat airmat ?

I w co lepiej przycelowac ?

• 0

Panowie na wiosnę w planie jako alternatywa chcialbym kupic ponton taki 260cm ale z.airmata zeby nie bawic sie w wkladanie tych sztywnych podlog, badz kupic kajak os savage ale z paweza bo mam elektryk ktory czasem będzie podpinany.

Moze kotos ma konkretna opinir an temat airmat ?

I w co lepiej przycelowac ?

http://jerkbait.pl/topic/63473-ponton-z-pod%C5%82og%C4%85-typu-air-mata-opinie/?hl=%2Bponton+%2Bpod%C5%82oga+%2Bairmata

http://jerkbait.pl/index.php?app=core&module=search&do=search&fromMainBar=1

Edytowane przez SID

• 0

Jeśli napędem ma być czasami elektryk, a najczęściej wiosła, to zdecydowanie lepiej pływa kajak niż szeroki i krótki ponton. Ale na falę to ponton i to dłuższy.

Mój gumiak ma alu-podłogę i jest super, aluminium nie boi się wody bo nie gnije. Na początku trudniej się rozkładało, ale po kilku wycieczkach jest już dobrze.

• Like 1

• 0

Witam :)

Z okazji moich 30 urodzin, moja  żona, wraz z rodziną i przyjaciółmi zrobiła mi zrzutę na "Voucher" na ponton :)

Mam ok 1600 zł, czy coś w tej kwocie znajde dobrego, gdzie wejdą 2 osoby i będą miały wystarczająco miejsca ?

Myślałem o Kolibri 240/260 ale może warto dołożyć do 330.

Myślałem też o pontonach firmy BARK , jakieś opinie ?

Poniższy wydaje się ciekawy :

http://pontony-bark.pl/index.php?route=product/product&path=60&product_id=204

Dodam, że jestem wędkarzem amatorem i nie będę pływał po wielkich zbiornikach :)

• 0

Warto dołożyć do jakiegokolwiek pontonu który jest większy niż 260cm. Ostatnio robiłem przymiarkę do kilku pontonów i nie wyobrażam sobie łowienia we dwóch na pontonie poniżej 330cm. Dla mnie minimum to 3,60cm, dwóch chłopa, silnik, akumulator, sprzęt spiningowy, coś do jedzenia i ponton pełny. Nie mówiąc już o bezpieczeństwie

• 0

Bark miałem wyżej napisać ale telefon spłatał figla ;)

Czasem jestem gościnnie na takim pontonie i w tej półce cenowej nie ma się do czego przyczepić . Do łowienia na elektryku lub wiosłach zupełnie wystarczy z kumplem bez problemu przenosimy go napompowanego jakieś 50m nad wodę

• 0

Polecam taki, w tym budżecie ciężko będzie znaleźć coś lepszego. Są też trzymetrowe, miałem taki tylko z kilem i 360 dla dwóch osób było wystarczająco miejsca, choć po zapakowaniu całego wyposażenia wbrew pozorom szału z miejscem nie było. Wcześniej miałem ponton 290, jakieś chińskiej firmy z pełną podłogą i też dało się łowić we dwóch, komfort średni ale się dało. http://bezwiosel.pl/sklep/227-ponton-kormoran-330pp-szary-sztywna-aluminiowa-podloga.html