Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ale ta udręka z książką Kolibrii to rozumiem tylko zimną porą?

Eh, przy odrobinie wprawy rozłożenie podłogi zajmuje całe 20 sekund. Dla mnie książka jest największą zaletą Kolibri pod warunkiem, że zakładamy pływanie na elektryku. Na spalinie trochę brakuje sztywności. Mam 330PP.

• Like 1

• 0

Dzięki Panowie za pomoc, chyba sobie w takim razie dozbieram i kupie coś za około 2200 zł :)

Myśle o kolibri 330PP

W dzisiejszych czasach często gęsto są raty 0%,bierzesz droższy, lepszy, spłacasz raty które nie bolą co miesiąc i jesteś zadowolony...

• 0

No tak, a myślisz ze te odsetki to święty Mikołaj płaci? Prawdziwe okazje to niezmierna rzadkość, zwykle zas jest tak ze oferta z ratami "0%" jest za 1300 a bez rat znajdujesz to samo za 1000. Ot taka promka dla naiwnych.

Mogę podać ci kilka z ostatnich moich zakupów gdzie cena była najniższa i raty 0%????

p. s.

czasami bank ma interes aby pobawić się w świętego Mikołaja jak to ty powiadasz i czasami to trudno zrozumieć... ????

• 0

Żyjemy w świecie obrazkowym, kupujemy rzeczy ze względu na wygląd, tymczasem coś co wygląda tak samo, nie musi być tym samym.

Zdjęcie nie pokazuje grubości użytego materiału, o tym świadczy waga łódki.

Istotna jest proporcja szerokości do długości i sama długość. Szeroki będzie stabilny, a wąski i długi szybciej popłynie.

• Like 1

• 0

Od wielu lat pływam gumiakami i po rzekach i wodach stojących. Na wielu gumach spędziłem wiele godzin i wniosek jest jeden. Ma być czysto miło i wygodnie. Mój ponton dla mnie samego to 330 i biały lub jak najjaśniejszy. Słoneczko pokaże rużnice podczas pływania. Pewnie że pływają na mniejszych i jest fajnie ale jak sprubójesz większego to w małym bedźiesz siedział już smutny. A ma być wygodnie. Rozkładanie 330 z pełną podłogą to nie jest wielka różnica z mniejszym. Ale w pływaniu już czuć tą różnicę.

Pompujeszi wodujesz kilka minut a pływasz kilka godzin wiec warto aby było miło i wygodnie.

post-70926-0-29669000-1609919970_thumb.jpg

Edytowane przez rafaldslbi
  • Like 1

• 0

Od wielu lat pływam gumiakami i po rzekach i wodach stojących. Na wielu gumach spędziłem wiele godzin i wniosek jest jeden. Ma być czysto miło i wygodnie. Mój ponton dla mnie samego to 330 i biały lub jak najjaśniejszy. Słoneczko pokaże rużnice podczas pływania. Pewnie że pływają na mniejszych i jest fajnie ale jak sprubójesz większego to w małym bedźiesz siedział już smutny. A ma być wygodnie. Rozkładanie 330 z pełną podłogą to nie jest wielka różnica z mniejszym. Ale w pływaniu już czuć tą różnicę.

Pompujeszi wodujesz kilka minut a pływasz kilka godzin wiec warto aby było miło i wygodnie.

Dobrze prawi ....

Miałem sytuacje , ze zszedłem z maverica 370 wsiadłem do barka 330 i miałem poczucie jakbym wysiadł z auta i wsiadł do autka-zabawki na baterie ....

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0

Tak tak, fajnie 330 mieć, ale już z takim na 3-4h łowienia nie warto jechać, bo jeśli musisz składać i rozkładać, to połowa tego zejdzie na ciężkiej pracy. Mam 330DSL, Tohatsu 20KM i owszem, jak jadę na cały letni dzień, lub dwa, jest fajnie, ale zimą to tego łowienia już mało, a ponton ciężki, podłoga też i silnik. Trzeba to wszystko z domu do auta, z auta wypakować, napompować, poskładać i po wszystkim w odwrotnej kolejności. a jak jeszcze z auta do wody będzie kawałek? Jak się nie spieszyć, to ze 2h w sumie zejdzie, jak się uwijać, to jest niezły wysiłek fizyczny. Myślę dodatkowo sobie sprawić coś mniejszego z airmatą, na takie szybkie wypady właśnie. Koledzy gdzieś pisali że w 10 minut z automatyczną pompką idzie to postawić...

No i uprzedzę mądre rady, aby kupić przyczepkę i wozić, otóż nie każdy ma gdzie to trzymać, a wynajmować garaż dla pontonu to się trochę z celem jego posiadania mija.

• Like 2

• 0

Tak tak, fajnie 330 mieć, ale już z takim na 3-4h łowienia nie warto jechać, bo jeśli musisz składać i rozkładać, to połowa tego zejdzie na ciężkiej pracy. Mam 330DSL, Tohatsu 20KM i owszem, jak jadę na cały letni dzień, lub dwa, jest fajnie, ale zimą to tego łowienia już mało, a ponton ciężki, podłoga też i silnik. Trzeba to wszystko z domu do auta, z auta wypakować, napompować, poskładać i po wszystkim w odwrotnej kolejności. a jak jeszcze z auta do wody będzie kawałek? Jak się nie spieszyć, to ze 2h w sumie zejdzie, jak się uwijać, to jest niezły wysiłek fizyczny. Myślę dodatkowo sobie sprawić coś mniejszego z airmatą, na takie szybkie wypady właśnie. Koledzy gdzieś pisali że w 10 minut z automatyczną pompką idzie to postawić...

No i uprzedzę mądre rady, aby kupić przyczepkę i wozić, otóż nie każdy ma gdzie to trzymać, a wynajmować garaż dla pontonu to się trochę z celem jego posiadania mija.

To ty latasz na tym pontonie? ????????

• 0

Haha jeśli chodzi Ci o 20KM, to faktycznie jest za duży, po prostu nie kręcę go na maksa. Ciszej i przyjemniej dla mnie i lepiej dla silnika. Waga taka sama co 15KM a i od 10KM zaledwie kilka kg różnicy. Mam go od nowości, może kiedyś będzie łódka alu i moc jak znalazł...

• Like 1

• 0

Dobrze prawi ....

Miałem sytuacje , ze zszedłem z maverica 370 wsiadłem do barka 330 i miałem poczucie jakbym wysiadł z auta i wsiadł do autka-zabawki na baterie ....

A czasami klaustrofobi nie dostałeś 

;)  :D

Piszą 370 / 60  , ale patrzmy na wielkość kokpitu . Mam Busch Crab 360  i na minus stawiam w tym pontonie to że pawęż za bardzo wchodzi w ponton , śmiało by można cofnąć ją o jakieś 20cia cm do tyłu co powiększyło by powierzchnie użytkową . Kumpel miał Kolibri 330 i cosiko mi wydaje że powierzchnia była zbliżona do Buscha 

• 0

Wszystko zależy jaki Pany ponton wybierzecie. I tak na przykład Kolibri KM330 D ma wewnętrzną długość 230cm i szerokości 76cm a taka "krótka" Gala Freestyle 300 ma ok 225 cm i szerokości 82cm. I dalej idąc: Kolibri KM300 DL ma wewnątrz 220 na 76 cm. Tylko że tu miejsca jest o niebo mniej niż w Gali gdyż model ten ma beznadziejny kształt dzioba, bardzo mocno zwężający się. Dodatkowo na gumie na szerokość te 6 cm to już bardzo odczuwalna różnica. PS. Na wszystkich 3 ww modelach pływałem i prywatnie mam Galę :-)