Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Proszę o pomoc wytypowałem taki oto model - PONTON KOLIBRI K-290TL GW. 8L TOKAREX - 10% GRATIS 5525363998 - Allegro.pl

Ponton ma służyć do wędkowania po małych zbiornikach najczęściej krótkie lub bardzo krótkie wypady maksymalnie we 2 osoby bez żadnego dodatkowego szpeju tylko wędki i to co normalnie nosi się wędkując z brzegu w plecaku/torbie. Za każdy razem będzie składany/rozkładany. Na początek bez żadnego silnika, myślę że w przyszłości jakiś mały elektryk lub spalina. Ponton ma również służyć do celów rekreacyjnych - popływać na jakimś kąpielisku z dziećmi i z żoną - coś jak pływanie rowerkiem po Czorsztynie/Rożnowie.

Chciałbym zapytać dodatkowo czy po krakowskim odcinku Wisły, strasznie się będę na nim męczył czy powinien dać radę przez te powiedzmy 4 godziny łowienia?

Jak w takim przypadku wygląda sprawa kotwicy? Normalnie ją wyrzucam za burtę i przywiązuję do jakiegoś elementu?

Czy bez pełnej podłogi będę w stanie w miarę komfortowo łowić na stojąco sam lub we 2 osoby? Oczywiście zakładamy sprzyjające warunki atmosferyczne.

• 0

Na dwie osoby bez szpejów się nada (ale to takie minimum).

Na stojąco połowisz będąc sam na pontonie i pod warunkiem, że nie jesteś tęgim/ciężkim facetem (czyli co najwyżej ~ 65-70kg), inaczej będziesz musiał walczyć ze stabilnością swojej pozycji.

Nawet łowiąc na stojącej wodzie musisz mieć jakąś kotwicę/ciężarek, inaczej nawet lekki podmuch Cię przestawi - możesz go dowiązać choćby do linki wzdłuż pontonu.

Łowiąc na wodzie płynącej lepiej uwiązać kotwicę z tyłu, bądź przodu pływadła, połowisz spokojnie wiele godzin.

:-)  .

• Like 1

• 0

Bez sztywnej podłogi nie postoicie we dwóch, sam pewnie dasz radę.

Te pontony nie mają pawęży, nie ma gdzie powiesić silnika.

Kotwicy też nie ma do czego umocować, chyba że z boku pontonu do ławki, ale to słabe rozwiązanie

Na dwie osoby bez szpejów się nada (ale to takie minimum).

Na stojąco połowisz będąc sam na pontonie i pod warunkiem, że nie jesteś tęgim/ciężkim facetem (czyli co najwyżej ~ 65-70kg), inaczej będziesz musiał walczyć ze stabilnością swojej pozycji.

Nawet łowiąc na stojącej wodzie musisz mieć jakąś kotwicę/ciężarek, inaczej nawet lekki podmuch Cię przestawi - możesz go dowiązać choćby do linki wzdłuż pontonu.

Łowiąc na wodzie płynącej lepiej uwiązać kotwicę z tyłu, bądź przodu pływadła, połowisz spokojnie wiele godzin.

:-)  .

Z podłogą chyba nie ma co się łudzić w takim razie - dzięki za odpowiedzi.

Pawęż jest doczepiana z tego co jest w opisie oferty.

Chciałbym jeszcze zapytać użytkowników pontonów Bart.

https://allegro.pl/oferta/ponton-wedkarski-bark-b280npd-gw-8lat-11638781699 

Czy ten ponton posiada podłogę która umożliwi stabilne stanie i łowienie na nim we 2 osoby około 70-80 kg? Jeśli nie to proszę w miarę możliwości o wytłumaczenie jak oznaczony jest Bart z pełną podłogą 

• 0

Z podłogą chyba nie ma co się łudzić w takim razie - dzięki za odpowiedzi.

Pawęż jest doczepiana z tego co jest w opisie oferty.

Chciałbym jeszcze zapytać użytkowników pontonów Bart.

https://allegro.pl/oferta/ponton-wedkarski-bark-b280npd-gw-8lat-11638781699 

Czy ten ponton posiada podłogę która umożliwi stabilne stanie i łowienie na nim we 2 osoby około 70-80 kg? Jeśli nie to proszę w miarę możliwości o wytłumaczenie jak oznaczony jest Bart z pełną podłogą 

Na pewno zapomnij o podłodze z listewek w barku do spiningowania na stojąco . Byłem na takim i skończyło się na tym że właściciel listewki wyrzucił i podłogę pełną dorobił .

Widzę że z Krakowa jesteś spróbuj tu daleko nie masz :

Adres: Chlebowa 16, 31-421 Kraków
Godziny:
Otwarte ⋅ Zamknięcie: 18:00

Telefon: 726 688 580

• Like 1

• 0

Bark i kolibri chyba w jednej fabryce robione.

http://pontony-bark.pl/pontony-motorowe-bark-pvc/bark-bt-310-przesuwane-siedzenia.html

http://pontony-bark.pl/index.php?route=product/product&path=60&product_id=204

http://pontony-bark.pl/pontony-motorowe-bark-pvc/bark-bt-310s.html

Na kolibri km300pp we dwóch dało się spinningować na stojąco, oczywiście jak za dużej fali nie było. Pełna podłoga dużo wygodniejsza, pod te listewki nie wiem czy jakieś drobne graty by nie wpadały :D

Ale i tak co łódka to łódka sto razy wygodniejsza

Edytowane przez Bartek1989

• 0

Proszę o pomoc wytypowałem taki oto model - PONTON KOLIBRI K-290TL GW. 8L TOKAREX - 10% GRATIS 5525363998 - Allegro.pl

Ponton ma służyć do wędkowania po małych zbiornikach najczęściej krótkie lub bardzo krótkie wypady maksymalnie we 2 osoby bez żadnego dodatkowego szpeju tylko wędki i to co normalnie nosi się wędkując z brzegu w plecaku/torbie. Za każdy razem będzie składany/rozkładany. Na początek bez żadnego silnika, myślę że w przyszłości jakiś mały elektryk lub spalina. Ponton ma również służyć do celów rekreacyjnych - popływać na jakimś kąpielisku z dziećmi i z żoną - coś jak pływanie rowerkiem po Czorsztynie/Rożnowie.

Nie wiem jak miałoby wyglądać to pływanie po kąpielisku, ale do normalnego pływania z rodziną potrzebny Kolibri 360, KM 330 to minimum.

Pływałem swoim nawet w 5 osób, ale było ciasno. Druga sprawa to fala, mniejszego buja mocniej.

• Like 1

• 0

Między podłogą sztywną a tymi listewkami jest jeszcze książka. Na książce już staniesz. Na tych listewkach to masakra, próbowałem znajomego ponton, co prawda ja jestem ciężki ale zamiast myśleć o łowieniu patrzyłem cały czas pod nogi. Listewki mają przerwy da się łowić ale tylko w siedząco. W tej cenie co chwilę pojawiajaja się uzywki 2-3 sezonowe. Ja bym celował w coś 280-300. Sam po Odrze pływałem 1.5r kolibri 280DL z silnikami 2KM i 8KM. Samemu lux we 2 też ok tymbardziej że wy chudzinki. :)
Tak to wyglądało jak pływałem sam

.

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

A żona mnie na dietę wysyła :P (mam 180 cm wzrostu)

Dzięki za dyskusje, po analizie tego co tutaj podnieśliście prawdopodobnie sięgnę głębiej do kieszeni i kupie tego oto delikwenta:

PONTON KOLIBRI KM-280PP GWAR. 8 LAT TOKAREX -16% 11081509965 - Allegro.pl

Mam nadzieję, że wszystkie oczekiwania spełni, a reszta wyjdzie w praniu :) Jeśli jednak jeszcze byście coś w nim na minus widzieli kosztem innego modelu w tej cenie to proszę jeszcze o wsparcie!

Edytowane przez Otehson

• 0

A żona mnie na dietę wysyła :P (mam 180 cm wzrostu)

Dzięki za dyskusje, po analizie tego co tutaj podnieśliście prawdopodobnie sięgnę głębiej do kieszeni i kupie tego oto delikwenta:

PONTON KOLIBRI KM-280PP GWAR. 8 LAT TOKAREX -16% 11081509965 - Allegro.pl

Mam nadzieję, że wszystkie oczekiwania spełni, a reszta wyjdzie w praniu :) Jeśli jednak jeszcze byście coś w nim na minus widzieli kosztem innego modelu w tej cenie to proszę jeszcze o wsparcie!

Cześć, podczas wyboru pontonu, z mojego doświadczenia warto wziąć pod uwagę pontony kormoran, które są w ofercie sklepu bezwioseł. Nie mam z producentem ani sprzedawcą nic wspólnego. Miałem od nich ponton 360 z kilem, który kupiłem około 2 lata temu i bardzo ubolewam, że go sprzedałem, ponieważ kupiłem go za 2100zl a po roku, kiedy stwierdziłem, że jednak ponton mi się przyda podrożały i to znacznie. Teraz są jeszcze droższe jak niestety wszystko, ale i tak o wiele tańsze niż kolibri i mają alu podłogę w standardzie. Teraz mam kormorana 330 bez kila i też jestem zadowolony. Wydaje mi się, że nie mając budżetu bez ograniczeń jest to na chwilę obecną ciekawa opcja z bardzo dobrym stosunkiem ceny do jakości. Jest to tylko moja subiektywna opinia ale wydaje mi się że warto rozważyć różne możliwości. W tej chwili 300 z alu podłogą kosztuje niecałe 2200, a 330 niecałe 2400 zł. Pozdrawiam

• 0

Cześć, podczas wyboru pontonu, z mojego doświadczenia warto wziąć pod uwagę pontony kormoran, które są w ofercie sklepu bezwioseł. Nie mam z producentem ani sprzedawcą nic wspólnego. Miałem od nich ponton 360 z kilem, który kupiłem około 2 lata temu i bardzo ubolewam, że go sprzedałem, ponieważ kupiłem go za 2100zl a po roku, kiedy stwierdziłem, że jednak ponton mi się przyda podrożały i to znacznie. Teraz są jeszcze droższe jak niestety wszystko, ale i tak o wiele tańsze niż kolibri i mają alu podłogę w standardzie. Teraz mam kormorana 330 bez kila i też jestem zadowolony. Wydaje mi się, że nie mając budżetu bez ograniczeń jest to na chwilę obecną ciekawa opcja z bardzo dobrym stosunkiem ceny do jakości. Jest to tylko moja subiektywna opinia ale wydaje mi się że warto rozważyć różne możliwości. W tej chwili 300 z alu podłogą kosztuje niecałe 2200, a 330 niecałe 2400 zł. Pozdrawiam

Tak to bardzo dobra opcja, ale nie doszukałem się co z pontonem dzieje się po okresie gwarancji, która w tym przypadku jest 3 letnia. Ciężko też o jakiś zbiór opinii - trochę jest na YT trochę od pojedynczych użytkowników, a dla mnie to trochę jednak mało jak wydaje ponad 2000 zł.

• 0

Tak to bardzo dobra opcja, ale nie doszukałem się co z pontonem dzieje się po okresie gwarancji, która w tym przypadku jest 3 letnia. Ciężko też o jakiś zbiór opinii - trochę jest na YT trochę od pojedynczych użytkowników, a dla mnie to trochę jednak mało jak wydaje ponad 2000 zł.

A co ma się dziać? Będzie tak, jak zadbasz o niego. Zostawisz złożony w kącie na zimę- mogą go myszy podziurawić, nie usuniesz piasku, kamyków spod podłogi płaskiej- będą przetarcia. Wpłyniesz na szkło- będzie rozcięcie.....itp itd. Sam mam dwa pontony, starego fiorda z 2005r, który przeżył sporo różnych modyfikacji, dziur i rozcięć. Jak się ma minimum zdolości manualnych- wszelkie naprawy robi się samodzielnie przy użyciu zestawu naprawczego i koniec. A jeśli twój ponton po okresie gwarancji ulegnie jakiejś tam awarii- rynek napraw pontonów istnieje. Komercyjny rzecz jasna. Zrobią, o co poprosisz, wystawią rachunek, koniec tematu. 

• 0

Jasne, rozumiem. Niestety w tej kwestii nie pomogę, ponieważ jak pisałem wyżej 360 używałem jeden sezon i sprzedałem a 330 mam od początku zeszłego sezonu. Tak czy inaczej życzę satysfakcji z nowego sprzętu, niezależnie od wybranej marki i modelu. Pozdrawiam.

• Like 1

• 0

A co ma się dziać? Będzie tak, jak zadbasz o niego. Zostawisz złożony w kącie na zimę- mogą go myszy podziurawić, nie usuniesz piasku, kamyków spod podłogi płaskiej- będą przetarcia. Wpłyniesz na szkło- będzie rozcięcie.....itp itd. Sam mam dwa pontony, starego fiorda z 2005r, który przeżył sporo różnych modyfikacji, dziur i rozcięć. Jak się ma minimum zdolości manualnych- wszelkie naprawy robi się samodzielnie przy użyciu zestawu naprawczego i koniec. A jeśli twój ponton po okresie gwarancji ulegnie jakiejś tam awarii- rynek napraw pontonów istnieje. Komercyjny rzecz jasna. Zrobią, o co poprosisz, wystawią rachunek, koniec tematu.

Ja wychodzę z tego samego założenia i również się tym nie martwię. Dla mnie najważniejszym kryterium wyboru był stosunek jakości do ceny. Z tego powodu ponownie kupiłem kormorana. Ważną sprawą dla mnie była również podłoga. Miałem wcześniej sklejkę i niestety po jednym sezonie miała już widoczne dość znaczne oznaki użycia oraz była sporo cięższa. Moim zdaniem podłoga alu w przypadku pontonu jest nie do przecenienia.

Nie mniej jednak rozumiem Kolegę dla którego ważniejszy w wyborze jest komfort psychiczny posiadania 8 letniej gwarancji.

Wybór jest ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie kierując się własnymi potrzebami i możliwościami.

Edytowane przez Jerktom
  • Like 1

• 0

Cały wczorajszy dzień poświęciłem na przeglądanie Bark'a i kormoranów. Kormoran, rzeczywiście mnie zaciekawił bo jak mam wybór to zawsze wybieram producentów/sprzedawców rodzimych. Ale przez brak większej ilości opinii wolałem skupić się na kolibri.

• 0

Kolibri KM280 jest dobry dla jednej wędkującej osoby (używałem dwa razy po dwa lata), dwie osoby połowią w minimalnym komforcie, chyba że na spławik. Jest to ponton dwu osobowy, więc mając małżonkę plus choćby jednego szkraba nie popływasz rekreacyjnie (Policja itp).

Kolibri KM300 ma trochę więcej miejsca i ma homologacje na 3 osoby - bardzo wygodnie i szybko rozkłada się w nim pełną podłogę typu książka, łatwiej niż panelową (pływałem takim też przez dwa lata). Ale dalej upierałbym się, że to ponton dla jednego łowiącego, choć dwóch da już radę.

Obydwa mają jeszcze ten plus, że dasz radę je dotargać do wody na ramieniu (ja przy Kolibri KM330 musiałem już mieć koła do slipowania - dodatkowy szpej)

To byłyby plusy, ale jeśli masz zamiar pływać (choćby na razie) na wiosłach, to seria KM (czyli z pawężą) jest sporo cięższa od serii K i zajmuje więcej miejsca w bagażniku auta.

Warto o tym pomyśleć, bo już nie raz widziałem jak ponton nie chciał się zmieścić w bagażniku auta.