Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolibri KM280 jest dobry dla jednej wędkującej osoby (używałem dwa razy po dwa lata), dwie osoby połowią w minimalnym komforcie, chyba że na spławik. Jest to ponton dwu osobowy, więc mając małżonkę plus choćby jednego szkraba nie popływasz rekreacyjnie (Policja itp).

Kolibri KM300 ma trochę więcej miejsca i ma homologacje na 3 osoby - bardzo wygodnie i szybko rozkłada się w nim pełną podłogę typu książka, łatwiej niż panelową (pływałem takim też przez dwa lata). Ale dalej upierałbym się, że to ponton dla jednego łowiącego, choć dwóch da już radę.

Obydwa mają jeszcze ten plus, że dasz radę je dotargać do wody na ramieniu (ja przy Kolibri KM330 musiałem już mieć koła do slipowania - dodatkowy szpej)

To byłyby plusy, ale jeśli masz zamiar pływać (choćby na razie) na wiosłach, to seria KM (czyli z pawężą) jest sporo cięższa od serii K i zajmuje więcej miejsca w bagażniku auta.

Warto o tym pomyśleć, bo już nie raz widziałem jak ponton nie chciał się zmieścić w bagażniku auta.

seria KM ma rolkę do kotwicy - to jest plus. Chyba jedyny bo więcej różnic technicznych nie dostrzegam - proszę o uświadomienie.

Pewnym jest że musi być pełna podłoga, sam też skłaniam się ku 300 cm mimo wszystko.

• 0

Czy kormorany maja w ofercie pontony z airmatą? Nie ma gdzie trzymać rozłożonego. Składany byłby po każdym pływaniu. Jeden, czasem dwóch z minimalną ilością sprzętu. Ponton ma wejść do sedana. Może nawet na tylne siedzenie. Narazie na celowniku pontony max 300. Docelowo elektryk. Małe zamknięte zborniki.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• 0

seria KM ma rolkę do kotwicy - to jest plus. Chyba jedyny bo więcej różnic technicznych nie dostrzegam - proszę o uświadomienie.

Pewnym jest że musi być pełna podłoga, sam też skłaniam się ku 300 cm mimo wszystko.

O ile dobrze pamiętam zapisy z instrukcji, między seriami jest różnica w grubości tkaniny - im wyższa seria tym grubsza tkanina.

Im większa ładowność i dopuszczalna moc silnika - tym mocniejsza musi być tkanina. Zgodnie z deklaracją producenta, konstrukcja pontonów Kolibri jest wynikiem kompromisu wielu czynników.

Czyli ten z kilem będzie najcięższy i najdroższy, bo  taka jest potrzeba.

W przeszłości, jak przeglądałem oferty używanych pontonów, to najczęściej sprzedawane były zbyt małe. Po sezonie ludzie decydowali się na większy. Znam jednak jeden przypadek że gość kupił od razu dużą łódkę z plastiku, nowy silnik 30 HP, wykosztował się na hangar, a popływał kilka razy.Poniósł koszty, niewiele użył a na koniec sprzedał.

Gdyby kupił ponton taki jak mój 360 i silnik 15 albo nawet 10HP, to trzymałby za darmo w piwnicy i dalej pływał po dwa razy na rok.

• Like 1

• 0

Cześć,

Rozważam zakup nowego pontonu Honda T40 - AE3 z silnikiem Honda BF20 KM SHU, na potrzeby wędkarskie, 2 osoby, pływanie po rzece Warta i małe/średnie jeziorka.

Czy są użytkownicy tego sprzętu? Chętnie poznam opinie co do jakości i trwałości.

Czy ktoś może polecić sensowną przyczepkę do tego pontonu, tak by względnie komfortowo móc się wodować?

Pozdrawiam.

• 0

Jeśli masz zestaw składać każdorazowo to pomyśl nad lżejszym silnikem. Warta w okolicach Poznania to wąska i dośc płytka rzeka. Silnik 9,9-10KM w zupełności wystarczy (na Odrę jeżdzę z 10tka i mocy zupełnie nie brakuje np. na dwóch chłopów 85-90kg każdy). Przerabiałem: 30KM, 20KM, 15KM, 10KM). Ale skoro ma jeździć na przyczepie i być nieco lepszy fun  z pływania to bierz 20tke.

Przyczepka : sidka miro-car z Bydgoszczy. Multum ludzi używa i chwali. Bdb stosunek cena-jakość.

Edytowane przez pmiszk1
  • Like 1

• 0

Jeśli masz zestaw składać każdorazowo to pomyśl nad lżejszym silnikem. Warta w okolicach Poznania to wąska i dośc płytka rzeka. Silnik 9,9-10KM w zupełności wystarczy (na Odrę jeżdzę z 10tka i mocy zupełnie nie brakuje np. na dwóch chłopów 85-90kg każdy). Przerabiałem: 30KM, 20KM, 15KM, 10KM). Ale skoro ma jeździć na przyczepie i być nieco lepszy fun  z pływania to bierz 20tke.

Przyczepka : sidka miro-car z Bydgoszczy. Multum ludzi używa i chwali. Bdb stosunek cena-jakość.

Cześć, nie mam zamiaru tego składać za każdym razem, tylko na zimę ;).

Do micro-car dzwoniłem, i cenowo wydają się racjonalni.

Wielkie dzięki ;).

• 0

Wożony nie składany to bez zastanowienia wybrał bym łódkę. Miejsce w środku ponton a łódka to przepaść. Osobiście przeszedłem tą ścieżkę i nie chętnie bym powrócił do gumiaka. Popływaj z kolegami trochę łódką trochę pontonem i będziesz sam wiedział ????

• 0

W takim mavericu miejsca jest sporo, stabilność na najwyższym poziomie, czego w łódce nie doświadczysz

gumiaki to szerokość +/- 160 i od tego 2x40 balony to podłogi masz 80 . długość podobnie odliczysz balony te za pewężą i zostaje z przykładowego mojego 330 tylko około +/- 250. Więc miejsce to nie porównujemy a stabilnośc na korzyść gumy ale to kwestia przyzwyczajenia do bujania. 

Jeśli wozić na przyczepie nie składać to skorupka każda lepsza od gumiaka.  

Osobiście zaszalałem i mam kabinówkę ale to inne preferencje i etc...

Dla mnie ponton to brak przyczepki i przewożenie w bagażniku.

• 0

A ja powiem nie. Łodzi nie zwodujesz wszędzie, a do pontonu kółka slipowe i ogień prawie w każdym miejscu.

Do tego jak ktoś lubi obławiać starorzecza, to śmiesznie by wyglądał na łodzi 5 metrów :P

Edytowane przez DominikBP