Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc przy wyborze pontonu

maweric

Pytanie

Witam.

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić ponton nie wiem jaka długoś , kształt , grubość 0,9 czy 1,2, na co zwrócić uwagę. Posiadam silnik minn kota traxxis 55 / na Mazury / i 9,9 HP / spokojna woda zbiornik zaporowy , czasami Wisła /.  Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.

post-55787-0-61426900-1394739869_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na logikę wezszy będzie dawał mniejsze opory

Na logikę tak , ale nautyka (jak i aerodynamika) rządzi się swoimi prawami.  Nie chodzi tylko o opór.  Dlatego zastanawiam się , czy poszerzenie pontonu może spowodować polepszenie pływalności , czy też pogorszenie - najlepiej trzeba by było to sprawdzić  na tym samym silniku  i dwóch pontonach (szerszym i węższym) przy tych samych warunkach

Pod ten ponton mam  Tohatsu 9,8 . Chyba powinno to latać?

Edytowane przez binio1111

• 0

Na logikę tak , ale nautyka (jak i aerodynamika) rządzi się swoimi prawami.  Nie chodzi tylko o opór.  Dlatego zastanawiam się , czy poszerzenie pontonu może spowodować polepszenie pływalności , czy też pogorszenie - najlepiej trzeba by było to sprawdzić  na tym samym silniku  i dwóch pontonach (szerszym i węższym) przy tych samych warunkach

Pod ten ponton mam  Tohatsu 9,8 . Chyba powinno to latać?

Sam wykręcisz pewnie 30+ ale jak będzie was dwóch "większych" masa szpeju, przeciwny wiatr i fala to czasem może być problem z wejściem w ślizg.

• 0

Wozisz z silnikiem na pawęży? Jak ogólnie oceniasz Niewiadów?

Patrząc na Twoją fotkę to zastanawiam się czy nie lepiej wziąść P415 wówczas nie trzeba by było szyny z lampami tak mocno wyciągać. Co o tym sądzisz?

Edytowane przez binio1111

• 0

Witam kolegów. Noszę się z zamiarem zmiany pontonu Kolibri 330 PP -bez kila(po 3 latach użytkowania), na wyższej klasy model. Zmiana następuje z wiadomych względów...więcej, szybciej, lepiej :). Ponton Kolibri był moim pierwszym pływadłem dmuchanym, i mogę się o nim wypowiedzieć bardzo pozytywnie. Użytkuje go na Odrze w ok. Szczecina w zestawie z silnikiem Tohatsu 5 KM, 4-suw.

Po przeczytaniu wielu postów (jak i nie wszystkich), wytypowałem 2 modele pontonów, które mnie zainteresowały : Bush Crab oraz Maweric D. Problem jaki mam to wybór długości pontonu ponieważ obecny 330 jest dla mnie komfortowy jeśli pływam sam, zdarza się natomiast że pływam z kolegą King-Kongiem(ok 150 kg, 190cm) i wtedy jest ciężko a ponton prosi o eutanazje. Ponton z reguły przewożę w bagażniku kombi, razem z silnikiem, kółkami, paliwem itd..wchodzi mi wszystko poza sprzętem wędkarskim ale jest to wszystko na "styk". Rozkładanie na miejscu i slipowanie na kółkach.

Od nowego pontonu oczekiwał bym :

• Że nadal będzie w komplecie wchodził do bagażnika a da mi nieco więcej przestrzeni w razie W
  • Będzie miał lepszą stabilność płynięcia w lini przy bocznych podmuchach przy trollingu, bez kręcenia rumplem
  • Że będzie miał sztywną, nie falującą podłogę

Reasumując proszę was koledzy żebyście podpowiedzieli czy wybór z tych modeli to dobry wybór, i czy wielkość 360-370 cm nie wpłynie negatywnie na obecną zdolność transportową. Z Góry dziękuje. i pozdrawiam

• 0

Sam golas 1900 mnie wyszedł, same plozy to koszt 600zl,ja zrobiłem je sam, kupiłem profile,zrobiłem cybanty, elementy zawiozlem do ocynkowania,kupiłem wykładzinę techniczna grube dechy szlifowane,resztę gratow i plozy wyniosły mnie 170zl 2szt.do tego podpory pod kil,obrysowki bo ponton ma 185cm szerokości, generalnie te rolki które dają w standardzie nie przydałby mi się

• Like 1

• 0

Witam kolegów. Noszę się z zamiarem zmiany pontonu Kolibri 330 PP -bez kila(po 3 latach użytkowania), na wyższej klasy model. Zmiana następuje z wiadomych względów...więcej, szybciej, lepiej :). Ponton Kolibri był moim pierwszym pływadłem dmuchanym, i mogę się o nim wypowiedzieć bardzo pozytywnie. Użytkuje go na Odrze w ok. Szczecina w zestawie z silnikiem Tohatsu 5 KM, 4-suw.

Po przeczytaniu wielu postów (jak i nie wszystkich), wytypowałem 2 modele pontonów, które mnie zainteresowały : Bush Crab oraz Maweric D. Problem jaki mam to wybór długości pontonu ponieważ obecny 330 jest dla mnie komfortowy jeśli pływam sam, zdarza się natomiast że pływam z kolegą King-Kongiem(ok 150 kg, 190cm) i wtedy jest ciężko a ponton prosi o eutanazje. Ponton z reguły przewożę w bagażniku kombi, razem z silnikiem, kółkami, paliwem itd..wchodzi mi wszystko poza sprzętem wędkarskim ale jest to wszystko na "styk". Rozkładanie na miejscu i slipowanie na kółkach.

Od nowego pontonu oczekiwał bym :

• Że nadal będzie w komplecie wchodził do bagażnika a da mi nieco więcej przestrzeni w razie W
  • Będzie miał lepszą stabilność płynięcia w lini przy bocznych podmuchach przy trollingu, bez kręcenia rumplem
  • Że będzie miał sztywną, nie falującą podłogę

Reasumując proszę was koledzy żebyście podpowiedzieli czy wybór z tych modeli to dobry wybór, i czy wielkość 360-370 cm nie wpłynie negatywnie na obecną zdolność transportową. Z Góry dziękuje. i pozdrawiam

Bush Crab 360 + 6 koników Mariner i złego słowa nie powiem , z tym że ja wagowo do 80 kg a kumpel szczuplejszy  . Wcześniej pływałem na trzy metrowym balonie co nie było zbyt wygodne dla dwójki chłopa , Crab to jest czego potrzebowałem

• 0

Bush Crab 360 + 6 koników Mariner i złego słowa nie powiem , z tym że ja wagowo do 80 kg a kumpel szczuplejszy  . Wcześniej pływałem na trzy metrowym balonie co nie było zbyt wygodne dla dwójki chłopa , Crab to jest czego potrzebowałem

Dziękuje za odpowiedź. Normalnie bym się nawet nie zastanawiał i brał Busha jednak.... pomijając pieniądze, bo to sprawa akurat mniej ważna w kwestii wyboru ale zastanawia mnie czy nie przeszkadza w nim krótka prowadnica ławki (tak żeby drugiego osobnika posadowić bliżej dziobu), a może to tylko złudzenie ze zdjęć ?, druga kwestia to brak zaworów bezpieczeństwa (ciśnienia) w Bushu no i brak możliwości wyboru kolorystki. 

• 0

I właśnie tu jest ten minus w Crabie że prowadnica ławki jest tak krótka i dlatego jak pływałem to kilka razy koleś siedział na rozkładanym fotelu w dziobie . Na temat zaworów nie wypowiem się a co do kolorystyki to  chyba już najmniejszy problem

Edytowane przez Sławomir

• 0

Latem ma. Im jaśniejszy, tym mniej się balony grzeją. Do codziennej eksploatacji słabe to, bo każdy brud widać, ale jest różnica siadać na burtę białą a ciemnozieloną. Mam pontony w obu kolorach. Sprawdzone. 

• 0

Latem ma. Im jaśniejszy, tym mniej się balony grzeją. Do codziennej eksploatacji słabe to, bo każdy brud widać, ale jest różnica siadać na burtę białą a ciemnozieloną. Mam pontony w obu kolorach. Sprawdzone. 

To prawda, latem nieoceniony jest jasny ponton gdyż nie siedzisz jak na patelni. Mam białego Kolibra i pomimo że widać bród, to nie jest źle. Raz na miesiąc przelecisz Cifem i wygląda jak nowy...do kolejnego użycia:). Tak czy inaczej kolor przy zakupie powinien być dalej w hierarchii czynników niżeli jego funkcyjność i jakość. PS. Kusi mnie ten Maweric, pomimo extra opinii o Bushu

• 0

O dobra kwestie ktoś poruszył,Co do utrzymywania czystości jasnych pontonow, macie jakieś sprawdzone specyfiki?

Próbowałem kilka środków(nieprofesjonalnych), i uważam że najlepszy jest Cif, zwykły biały, plus taki plastikowy druciak. Oblewam ponton wodą, zalewam cifem, rozcieram szmatką, czekam 15 minut i delikatnie szoruje. Na koniec spłukiwanie. Tylko żeby nie przyszło nikomu do głowy używać myjki wysokociśnieniowej z bliska....tnie materiał.