Skocz do zawartości

O woblerach troszkę inaczej i dla początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej nieobecności. Dawno tutaj nie pisałem, ale nikt chyba z tego powodu nie cierpiał :lol: .

Jakoś tak się złożyło, nie patrząc na nikogo napisałem sobie książkę, która rozszerza znacznie treści zawarte w tym wątku. A co nie można  :lol: .

attachicon.gif_MG_9233.JPG

Premiera tej książki odbędzie się na I Targach Rękodzieła Wędkarskiego i tam będzie można obejrzeć i stać się jej posiadaczem. 

Pisanie wyjęło mi ponad rok czasu z kalendarza innych przyjemności i w tej chwili nie mogę patrzeć na woblery  :lol: . Ryby łowię na całkiem inne przynęty  ;)  .

Nie chcę, aby to zabrzmiało jako samochwalstwo, ale obecnie nie ma takiej książki, opisującej wiele aspektów związanych z pracą woblera. Mam nadzieję, że będzie to przyczynkiem do powstawania więcej takich opracowań lub podobnych.

attachicon.gif_MG_9237.JPG

attachicon.gif_MG_9235.JPG

attachicon.gif_MG_9239.JPG

Po przeczytaniu tej książki proszę w tym wątku o pisanie uwag, sugestii, co należy rozszerzyć, a może coś jeszcze dodać. W żadnym przypadku nie traktujcie mnie jako eksperta. Nigdy woblera nie zrobiłem i nie wiem jakiej natury technicznej mogą być problemy z ich robieniem :) .

Aha, książka wydana własnym nakładem sił finansowych. Może ktoś ma dojścia do jakiegoś wydawnictwa?

No ładne cacko. Nie podejrzewałem Kolegi. Sławku respect. Gratuluję.

• Like 1

Miałem możliwość zapoznania się z fragmentami opracowania Sławka - cały czas jestem pod wrażeniem ogromu włożonej w nie pracy. Dla mnie jako początkującego strugacza teksty pozwalają skrócić drogę - pomagają dojść czemu coś nie zadziałało tak jak chciałem, zwracają uwagę na aspekty, o których wcześniej nawet nie pomyślałem. Fajna rzecz - dzięki Sławku!

PS Szkoda tylko że tak mało czasu na struganie :(

Aha, książka wydana własnym nakładem sił finansowych. Może ktoś ma dojścia do jakiegoś wydawnictwa?

Możliwe, trzeba bedzie odświeżyć jedną znajomość. Jeżeli aktualnie koleżanka ma jeszcze kontakty w branży wydawniczej, to spróbuję coś dogadać.

Możliwe, trzeba bedzie odświeżyć jedną znajomość. Jeżeli aktualnie koleżanka ma jeszcze kontakty w branży wydawniczej, to spróbuję coś dogadać.

To byłoby fajowo. Ale nie za taką cenę :lol: :

od 25zł/str., jakby co...  ;)

Jak to Ciebie nie będzie?  :)  

Będzie na giełdzie, ale musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż dopiero po targach zamierzam wystawić. Ale mnie później nie będzie w domu. Mam wyjazd rekreacyjno-zawodowy, albo na odwrót :lol: . |Dopiero koniec września lub początek października :( .  W sam raz na przyszłe jesienne wieczory do czytania :)

A no będę ćwiczył Lipienie na Kwisie.  Są rzeczy ważne i ważniejsze :)

Czekam w takim razie na stosowne ogłoszenie :)

Gratulacje, wydanie książki to spore osiągnięcie. A w takiej wąskiej specjalizacji to już wyczyn. Napisać 200 stron o budowie woblerów? Uf... szacunek. Ciekaw jestem tym bardziej bo deklarujesz, że nie jesteś strugaczem. To może być dobre bo obiektywnie napisane - i podane ze strony początkującego.

Jako laik lurebuildingu chętnie się zapoznam z Twoim opracowaniem.

Pozdrawiam

Gratulacje, wydanie książki to spore osiągnięcie. A w takiej wąskiej specjalizacji to już wyczyn. Napisać 200 stron o budowie woblerów? Uf... szacunek. Ciekaw jestem tym bardziej bo deklarujesz, że nie jesteś strugaczem. To może być dobre bo obiektywnie napisane - i podane ze strony początkującego.

Jako laik lurebuildingu chętnie się zapoznam z Twoim opracowaniem.

Pozdrawiam

Dziękuję. Do 200 stron jeszcze brakuje 60  :) . Wbrew pozorom nie tak trudno dobić do 200 stron  ;) . To, że nie strugam okazało się pomocne  :) . Nie byłem obarczony przekonaniem, że każdy wobler to inna konstrukcja, inna praca itp i nie da się tego wszystkiego opisać. Poniekąd to prawda, ale można to ubrać w pewne reguły. Swoją sytuację mogę opisać taką anegdotą:

ponoć naukowcy stwierdzili, że bąk ma zbyt małe skrzydła do swej masy i nie powinien latać, ale bąk o tym nie wie i lata  :lol: .

Nie piszę o struganiu woblera, ale co z nim się dzieje.

Pozdrawiam

Dziękuję. Do 200 stron jeszcze brakuje 60  :) . Wbrew pozorom nie tak trudno dobić do 200 stron  ;) . To, że nie strugam okazało się pomocne  :) . Nie byłem obarczony przekonaniem, że każdy wobler to inna konstrukcja, inna praca itp i nie da się tego wszystkiego opisać. Poniekąd to prawda, ale można to ubrać w pewne reguły. Swoją sytuację mogę opisać taką anegdotą:

ponoć naukowcy stwierdzili, że bąk ma zbyt małe skrzydła do swej masy i nie powinien latać, ale bąk o tym nie wie i lata  :lol: .

Nie piszę o struganiu woblera, ale co z nim się dzieje.

Pozdrawiam

Mam nadzieję, że Cię nie obraziłem swoim słowotokiem.

Proces powstawania przynęty ubrałem w niezbyt być może trafne określenie "strugania". Jestem inż. więc doceniam wkład i ilość pracy w zebranie i opisanie mechanizmów rządzących pracą woblera. Sposób w jaki to zrobiłeś (opieram się na kilku rys. które widziałem) wskazuje na to, że z fizyką jesteś za pan brat. Wygląda na to, że dobrze naostrzyłeś tą motykę na słońce ;)

Więcej napiszę jak zapoznam się z książką w całości.

Mam nadzieję, że Cię nie obraziłem swoim słowotokiem.

Proces powstawania przynęty ubrałem w niezbyt być może trafne określenie "strugania". Jestem inż. więc doceniam wkład i ilość pracy w zebranie i opisanie mechanizmów rządzących pracą woblera. Sposób w jaki to zrobiłeś (opieram się na kilku rys. które widziałem) wskazuje na to, że z fizyką jesteś za pan brat. Wygląda na to, że dobrze naostrzyłeś tą motykę na słońce ;)

Więcej napiszę jak zapoznam się z książką w całości.

A niby czym miałeś mnie obrazić  :) , spoko. Lubię czytać czyjeś wypowiedzi, inny punkt widzenia. Patrząc, że jesteś z Gliwic to zapewne skończyłeś Politechnikę Śląską, ale nie wiem jeszcze jaki wydział, kierunek. Ale to nie ważne, fizykę i tak miałeś. Nie używam w książce całek, różniczek, raczej upraszczam to do wiedzy ze szkoły średniej. Siła, moment siły, punkt przyłożenia siły, środek geometryczny powierzchni powinny być Tobie znane.  Także nic trudnego ;) . Jak najbardziej poznam opinię, gdyż książkę nie napisałem dla siebie, ale dla czytających i robiących woblery. Pamiętaj, że to tylko mój punkt widzenia jest opisany w książce, co prawda oparty prawidłami fizyki, ale ktoś może mieć inne odczucia. Zawsze można dyskutować i chciałbym, aby taka dyskusja po przeczytaniu wywiązała się. Chciałbym,aby ktoś po przeczytaniu mojej książki stwierdził: ja też napiszę, a co nie wolni mi  :) .

:) Skończyłem Politechnikę Wrocławską, aczkolwiek gliwicka też jest jak najbardziej ok. A fizyki i mechaniki było od groma... hihihi tylko to już dość dawno się działo :D

Odnosząc się do: "Chciałbym,aby ktoś po przeczytaniu mojej książki stwierdził: ja też napiszę, a co nie wolni mi  :) ." - życzę aby padły słowa: - to jest tak dobre, że już nie ma sensu pisać o tym drugi raz...

Czyżbyś kończył Wydział Mechaniczny? Który rok ukończenia?

Odnosząc się do: "Chciałbym,aby ktoś po przeczytaniu mojej książki stwierdził: ja też napiszę, a co nie wolni mi  :) ." - życzę aby padły słowa: - to jest tak dobre, że już nie ma sensu pisać o tym drugi raz...

To Ty napisałeś i jakby co będziesz za to odpowiedzialny  :lol: .

A co Ty robisz na moich terenach łowieckich? 

Zwykle podziwiam bo w muszce świeży jestem ale czasem idzie nawet coś złapać  ;) 

Chyba masz Sławku odrzutowiec skoro określasz te wody mianem "moje". Wszak z Oławy to nadal kawał drogi jest :D

Pozdrawiam.

Zwykle podziwiam bo w muszce świeży jestem ale czasem idzie nawet coś złapać  ;)

Chyba masz Sławku odrzutowiec skoro określasz te wody mianem "moje". Wszak z Oławy to nadal kawał drogi jest :D

Pozdrawiam.

Jest kawał drogi, ale jadę A4 i podróż szybko mija, zwłaszcza z kolegami. Na muszkę w ogóle nie łowię, ale podoba mi się takie łowienie. Miłej zabawy z lipieniami, choć Kwisa lata świetności ma już za sobą  :( .

Owszem, często słyszę takie słowa od innych ale widoki i cisza a nie jak zwykle jesienią na Sanie- tłok i deptak, rekompensują braki w rybostanie. Chodź uważam, że nadal nie jest źle.

A tak na poważnie to póki co jestem na zachodzie na migracji i staram się zwiedzać zachodnie i południowo-zachodnie rzeki nim przyjdzie mi wrócić do Lubelskich kropków i moich ukochanych ciurków ^_^  Chodź i tam lipaski nie będą miały ze mną lekko gdyż solidnie przećwiczę je jak przyjadę do domu na parę dni wolnego :D

Czytam sprezentowaną lekturę i stwierdzam, że jest bardzo ciekawa nie tylko dla początkujących, ale też dla osób z jako-takim doświadczeniem w tworzeniu woblerów (jak np. dla mnie). Bardzo dużą zaletą twojej publikacji jest fakt skupienia podstawowych, a nie zawsze oczywistych, informacji w jednym opracowaniu. Jest to taki "manual", którego nie powinno zabraknąć przy każdym skatowanym stoliku z ikei, uświęconym krwią z kciuka twórcy ;)

Szczerze polecam wszystkim kolegom... i koleżance biduli co zbłądziła w to szemrane towarzystwo :lol:

• Like 2

• 2 miesiące temu...