Skocz do zawartości

Jeziora Stora Hastefjorden, zapytanie.

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Z całym szacunkiem, ale zaraz mnie jasny szlag trafi.

Wisimy z Towarzyszem z decyzją o wyborze łowiska w Szwecji. I całą resztą kramu.

O co chodzi?

O w/w jezioro. Jest tam strefa a) Program natura 2000, B) Strefa ochronna zabytków kultury, wynikająca z zatopionych w jeziorze resztek budowli z zamierzchłych czasów.

O ile pkt A znajduje się w przeciwległym nam końcu jeziora, to już pkt B obejmuje całą wodę.

Gdzieś mignęła informacja o zakazie pływania łajbami na spalinie. Ponoć elektryk i wiosełka. Wiosełka, kurcze...na takim akwenie.

Pytaliśmy u szwedów, w szwedzkich organizacjach wędkarskich-zero odzewu, opiekun wody kumaty tylko po ojczystej mowie, Pozwoliłem sobie nawet zawrócić głowę młodej urzędniczce w ambasadzie szwedzkiej w Wawie.

Du....a, nie urzędniczka, ale wynik poszukiwań.

W związku z tym pytanie:

Panowie, macie wiedzę w tym temacie? Czy na tej cholernie dużej wodzie można pływać na spalinie?

Pośpiech siedzi nam na tyłkach, więc bylibyśmy wdzięczni za podpowiedź, względnie odpowiedź.

Pozdrawiam

Alek

Panowie.

Dobre anioły zadbały, by mnie jednak szlag nie trafił.

Oto co się wydarzyło.

Dzięki informacji Sławka ( dzięki Ci), na FB odszukałem to:

F.Ö.G - Fiske över gränsen oraz to:

https://www.facebook.com/pages/F%C3%96G-Fiske-%C3%B6ver-gr%C3%A4nsen/119688261419255,

a tam kontakt do tego młodego Szweda

Antona Trygga

napisałem do Niego i w ciągu kilku godzin dostałem wszystkie potrzebne informacje, min, że na tej wodzie można spokojnie dawać spaliną. No i na koniec: "You and your friends are welcome, and have a good time"

Thanks Anton, your information made me happy.

Tak więc, Wszystkim Panom dziękuję za podane informacje. Przydadzą się nie tylko na tej wyprawie, ale i na następnych. A może też skorzystają inni poszukujący informacji Koledzy.

Pozdrawiam

Alek

• 3 miesiące temu...