Skocz do zawartości

Do używających folji 3M

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem takie opinie. Zwykle dotyczyły lipy, zawsze jednej do trzech warstw lakieru. Ja dawałem 10+, a od dłuższego czasu żywicy i nic się nie odkleja. 

Nie oszczędzaj na lakierze. Sandaczówki to nie kleniowe drobiazgi w których waga lakieru może mieć znaczenie. Daj przynajmniej 10 warstw - zyskają na wyglądzie, trudniej będzie je "ugryźć" ( ;)), a dodatkowo na pewno nic Ci się nie odklei ;)

Kleisz tą folię na jakąś farbę czy prosto na deskę? Jak kleisz na farbę to klej może odparzyć i wtedy odchodzi lub też może się zdarzyć że deska jest tłusta. Wystarczy że powierzchnię dotykasz spoconymi dłońmi i już folia ma prawo nie trzymać. Ja używam folii oracal, pracuję w drukarni więc mam jej pod dostatkiem i jeszcze nic się nie stało.

Ważne żeby folia dobrze złapała. Najlepiej zostawić oklejonego wobka na kilka godzin (ja zostawiam na dzień) żeby klej z folii dobrze związał podłoże.

pozdrawiam.

Kleisz tą folię na jakąś farbę czy prosto na deskę? Jak kleisz na farbę to klej może odparzyć i wtedy odchodzi lub też może się zdarzyć że deska jest tłusta. Wystarczy że powierzchnię dotykasz spoconymi dłońmi i już folia ma prawo nie trzymać. Ja używam folii oracal, pracuję w drukarni więc mam jej pod dostatkiem i jeszcze nic się nie stało.

Ważne żeby folia dobrze złapała. Najlepiej zostawić oklejonego wobka na kilka godzin (ja zostawiam na dzień) żeby klej z folii dobrze związał podłoże.

pozdrawiam.

Położyłem warstwę Caponu, potem szlif i jedną warstwę domaluxu. Mam nadzieję że folia  będzie trzymać.

Położyłem warstwę Caponu, potem szlif i jedną warstwę domaluxu. Mam nadzieję że folia  będzie trzymać.

Robię dokładnie tak samo, trzyma jak diabli w ciagu 2 lat używania miałem jeden przypadek ale, wtedy kleiłem na gołego wobka i folia puściła na szpachlu, na długości około 1,5 cm

ale ona jest tak ze gdy się ją odkleji to ona jest lepiąca a ja chcem taką która ma przyklejony taki papierek(ten papierek sie odrywa po odrysowaniu wobka ) :D

Przykładowo. Ja używam dwóch rodzai taśmy aluminiowej. Grubszej do większych woblerów, firmy Ekkom, (rolka 50 m) i drugiej, cieńszej "3M" do mniejszych wobków. Obie są doskonałej jakości i przyczepności kleju, oczywiście na taśmie transportowej,(papierowej). Takie bym polecał używać ;)

Edytowane przez Harjer