Skocz do zawartości

Jez. Rajgrodzkie

marcinesz

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie urlopowo przebywam nad jeziorem Stackim. Oczywiście próbuję trochę połowić, ale gdy tylko przestało wiać sieci/plątanki porozstawiane przez rybaków. Aż usiadłem z lornetką i z ciekawości podejrzałem co wyciągają. Za wiele tego nie było, ale kilka ponadwymiarowych szczupaków złowili, reszta, głównie niewielkie leszcze, leciała spowrorem do wody.

Na spina poza kilkoma okoniami, niektóre 30+, padło kilka niewielkich wzdręg, mikro-szczupak i sporo okonków. Generalnie szału nie ma.

Na ujściu Legi możesz podłubać trochę okoni. Po ładniejsze okonie jeszcze przed świtem, na spadach wysepek na jeziorze Białym (przepływasz pod mostkiem ze Stackiego) 

rower26, dzięki za info. Zezwolenie wykupiłem tylko na Rajgrodzkie/Stacje.

Pod ujściem tej rzeczki nie miałem żadnego pobicia, ale po południu rzeczywiście mogła być kiepska pora.

Przy samym ujściu jest dużo zielska, łowiłeś dalej na wodę?

Edytowane przez rey

Dalej na wodę jest piach. Tam spróbuj. Ustaw się ok 50 m od samego ujścia, na wodę. Stackie (tak na prawdę Stackie to po prostu zatoka Rajgrodzkiego), Rajgrodzkie i Białe to woda tego samego gospodarza Holak/Charaburda. Łowisz na jednym zezwoleniu. Zobacz na odwrocie zezwolenia gdzie możesz łowić (jeśli masz taką pojedynczą karteczkę i kupowałeś w sklepie rybnym w Rajgrodzie).

Fajnie, bo pomimo że te jeziora są połączone, w Białym jest zupełnie inny kolor wody niż w Rajgrodzkim (zielonkawo-niebieska) a w Rajgrodzkim mętna herbata. 

Edytowane przez rower26

Z tego co słyszałem to można go spotkać na styku wszystkich jezior na bardzo dużych głębokościach. Ja nigdy nie złowiłem, raz widziałem tylko zdechniętego przy brzegu. Mam pytanie z innej beczki czy na Rajgrodzkim można trollingować? W pozwoleniu nie ma doprecyzowanego.

• 4 tygodnie później...

Ostatnio miałem kontrol i się dopytałem trolingować można, ale mocno się zdziwiłem gdy usłyszałem, że na spalinówce nie można pływać po Stackim i Przepiórce. Na silniku spalinowym można tylko na Rajgrodzkim. Trochę to dziwne bo przecież to praktycznie jedno jezioro no i gdzie są granice tych jezior:)

• 6 lat później...

Bez zmian. Dzierżawca ten sam. Pływałem tam jesienią z livem, myślałem że może jakieś toniowe przy sielawie się trafią, na głównym plosie. Totalna bryndza, widzieliśmy może jedną kulkę sielawy przy której nic nie było. Dno i wodorosty. Na górkach na Czarnej wsi pustki. Kilka okonków niewielkich przy tym zatopionym moście tylko trafiliśmy. Zajechać taki potencjał to trzeba mieć talent.

Edytowane przez rower26
  • Like 2

Trzy lata tam nie łowiłem, ale dzierżawca mojego jeziora zwariował przy przedłużaniu dzierżawy i z przymusu w tamtym roku Listopad-grudzień byłem 6 razy. Raz „połowiłem” raz na zero i cztery razy wymęczone po jednej rybie.

Generalnie przez trzy lata moim zdaniem nic się nie zmieniło można złowić rybę ale łatwo nie jest. Ryby wyjeżdżały w tych samych miejscówkach, generalnie szału jak nie było tak nie ma.

• Like 1