jerzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Hej dziś razem ze @sloniem rozpoczeliśmy powakacyjne tourne po omańskich łowiskach. Na pierwszy ogień poszła rafa koralowa w Sheikh Siffa. Miałem tez okazję zapoznać się z nowym multiplikatorem firmy Daiwa, modelem Alphas R edition. Na pierwszy rzut oka widac zmiany w designie nowego multika. Rama w kształcie jest identyczna co wcześniejsze odmiany alphasa 103. Czyli 103L (TD Sol), 103F czy Alphasa ITO. Rama jednak nie jest wykończona, jak to Daiwa ma w zwyczaju, w jarmarczne ostre kolory, tylko w eleganckie stonowane srebro. Rama jest z duralu wiec mozna stosowac ten multik w słonej wodzie . Jedną z najwiekszych zalet tej konstrukcji jest ergonomia. To jeden z najlepiej lezących multików w dłoni jakie mozna spotkać na rynku. W zestawie standardowym jest 80 mm korbka z włókna weglowego zakończona korkowymi trzymadełkami. Szpula w R- edition jest tuningowa szpulka jaką znaleść można w alphasie ITO, ale pewny nie jestem. Jest wyposarzona w rotor R+ co pzrekada się na prace megnetyka. Po pierwsze podczas rzutu niema żadnego wycia i buczenia jakie wydawał standardowy magforce V w alphas 103L czy TD Sol. Ponadto Magforce V ma w zwyczaju dosć mocno trzymac szpulę nawet przy ustawieniu na 0. tego niema w Alphasie R edition. Rzut 7-9g przynęty pod wiatr na ustawieniu ponizej 2 był praktycznie nie mozliwy !! Świadczy to o tym, ze magnetyk w R edition słąbiej działa na szpulę w minimalnych ustawieniach. Co zapewne przekłada się na odległosci jakie mozna uzyskać z tego multiplikatora.Masę szpuli i jej pojemnosć postaram się sprawdzić przy najbliższej okazji. Ze starszą generacją alphasów nowego R ediotion łączy brak klikajacych pokręteł ham. walki czy docisku szpuli. Niemniej ten ostatni chodzi lepiej i płynniej niz w np. w Metanium MG. Sama przekładnia nie wydaje żadnych zbędnych szumów i chrobotań. Płynność mechanizmu jak na Daiwę znakomita Testy rzutowe Alphas R edition był testowany na 12 funtowym travelu ATC IV zbudowanym w pracowni RODMAS.PL. Na szpuli była relatywnie gruba linka mono Berkley Tri Line 0,36mm. Cieńszej nie mamy .Multiplikator rzuca bardzo dobrze i daleko mniewielkie okoniowe czy pstrągowe wabiki. 5 cm twister na 6g głowce czy Salmo Executor 5 SR lecą swobodnie na dystanse wystarczajace do skutecznego łowienia pstrągów, klenii czy okonii. W przypadku przekroczenia 10g multiplikator pokazuje klasę i dystanse są imponujace. Szpula R edition ma wiekszą średnicę zewnętrzną niż konkurencyjne shimano scorpion 1001 czy curado 101. Rzutowo ustawiłbym ten multik w okolicach nowego Shimano Metanium MG. Podsumowanie Lekki, cichy, płynny, elegancki o doskonałych walorach uzytkowych. Na Medium lightowe łowienie w PL nadaje się doskonale! Najlepsza Daiwa jaka dotej pory miałem w rękach ( ex equo z Daiwą Steez 103 ) Ponizej kilka zdjeć z dzisiejszej wyprawy i nowego obiektu porządania . ----> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 ---> . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 . pozdrawiam Jerzy W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ładne widoki Jerzy powiedz mi bo się pogubiłem czy ten Alphas co opisywał Spigot to jest inny model ?!jeszczer pozostaje tylko górna granice wyczaić, napisze mam nadzieje o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Hej Jurek, dzięki ogromne za obszerną recenzję i piękne zdjęcia! Powiedz mi jak byś porównał tego Alphasa do Antaresa AR ( normalnego Antka, nie Twojego pechowego <_< )? ps. to ta rybka tak przygiela kij? chyba nie bo cuś inne wdzianko masz, chyba że to @słoniu złowił a Ty tylko pozowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 witam!fajniutka ta daiwa - prawie ją kupiłem, ale zdecydowałem się jednak na steeza 103 - mam nadzieję że nie będę żałował ładne fotki pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Wow! Piękny, fachowy i entuzjastyczny opis. Gratuluję @Jerzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Friko Antares AR czy Metanium MG to rzutowo niemalze identyczne multiplikatory, z tego co wiem AR ma tylko 1g cięższą szpulkę niż MG. Tak wiec w warunkach łowiska R edition, AR czy Metanium MG, będą porównalne. Steez 103 też kwalifikuje się do tej kategorii multiplikatorów. Dlamnie R edition to taki pstrągowiec na kij 12-15 lbs i woblerki od 6g w górę. Zwłaszcza, że nowy alphas jest wręc stworzony to pitchingu, z którego w pstragowaniu korzysta się czesto. Te ryby które dziś łowiliśmy to Hamury, o których pisaliśmy ze sloniem wiecej w tym watku http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=5595& ;start=0& taki tutejszy ekwiwalent naszych polskich okonii, ale kilka razy silniejszych i wiekszych. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Witajcie @jerzy jestem bardzo ciekaw jak bardzo i czy w ogóle nastąpiły jakieś zmiany odnośnie mechanizmu , koła głównego (mam na myśli z jakiego materiału) , no i oczywiście system hamulca okładziny cierne czy jest (karbon) ????lub inne rozwiązanie i ile listków materiału ciernego. Mam przeczucie że wnętrzności niczym nie będą odbiegały od poprzedników. @jerzy Twoim zdaniem hamulec jest dość mocny w testowanym przez Ciebie modelu R ? Interesuje mnie : jeśli mogę prosić - czy przy średniej regulacji hamulca da się płynnie wyciągnąć linkę -czy przy maksymalnym dokręceniu gwiazdy hamulca można na siłę wyciągnąć linkę lub żyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 spigot, będę tobie pamiętał i jeśli przy okazji konserwacji młynka @sloniu będzie go rozbierał =to się obaczy= jak wygladają bebechy co do hamulca walki to przy dokręceniu na beton z wielkim trudem wyciągałem berkleya Tri line 0,36. Generalnie jeśli multik sparujesz z kijaszkiem 12-15 lbs i zastosujesz linkę odpowiednia do kija to hamulec walki powienien spokojnie wystarczyć pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Powoli się ogarniam ale ... jurku fajny post! Dzięki wielkie za recenzję. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi