alphard28 Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Niestety dziś nie mogłem się wybrać, ale mam nadzieję że poinformujecie jak u was wyniki po ponownym otwarciu jeziora ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 jedni na zero a inni pojedyncze sztuki. Na jeziorze ponad 50 łodzi było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 https://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/235482/60/regulamin_uzytkowania_slipu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 https://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/235482/60/regulamin_uzytkowania_slipuTragedia. Takie rzeczy chyba tylko w opolskim. Na kolejnych zbiornikach na tej samej rzece tj. w jej górę, to po kilka slipów jest i za darmo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 No i numer na łodzi trzeba znowu namalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 (edytowane) Ciężkie starcie na otwarcie sezonu sandaczowego na Otmuchowie 2022.06.01. Edytowane 4 Czerwca 2022 przez Spider1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alphard28 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Dlaczego ciężkie? Ryby pouciekały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Pochowały się pod kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alphard28 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 jak tam wasze wyniki ???Z tego co słyszę, to takie brania, że kije same się łamią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Jakby ktoś znał wyniki dzisiejszych zawodów 11.06 Memoriał Witolda Kowalczyka. To niech skrobnie parę wersów jak wyniki na wodzie na Otmuchowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Trzy sandacze, naj większy 76 cm . Jeden szczupak, sum 192 cm i drugi chyba 140 cm.74 zawodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Trzy sandacze, naj większy 76 cm . Jeden szczupak, sum 192 cm i drugi chyba 140 cm.74 zawodników.Na bogato, pomyśleć - to początek sezonu, ryba agresywna, jeszcze nie pokłute oraz nie wybrana z łowiska jeszcze. Takie wyniki zawodów zastanawiają co będzie w późniejszym okresie sezonu. Raczej będzie to sezon słaby - ogórkowy z pojedyńczymi rybami. Tylko gdzie ta ryba się podziała, czyżby po eldorado 2019 i 2020 została wysmażona, a łowisko zaorane? Polskie realia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Sa lata bogate w rybę i są biedne....tylko te biedne lata są już od kilkunastu lat...a każdy wyciągać nie może po komplecie bo natura się nigdy nie obroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Wody prywatne lub najlepiej klubowe z przymusem C&R No Kill dla zbiorników zaporowych bo inaczej to będzie coraz gorzej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornik1978 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 (edytowane) Zastanów się nad tym co napisałeś i przemyśl to na chłodno... Edytowane 12 Czerwca 2022 przez kornik1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniper Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 ciekawie jakie spustoszenie robia sumiki 192cm w populacji sandacza na zaporowkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alphard28 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 hmm... cofając się 10 lat wstecz - Sum zawsze był w jeziorze i na brak sandacza nikt nie narzekał. Więc czy to wina suma ?? przyczyna jest gdzie indziej. To nie jest jedyny zbiornik, gdzie drapieżniki muszą żyć obok siebie i ta ryba jednak jest. Chociaż idąc tropem braku sandacza, wystarczy spojrzeć na pokrewne zbiorniki jak Nysa czy Turawa.A może te sandacze stały się wegetarianami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 (edytowane) To wystarczy spojrzeć w zestawienie z rejestrów. W 2020 z Turawy wyjechało ponad 14ton, Otmuchów 7+,Nysa 5+ ☹️ .To tylko z papieru, pewnie dobrze ponad połowa nie zapisane.Jaki zbiornik może to przeżyć?https://www.pzw.org.pl/opole/cms/13750/analizy_rejestrow_polowow_wedkarskich Edytowane 12 Czerwca 2022 przez kogut 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 (edytowane) Zaorane, można zasiać. Wpuścić narybek i sandaczyki po 15cm a za 3-4 lata znów wodę zaorać do zera i tak w kółko. Edytowane 12 Czerwca 2022 przez Spider1987 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniper Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 To wystarczy spojrzeć w zestawienie z rejestrów. W 2020 z Turawy wyjechało ponad 14ton, Otmuchów 7+,Nysa 5+ ☹️ .To tylko z papieru, pewnie dobrze ponad połowa nie zapisane.Jaki zbiornik może to przeżyć?https://www.pzw.org.pl/opole/cms/13750/analizy_rejestrow_polowow_wedkarskich nie rozumiem jak można zabierać ryby z Kłodnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 To nie tylko Otmuchów... Przeżyłem historię okolicznych zaporówek na własnej skórze. Kiedyś pływało kilka pychówek i pontoniki na wiosłach. Na rynku było dostępne kopyto Relaxa i Manns i prasa w kiosku. Gwałtowny postęp i dostępność do zabawek zrobił swoje. Szybkie łodzie, ekrany jak tv w domu, super szybkie czułe wędziska, cienkie i wytrzymałe plecionki, gps-y, mapy, ilość przynęt oferowanych na rynku nie do przełowienia no i youtube ! Rybie niestety nie przybyło, ani rozumu, ani głębokości. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMIDOS Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Tomek też przeżyłem lata na Otmuchowie, 40 lat pływania na sklejkowych na deskowych i plastikowych łódkach pływałem z ludźmi urodzonymi przed wojną, każda drogę i korzenie znali bez echosond i GPS, była rybaczowka z kilometrami sieci i więźcie albo nie ,zawsze coś zlowilismy znaczy sandacze w tamtych latach tylko żywiec, krótkie wędki i Ruskie katuszki ,później delfiny i reksy NRD ,tylko wiosła lub saluty ,rarytasy, nas napędzały . Ale do rzeczy masz pełna rację z nowościami wędkarskimi pływam do dziś na tym jeziorze , mimo ogromnych zarybień, szacun dla prezesa Pokretowskiego z koła Paczków ja też tu należę ryb jest coraz mniej, przegrywa z wędkarzami zbrojonymi w wszelkie nowości łowiona w dzień i w nocy nic limity nie dają z braku kontroli ,szybkie łodzie do pływają do brzegu rozładunek i dalej na wodę. Ale tak jest wszędzie podam tylko przykład naszej tamy Kozielno po parunastu latach nasza piękna Nysa Kłodzka poniżej tej tamy do jęz Otmuchowskiego jest jak bezrybna wypłacona, ciągle wąchania wody i rybą spłynęła do jeziora ,gdzie te olbrzymie Bolenie leszcze plotki brzany ,dziś tylko jaz i trochę klenia ,drapieżników brak bo jak ?woda po kolana każda większą rybą jest widoczna i łowiona. I tyle napiszę z doświadczenia ponad 40 letniego szkoda wszystko idzie w złym kierunku nie długo akwarium w domu nam zostanie oglądać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Nie chcecie uwierzcie mi dowiedziec sie jak bylo i jak jest w tym momencie na Lebsku. Nie ma duzo osob z nowym sprzetem, elektronika... Na palcach jednej reki policze osoby ktore " sa wkrecone " i dysponuja dobrym wedkarskim equipmentem. Wiekszosc robak i zywiec. Postep zabil te ryby czy konsumpcjonizm? Rybacy + wszechobecni wedkarze < nie uwazam miesiarza za wedkarza, przykro mi panowie, ale nie potrzeba jak kolega wyzej napisal niewiadomo czego zeby te ryby lowic. To MY w wiekszym czy mniejszym stopniu przyczynilismy sie do degradacji tak moge smialo powiedziec srodowiska wodnego. Ja w zeszlym sezonie zlowilem sporo sandaczy. Ile zjadlem? 0Dlaczego? Bo nie lubie? Kocham. Nie jem bo wy a moze nie wy, ale wasi koledzy ktorzy widza tyloo czubek swojego nosa i nie widza przyszlosci czy szerszej perspektywy wpierdalaja wszystko i beretuja kazda rybe na lowisku. Wymiar? Mala? Wpierdalam, jak nie ja to moj kolega somsiad zje a moze na piwko da. Kazdemu miesiarzowi chetnie zrobilbym dziure w oponie zeby nigdy nie wrocil na lowisko. Przykre, ale prawdziwe. Wyciagnalem pare osob do " metody " Catch and release. Kazdemu z osobna uswiadamiam, probuje swych sil. Czesto spotykam soe wiadomo z czym, ale... Chcecie ratowac swoje wody? Zacznijcie zwracac uwage i nie badzcie obojetni beretowaniu. ( prosze nie mylic tego z calkowitym zakazem zabierania. Ttlko w NORMALNEJ ilosci) Moze kiedys Polska wyjdzie na prosta, ale teraz, chmury sa nad nami bardzo ciemne... T/ Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Nie chcecie uwierzcie mi dowiedziec sie jak bylo i jak jest w tym momencie na Lebsku.Nie ma duzo osob z nowym sprzetem, elektronika... Na palcach jednej reki policze osoby ktore " sa wkrecone " i dysponuja dobrym wedkarskim equipmentem. Wiekszosc robak i zywiec. Postep zabil te ryby czy konsumpcjonizm?Rybacy + wszechobecni wedkarze < nie uwazam miesiarza za wedkarza, przykro mi panowie, ale nie potrzeba jak kolega wyzej napisal niewiadomo czego zeby te ryby lowic. To MY w wiekszym czy mniejszym stopniu przyczynilismy sie do degradacji tak moge smialo powiedziec srodowiska wodnego.Ja w zeszlym sezonie zlowilem sporo sandaczy. Ile zjadlem?0Dlaczego?Bo nie lubie?Kocham. Nie jem bo wy a moze nie wy, ale wasi koledzy ktorzy widza tyloo czubek swojego nosa i nie widza przyszlosci czy szerszej perspektywy wpierdalaja wszystko i beretuja kazda rybe na lowisku. Wymiar? Mala? Wpierdalam, jak nie ja to moj kolega somsiad zje a moze na piwko da. Kazdemu miesiarzowi chetnie zrobilbym dziure w oponie zeby nigdy nie wrocil na lowisko.Przykre, ale prawdziwe. Wyciagnalem pare osob do " metody " Catch and release. Kazdemu z osobna uswiadamiam, probuje swych sil. Czesto spotykam soe wiadomo z czym, ale... Chcecie ratowac swoje wody?Zacznijcie zwracac uwage i nie badzcie obojetni beretowaniu.( prosze nie mylic tego z calkowitym zakazem zabierania. Ttlko w NORMALNEJ ilosci) Moze kiedys Polska wyjdzie na prosta, ale teraz, chmury sa nad nami bardzo ciemne... T/ Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu TapatalkaZapraszam do Turawy. Chętnie wskażę kilka samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMIDOS Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Mądrego miło poczytać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi