count_martin3z Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Zobacz sobie na kamerce w klubie żeglarski.Podziękował. [emoji106] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 https://nto.pl/wielkie-jezioro-opolszczyzny-skurczy-sie-o-osmiokrotnie-wedkarze-obawiaja-sie-o-los-ryb-bedzie-zakaz-polowu-z-jednostek/ar/c1-18349201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 i cyk cała presja na białko przerzuci się na nyskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korczas Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 Jaki tam cyrk?Wystarczy zakazać zabierania białka do czasu otwarcia Otmuchowa a presja nie przeszkodzi w niczym.Wystarczy troszkę dobrej woli ze strony zarządu okręgu i wędkarzy.Dobrze że coś tam myślą o złagodzeniu skutków niskiego stanu wody na Otmuchowie to niech pomyślą też o zwiększonej presji na reszcie zbiorników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 https://gazetawroclawska.pl/tajemnice-jeziora-otmuchowskiego-ujrzaly-swiatlo-dzienne-zbiornik-odslania-sekrety-sprzed-lat/ar/c7-18442095 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carpfishing Opublikowano 18 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2024 Czy wiadomo od kiedy będzie normalny stan wody i możliwość wędkowania na Otmuchowskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 18 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2024 Prawdopodobnie 24.06 , zgodę ma wyrazić jakiś ichtiolog. Jest też mowa o 01.07. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filu0303 Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2024 Cześć pływał już ktoś po Nyskim może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korczas Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Witam.Pywajac gościnnie po zaporówkach Opolszczyzny zaobserwowałem ciekawą sprawę.Kolegy łowiący z echosondami wyposazonymi w systemem live stosują ciekawą taktykę a mianowicie spłuczaja przynętę w obrębie przetwornika live(przeważnie burta łodzi) i tak sobie pływają wolniutko namierzając rybki,korygują jedynie czasami głębokość prowadzenia przynęty wedle zaobserwowanych danych systemu live na jakiej głębokości znajdująca się ryby.Dla mnie to jest ciekawa sprawa bo w pewien sposób to jest forma trollingu który na Opolskich zaporowkach jest zakazany od lat i to bardzo skutecznie bo nie widziałem łódki na której wykorzystywana by była metoda klasycznego trollingu.Mam pytanie do kolegów z miejscowych kół czy zakaz trollingu został oficjalnie zniesiony?Nasówa mi się koleje pytanie do kolegów łowiących metodą wertykalną czy aby napewno jest to ta metoda zgodna z obowiązującymi przepisami?Zdaje sobie doskonale sprawę z tego że metody połowu się zmieniają w zależności od zastosowaniej elektroniki wędkarskiej i sposobu jej wykorzystania tu mam na myśli np.trolling boczny (wykorzystujemy boczny sonar)trolling live ( wykrzystujemy przetwornik live)których obecnie obowiązujące przepisy nie uwzględniają widocznie.Ciekawi mnie to bardzo jak to interpretować bo z tego co zaobserwowałem to chyba jest to zgodne z przepisami obowiązującymi na Opolskich zaporoówkch bo nikt w żaden sposób nie reaguje na taki sposób połowu,tak że wynika chyba z tego że dysponując różną elektroniką mamy różne zasady?Nie jestem zwolennikiem zakazywania jakiej kolwiek metody połowu tak że nie mam z tym żadnego problemu i nie chce bić sztucznie piany ale chyba coś tu jest ewidentnie nie równo traktowane.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Na warszawskiej Wiśle podobnie, w biały dzień i w nocy (czasem światełko z telewizorka miga także w obrębie ochronnym!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziomal Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Kolego korczas dowiedz się dokładnie co oznacza metoda trolingu i na czym polega a potem przeczytaj co napisałeś i sobie odpowiedz sam . Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Może przytoczysz uznaną definicję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korczas Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Kolego korczas dowiedz się dokładnie co oznacza metoda trolingu i na czym polega a potem przeczytaj co napisałeś i sobie odpowiedz sam . Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu TapatalkaCzyli jak ciągniemy przynętę za łodzią to dla kolegi jest to trolling a jak z boku łodzi to już nie?Metoda trollingu istnieje wiele lat a systemy live raczej można powiedzieć że od niedawna w stosunku do tej metody.Zadałem proste pytania czy metoda trollingu może iść w różnych kierunkach i jak to interpretować?Kolego doskonale zdaje sobie sprawę co napisałem i dlatego użyłem sformułowania pewna forma trollingu nie stwierdziłem jednoznacznie że to jest metoda trollingu. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Korczas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziomal Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Idąc twoim tropem to każda metoda spiningu czy z tyłu czy boku czy z przodu łodzi podchodzi pod trolingu bo ciągniesz przynętę . Łowiąc na spining w dryfie to dopiero troling . Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korczas Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Idąc twoim tropem to każda metoda spiningu czy z tyłu czy boku czy z przodu łodzi podchodzi pod trolingu bo ciągniesz przynętę . Łowiąc na spining w dryfie to dopiero troling . Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu TapatalkaKolego teraz to już całkowicie się zamotałeś i pomyliles pojęcia bo to są dwie zupełnie różne metody.Spining na tym polega ze skręcasz kołowrotkiem a trollingujac to ciągniesz przy pomocy silnika wiosełek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziomal Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Dokładnie tak masz rację oni też zwijają i rzucają przynętę ale robią to dużo wolniej niż klasycznie . Widzę że boli cię ten sposób łowienia .. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia . Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korczas Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Dokładnie tak masz rację oni też zwijają i rzucają przynętę ale robią to dużo wolniej niż klasycznie . Widzę że boli cię ten sposób łowienia .. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia . Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu TapatalkaNic mnie nie boli jest to dla mnie bardziej ciekawostka którą zaobserwowałem i staram się to odpowiednio zinterpretować zadając pytania bardziej doświadczonym kolegom w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapirro Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) Dokładnie tak masz rację oni też zwijają i rzucają przynętę ale robią to dużo wolniej niż klasycznie . Widzę że boli cię ten sposób łowienia .. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia . Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu TapatalkaPrzynęta ciągnięta za płynącą łódka, to troling. Nie ważne czy z boku, z tyłu czy na skos. I przy trolingu, żeby przynęta znalazła się w wodzie, trzeba rzucić a potem kręcić kołowrotkiem żeby ją wyjąć. Jeśli przyneta jest ciągniętą za płynącą łódką, to jest to troling. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Tapirro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 A mi się wydaje , że wpis mimo wszystko miał z góry założoną tezę . Przecież trolling to ciągnięcie przynęty za łódką w celu przeczesania jak największej powierzchni wody maksymalnie efektywnie poszukując aktywnych drapieżników , które zaatakują prowadzoną/ciągniętą w ten sposób przynętę . Pamiętam te obrazki z Turawy , gdzie przy pomocy dobrego sdr-a robiono bezwysiłkowo i ( niestety ) bezrefleksyjnie komplet w krótkim czasie . A potem następny ... We wpisie @Korczasa widzę mimo wszystko obrazek , na którym wędkarz przemieszcza się powoli łowiąc w pionie i namierzając ryby , grając przynętą i próbując je skusić do ataku . Abstrahując od tego czy akceptujemy i pochwalamy tego typu metodę łowienia , czy też uznajemy ją za zło największe , nie widzę tu żadnej zbieżności z łodzią , za którą rzeczony wędkarz ciągnie przynętę . Rozbijanie tej czynności , która jest przyczyną tej dyskusji na atomy po to tylko, żeby udowodnić jej zbieżność z trollingiem jako takim jest w moim odczuciu nadinterpretacją . Łowienie woblerami twitchingowymi w szybkim dryfie znane z początków sezonu też ma wiele cech zbieżnych z trollingiem jak się temu przyjrzeć , jeśli rzut pójdzie na nawietrzną ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximus Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 Jak dla mnie gdy lodź przemieszcza dzięki silnikowi i masz przynętę w wodzie to trolingujesz, bez znaczenia czy masz ją 50m za łódką czy 5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapirro Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 A mi się wydaje , że wpis mimo wszystko miał z góry założoną tezę . Przecież trolling to ciągnięcie przynęty za łódką w celu przeczesania jak największej powierzchni wody maksymalnie efektywnie poszukując aktywnych drapieżników , które zaatakują prowadzoną/ciągniętą w ten sposób przynętę . Pamiętam te obrazki z Turawy , gdzie przy pomocy dobrego sdr-a robiono bezwysiłkowo i ( niestety ) bezrefleksyjnie komplet w krótkim czasie . A potem następny ... We wpisie @Korczasa widzę mimo wszystko obrazek , na którym wędkarz przemieszcza się powoli łowiąc w pionie i namierzając ryby , grając przynętą i próbując je skusić do ataku . Abstrahując od tego czy akceptujemy i pochwalamy tego typu metodę łowienia , czy też uznajemy ją za zło największe , nie widzę tu żadnej zbieżności z łodzią , za którą rzeczony wędkarz ciągnie przynętę . Rozbijanie tej czynności , która jest przyczyną tej dyskusji na atomy po to tylko, żeby udowodnić jej zbieżność z trollingiem jako takim jest w moim odczuciu nadinterpretacją . Łowienie woblerami twitchingowymi w szybkim dryfie znane z początków sezonu też ma wiele cech zbieżnych z trollingiem jak się temu przyjrzeć , jeśli rzut pójdzie na nawietrzną ...Wg opisu Korczasa goście pływają mając przynętę w wodzie, więc teza prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapirro Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) Jak dla mnie gdy lodź przemieszcza dzięki silnikowi i masz przynętę w wodzie to trolingujesz, bez znaczenia czy masz ją 50m za łódką czy 5m.Bez silnika też - rodzaj napędu nie ma znaczenia. I to czy wiatr wieje w żagiel czy w burtę jest nieistotne. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Tapirro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 Cały czas zakładam , że przynęta znajduje się w polu rażenia przetwornika pod łodzią mając odpowiednio ciężką główkę , żeby z tego rejonu nie uciekać . Według mnie to nie jest ciągnięcie przynęty za łodzią . Żeby była jasność - nie łowię w ten sposób , bo mnie to nie kręci albo też nie poznałem jeszcze tej metody więc nie mogę założyć , że tak nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapirro Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) Cały czas zakładam , że przynęta znajduje się w polu rażenia przetwornika pod łodzią mając odpowiednio ciężką główkę , żeby z tego rejonu nie uciekać . Według mnie to nie jest ciągnięcie przynęty za łodzią . Żeby była jasność - nie łowię w ten sposób , bo mnie to nie kręci albo też nie poznałem jeszcze tej metody więc nie mogę założyć , że tak nie będzie...Ale nie piszemy o tym co sobie zakładamy, tylko o tym co napisal Korczas, a on napisał, że pływają z przynętą pod wodą. To jest troling z podglądem. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Tapirro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korczas Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 Cały czas zakładam , że przynęta znajduje się w polu rażenia przetwornika pod łodzią mając odpowiednio ciężką główkę , żeby z tego rejonu nie uciekać . Według mnie to nie jest ciągnięcie przynęty za łodzią . Żeby była jasność - nie łowię w ten sposób , bo mnie to nie kręci albo też nie poznałem jeszcze tej metody więc nie mogę założyć , że tak nie będzie...Tak kolego przynęta znajduje się cały czas w polu rażenia przetwornika z tego co zaobserwowałem inaczej raczej nie miało by to żadnego sensu przy echosondzie z systemem live.Sedno moich obserwacji polegało na tym że ciągnięcie przynęty z boku łodzi było ewidentnie przerywane jedynie w przypadku zainteresowania się ryby i tu następowała praca przynętą w pionie.Ja nie zakładałem żadnej tezy na 100% czy to jest trolling czy też nie.Nie jestem przeciwnikiem żadnej metody i nie mam nic przeciwko tej ale zaciekawiło mnie to bardzo jak to interpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi