Skocz do zawartości

Barwienie piór

Rekomendowane odpowiedzi

Kwas... pirymidowy?? Pirydowy??, chyba tak się to tłumaczy na Polski, bardzo toksyczna substancja, ale dzięki temu osiągasz bardzo ciekawy ciemno-zielony, oliwkowy odcień. Tak są robione kapki w IE - tradycyjna technika z dawnych czasów.

Moim zdaniem najlepiej zainwestować i kupić siodło koguta, np METZ 2 grade, lepszych nie potrzeba. Siodła lepsze niż kapki z szyji - dłuższe pióra i lepiej pracują.

Tak ale odradzam sklep Gawlika - kilkukrotnie widziałem pochodzące stamtą materiały i były żenującej jakości

Ja kupuję w Glasgow angling centre - www.fishingmegastore.com

Dużo extra bajerów tam mają o których w Polsce można pomarzyć ew błagać na kolanach to może kiedyś sprowadzą w dziwnych cenach.

Czesc Jeziorm1,

Standerus ma chyba na mysli kwas pikrynowy... obawiam sie, ze ze wzgledu na inne jego wlasciwosci nie jest osiagalny dla osob postronnych, a jego synteza w warunkach domowych raczej tez nie jest zalecana :mellow: :mellow: :mellow:

Porady niestety nie mam...

Pozdrawiam --Yacar?--

Poszukaj barwników do tkanin.Ja miałem kiedyś takie z bydgoskiego Zachemui były bardzo dobre.

Teraz mi się już nie chce farbować piórek.Mam kumpla co ma tego cały arsenał,i wiele gotowców jest dostępne w sklepach.

Barwniki do tkanin są ok, ale należy barwić na zimno bo w piórach barwionych na gorąco pękają stosiny i są bardziej kruche.

Oliwkowo zeby być dokładnym

Dla jednych to jeszcze żółty, dla innych już zielony. I też piszę z teorii, więc z praktyki może wynikać zupełnie inaczej, wiem tyle ze aby osiagnąć klasik oliwkowy kolor używali tego świństwa - nazwa własnie taka jak pisał Yacare... ja mam jakąś demencję postępującą i proszę na mnie nie zwracać uwagi :mellow: