wiesio53 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witam Mam małą łódkę 2,6 m wykonana z tworzywa sztucznego wazy ok 40 kgChciałbym nią pływać na warszawskiej Wiśle i na BuguZacząłem szukać do niej silnika i nie wiem wogole w czym wybierać...Myśle raczej o spalinowymProsze o jakieś podpowiedzi co do wymiarów i mocy silnikaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Nie wróże jej dużej stabilności przy jej gabarytach i wadze, także jeśli nie elektryk to spalina do 2,5 km( Suzuki,honda). Ale czy taki zestaw na rzekach da radę to nie wiem.;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Przy takiej łupince (2,6m) z mocą raczej nie poszalejesz Masa łodzi sugeruje raczej lekki silniczek a więc 2T max 4-5KM -z duuużym zapasem mocy .P.S. Nie masz cykora po Wiśle taką łupinką pływać ? Edytowane 16 Marca 2014 przez tasiek321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariuszwf Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Każdy kupuje łódź taką na jaką stać cykor nie ma nic do rzeczy, sam byś pewnie miał cykora taką łodzią wypłynąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witam. By przekonać się o możliwościach posiadanej łódki trzeba najpierw sprawdzić jej zachowanie na wodzie, można też dokonać prób np. na pożyczonym silniku. Proponuję, ze względu na bezpieczeństwo, zamiast szukać silnika,rozważyć raczej zakup większej stabilnej łódki lub pontonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Na takiej skorupie poza starorzecze bym się nie wychylał. I to tylko na elektrycznym silniku, tak z rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Znajomy ma podobną łódeczke 3,1m i około 45-50 kg. Pawęż ma najwyżej pod 2 KM i elektryk, 5 KM by wyrwało pół rufy przy dodaniu gazu No i na Wisłe chyba bym się nie porwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zbig Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Do tej łódeczki zastosuj silnik maksymalnie do 3.5 km . 5km będzie za ciężki i nie wykorzystany w 100%. Edytowane 16 Marca 2014 przez zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maticsh Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Podobnie jak poprzednicy, radziłbym początkowo wybrać odpowiednią jednostkę pływającą, bo 2,6m do pływania na Bugu i Wiśle to słaby pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 w zyciu bym nie wsiadl na 2.5m na wisle i bug jedyna opcja maciupkie jeziorko plus elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Kuchnia Felek odważny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Powinieneś zmienić na większą bo Twoja odwaga i nasz podziw już się w niej ledwo mieszczą . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojciiech Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Panowie, mam dylemat i proszę o radę. Chciałbym kupić silnik i aku, powiedzmy w okolicach max 1500 zł. Wiem że to mały budżet. Ale innej możliwości nie ma. Jest kilka opcji. 1. Nowa Minnkota C2 34 lbs z aku 100 za 1400 zł zestaw. 2. Minnkota 55 lbs używana poniżej 900 zł i szukać aku używki. 3. Nowy E-thrust 55 lbs albo Motorguide R3 45 lbs w okolicach 900 zł i szukanie aku używki. 4. Nowa MInnkota 55 lbs za 1150 i szukanie aku używanego. Co było by Waszym zdaniem najbardziej sensowną opcją? z góry dziękuję za każdą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOSMAN 76 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Mój kolega po Bugu ( granicznym) pływa łupinką 2.7 km i silnik Honda 2,3 km i nie narzeka. Nie pływa po w ślizgu ale na przemieszczanie się z miejsca na miejsce wystarczy a nie pływa pół dnia i łowi 2 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Wojciiech nowa minn kota 55 i nowy i np: nowy sznajder marine 100 Ah głębokiego rozładowania za 449 zł z przesyłką z Allegro . Mam 55 traxxis z takim akui bzyka bez problemów, co nowe to nowe. Zawsze 2 lata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Alternatywny zestaw: http://allegro.pl/silnik-osapian-55-akumulator-solar-energy-100ah-i4056335557.html Widuje osapiany na wodzie ale nie znam, może ktoś pływa podobnym zestawem? Edytowane 21 Marca 2014 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojciiech Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Wojciiech nowa minn kota 55 i nowy i np: nowy sznajder marine 100 Ah głębokiego rozładowania za 449 zł z przesyłką z Allegro . Mam 55 traxxis z takim akui bzyka bez problemów, co nowe to nowe. Zawsze 2 lata gwarancji. A czy słabszy silnik będzie miał mniejszy pobór prądu? Czy minn kota 45 będzie ewentualnie mniej żarła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Minimalnie, jest to w zasadzie różnica na jego niekorzyść. Temat silników wałkowany był nie raz. Osobiście nie kupiłbym nigdy silnika mniejszego niż 55 i bez maximizera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojciiech Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Kotwiz, wątki czytałem praktycznie wszystkie. Tyle że ile wypowiedzi - tyle różnych opinii. Wiem, że maksymizer jest super opcją, ale przeskok finansowy jest niestety, jak na moje mozliwości, zbyt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Daleko szukać nie trzeba http://jerkbait.pl/topic/37765-sprzedam-aku-%C5%BCelowy-toyama-plus-elektryk-neraus-55-lbs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Panowie, chcialbym zauwazyc, ze takie laczenie watkow wnosi pewien chaos...1. Lodka 2,5m na Wisle, zwlaszzca w niektorych m-cach da sie pod warunkiem, ze lodka bedzie sluzyla do takich zadan jak desant na wyspie, przeplyniecie niewielkiego dystansu celem zakotwiczenia w okreslonym m-cu, itp2. Przedmowcy juz temat silnika z akumulatorem wyjasnili, ja tylko dodam, ze w zyciu bym nie kupil uzywanego akumulatora... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skippi66 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Wojtek, zawsze kupuj najmocniejszego elektryka. Aku to sprawa drugorzędna, coś wymyślisz. Ale silnik elektryczny musi być mocny. Trochę wiatru i nieduża falka i na słabym już nie dasz rady. Mam 55 do pontonu 3,6 i marzy mi się coś ze dwa razy mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojciiech Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Gumo, sorry, faktycznie w zły wątek się wbiłem. No i dzięki za uwagę o używanym akumulatorze, wezmę pod uwagę. Michał - tak też zrobię. MK 55 lbs, maksymizer najwyżej zamontuję później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Witam, mam pytanko. Nabyłem nową łódź, będę kupował silnik dziobowy - ale chcę mieć też ten z tyłu. Na pewno chcę mieć silnik z maximizerem. Moc myślę +/- 55lbs. Łódź aluminiowa około 100kg i 4m Myślę nad Osapian 55 MAX http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-osapian-55-max-i4289166225.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Pomoże ktoś? Bo dziś chcę kupić Proszę o opinię, jeśli ktoś używał: http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-osapian-5560-max-maximizerem-gwarancja-do-lat-grube-kable-p-585.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Maciek fajna łajba, napiszesz coś o niej?? cena itp... może być na priv sam się szykuje do jakiegoś pływadła, z góry dzięki i sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wiesio53
Witam
Mam małą łódkę 2,6 m wykonana z tworzywa sztucznego wazy ok 40 kg
Chciałbym nią pływać na warszawskiej Wiśle i na Bugu
Zacząłem szukać do niej silnika i nie wiem wogole w czym wybierać...
Myśle raczej o spalinowym
Prosze o jakieś podpowiedzi co do wymiarów i mocy silnika
Pozdrawiam
42 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi