grunwald1980 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Jakie macie sprawdzone i dostepne w sklepach kolowrotki o przelozeniu w okolicach 6:1Z tego na co patrze to:-penn battle, sargus, fierce (robi brody i cos w nim stuka), spinnfisher-shimano stradic (od fc do fj) i inne hg,xg-okuma trio hsNa te zwracalem uwage, moze ktos cos poleci sprawdzonego (fajnie gdyby w zestawie byla zapasowa szpulka)-mitchell mag pro, mad pro lite (i ich odpowiedniki z PF) mialem mag pro oddalem, mialem mag pro extreme-oddalem dla mnie nieporozumienie.Moze jakies inne propozycje mlynkow z mniejszym przelozeniem ale co nakrecaja jednym obrotem, ponad 85cm linki.Kolowrotek do expresu.Nie pytac o cene ani o wage, poprostu chce wiedziec co jest na rynku dobre i sprawdzone, od tych najtanszych do tych drozszych, powiedzmy nie wiecej jak 1000zl Edytowane 16 Marca 2014 przez grunwald1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Mam daiwe aird 4000 sh, sprawdzona konstrukcja bez udziwnień 107cm przy jednym obrocie korbki to dobry wynik, nawet przy większym obciążeniu chodzi płynnie bez jakichś strasznych odgłosów , linke układa perfekcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Młynki z dużym przełożeniem (6:1) przenoszą mniejsze obciążenia niż te z mniejszym. Aby linkę szybko nawijać, zakładając, że korbka kręci się ze stałą prędkością, są dwie drogi. Duże przełożenie oraz duża średnica szpuli. Poszukaj wśród tej samej wielkości młynków, te które mają większą średnicę. Nie będą zbytnio cięższe, ale będą szybciej nawijać linkę. Nie łowię szybko to nie podam Tobie konkretnych modeli, ale tak bym szukał jak napisałem. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 No wlasnie ja szukam konkretnych modeli, nie wazna wielkosc ani waga, to pozniej.Kazdym kolowrotkiem mozna krecic poprostu szybciej i bedzie to samo, ale po to sa tez kolowrotki z wiekszym przelozeniem aby szybciej zwijac przynete badz kasowac luzy na lince.To ze kolowrotek o mniejszym przelozeniu bedzie "silniejszy" to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Penn Atlantis 5.8-1 daje radę,dobry nawój,trwała konstrukcja,zapasowa metalowa szpula,zdecydowanie najkulturalniejsza konstrukcja Penn-a. Ewentualnie Abu-garcia Revo to klon w/w Atlantisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umarlypoeta Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dragon maxima hs spinn, Mam 10300, dwie metalowe szpulki. Zwijalem nim w tamtym roku gumki tak do 15gr, jakies blaszki, mniejsze wobki. Nic nie stuka i nie puka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek* Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Daiwa Lexa 1500-2500 6.0:1 od 76cm do 89cm, 3000 {310g}-4000 6,2:1 od 105cm do 109cm. Matchowy Browning Backfire FD przełożenie 5,1:1 lecz nawój to 95-97cm na plus jest bardzo duża szpula, na minus spora waga ok 360g. Matchowy Browning Xitan MF 930/940 6.0:1 od 105-110cm.Sargusa 3000 używałem przez 4-lata z bardzo dobrym skutkiem. Byłem z niego bardzo zadowolony, niestety zajeździłem ... , żyje na emeryturze przy spławikówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Stradic FI ST1000FI, Retrieve per Crank (in.): 29ST2500FI, Retrieve per Crank (in.): 34 - 86,36cmST3000FI, Retrieve per Crank (in.): 35 - 88,9cmST4000FI, Retrieve per Crank (in.): 36 - 91,4 cmmam 3000 i 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Biomaster 4000 2011 HG JDM. Można wyrwać za 7-8 stówek. Nawój 93 cm. Koło i pinion podparte łozyskami z dwóch stron. Korbka wkręcana.. Dwa - trzy łożyska można bez problemu dołożyć i mamy namiastkę TP.Mam HG i idzie drugi o mniejszym przełożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Dwa - trzy łożyska można bez problemu dołożyć i mamy namiastkę TP. Chodzi o TP 4000XG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Nie. TP4000 2011JDM. Szpulki zamienne z Biomkiem. Ja poszedłem tą drogą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 OK. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 No wlasnie ja szukam konkretnych modeli, nie wazna wielkosc ani waga, to pozniej.Kazdym kolowrotkiem mozna krecic poprostu szybciej i bedzie to samo, ale po to sa tez kolowrotki z wiekszym przelozeniem aby szybciej zwijac przynete badz kasowac luzy na lince.To ze kolowrotek o mniejszym przelozeniu bedzie "silniejszy" to wiem Kręcić można do pewnej granicy, więcej się nie da. Kołowrotki z większym przełożeniem są do innych celów, nie na pewno do szybkiego prowadzenia ciężkich przynęt boleniowych. Takie jest moje zdanie. Wiem, że sprzęt idzie do przodu, ale generalnie obecne młynki a te sprzed 10-ciu lat różnią się trwałością, na korzyść tych starszych. Jeżeli ciężar młynka nie gra większej roli to lepiej wziąć większy model, ale o przełożeniu do 5-ciu. Takie jest moje zdanie, nie musisz się zgadzać. To Ty podejmiesz ostatecznie decyzję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 bez przesady 10-20gr boleniowe wobki, ktore stawiaja bardzo maly opor w wodzie to nie jest wielka tragedia.a brac kolowrotek wielkosci 6000 do kija np -21gr to tez nie bardzo.Pozatym sprzetu sprzed 10 lat nie uswiadczysz w sklepie a uzywki, umowmy sie jesli ktos ma sprzet igla to go nie sprzeda, wiekszosc sprzetu na gieldzie to rozczarowani nabywcy, ktorzy mysleli ze napis japan to lek na najbardziej zajechany sprzet. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Ale można trafić na giełdzie na młynki w dobrym i bardzo dobrym stanie, np. moje dwa czarnuchy Przy łowieniu boleni na szybko dawały radę, GTM ma przełożenie 6,2:1 a GT 5,1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Posiadam drugi sezon Jaxona spin express 6:2:1 używam na rapki a z racji tego że łowię na plecionkę to i na sandałki go zabieram i też daję radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Granatowa certate 3500/4000 w 1000PLN się spokojnie wyrobisz lub mniejszy rozmiar 3000, ale ten nawija ciut mniej niz te 85cm ale spokojnie wystarczy. Idealny nawój, szerokie szpule, rzuty za horyzont, hamulec poezja. Dodatkowo moc na korbie i lekkość zwijania cięzszych przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Granatowa certate 3500/4000 w 1000PLN się spokojnie wyrobisz lub mniejszy rozmiar 3000, ale ten nawija ciut mniej niz te 85cm ale spokojnie wystarczy. Idealny nawój, szerokie szpule, rzuty za horyzont, hamulec poezja. Dodatkowo moc na korbie i lekkość zwijania cięzszych przynęt. Dobry krążownik ale chyba waży najwięcej z całego towarzystwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 ostatni sezon łowiłem daiwą lexą 3000. po sezonie czuć przekładnie. oddałem do serwisu na przesmarowanie. ani razu mnie nie zawiódł, no ale to tylko sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Turek Z 3000 iA w tych pieniądzach jest już do kupienia na wtórnym rynku i nie zajedziesz go w 'naszych" warunkach.Zwija wystarczająco szybko do łowienia boleni a wytrzymałość bebechów do sandaczowania ciężkimi gumami jest bardzo odpowiednia,- dwa w jednym i po kłopocie.Ceny szpul zapasowych też nie zabijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Okuma trio hs ( nie pamietam rozmiaru , brat ma ) , źle układa linkę ( plećkę i mono) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Dobry i sprawdzony będzie czarnuch GTM 3000. Warunek tylko że musi być w znakomitej kondycji. Cena też nie powinna przekroczyć 4 stówek. Jak będziesz o niego dbał, masz maszynę na lata. Posiada rzecz wg. mnie znakomitą, mianowicie hamulec walki. Odkąd przesiadłem się na młynki z przednim, trochę mi brakuje tego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Takie jak te http://www.youtube.com/watch?v=XEqbHAs4RmI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinmar Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Dobrze mi się spisuje Daiwa Ballistic SH 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi