grunwald1980 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Jakich linek uzywacie do polowu bolenia.Zylki, plecionki?W jakich zestawach z jakimi przynetami i na jakie wody.Podajcie srednice, lb, wytrzymalosc oraz producentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Żyłka 0.22 Stroft/trabucco, rzeka Wisła (przeważnie szybkie przelewy), wytrzymałość ok 5-6kg, przynęty 10-20g. U mnie sie sprawdza, moim zdaniem to minimum na rzeczne bolenie. Pozdrawiam łowiących bolenie na pajęczynki Edytowane 16 Marca 2014 przez Tomek1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ja w zeszłym sezonie sezonie wypróbowałem żyłkę Dragon Millenium Okoń 0,22 i wytrzymałości deklarowanej 5,8 kg. Naprawdę dobra żyłka i mogę ja polecić. Pakowana próżniowo po 175 metrów. Łowię na środkowej Wiśle na dużych odległościach, typowa boleniowa orka ale w wydaniu nie najcięższym. Z przynęt to w zdecydowanej większości są to woblery hand made i seryjne do 18g. Najłowniejsze okazały się Hermesy Glooga, Łomżyńskie bezsterowce i Bonito boleń w wersji 18g (ten był killerem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stunter Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Przez ostatnie 2 sezony używałem żyłek Trabucco T-Force Spinning Pike 0,22 właśnie na bolki na Wiśle. Sprawdzała się świetnie, bardzo wytrzymała. Używałem ją z przynętami 10-20g. W tym sezonie będę testować żyłkę P-Line Extrusion 0,23 mm (6.4 kg). Mam nadzieję, że się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek17_mi Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Ja używam żyłek do 0,18mm Mikado Dino,rzeka szer do 30m woda bardzo czysta przynęty do 8gr.Bolki do 70cm wyjeżdżały bez problemu.Dobra tania żyłka doskonale trzymająca swoje parametry.Od razu odpowiadam tym co myślą że 0,18m jest pajęczynką.W małej rzece nawet odkos na wodzie od żyłki ma duże znaczenie,a po z tym bolen nie jest zbyt waleczny.Dodam że bolenie łowie dosłownie z pod nóg czyli nie rzucam dalej wobkiem niz około 10m a i wobek musi być lekki aby nie narobic hałasu:) Edytowane 16 Marca 2014 przez maciek17_mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witold i ty tez no prosze cie........tu powinienes cos ciekawego wyczytac.. http://jerkbait.pl/blog/8/entry-42-dzien-swiszcza/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Darek czytalem juz a tematy zakladam z ciekawosci, nie szukam porad typu "pomozcie nie wiem co kupic" jedni lowia na pletke inni na zylke, ciekawy jestem kto na co i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) 14lb Stren od wiosny,wszystkie wody.Jesien to 20lb Strena wszystkie wody. Edytowane 16 Marca 2014 przez Mariano Italiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 od wiosny Trabucco T-Force Spinning chyba 0,23 jesień to plecka pp 15lb jeśli mówimy o boleniach poniżej nie schodzę nie ma sensu meczyc ryby 15lb pozwala na zdecydowany hol a zyłka 0,23 znakomicie się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 PowerPro 10 i 15lb,kolor green i red,przynęty 5-20g i 5-9cm.Od sześciu lat nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Zalozylem temat moze sam cos napisze.Do tej pory zylka 0.22 mikado uv oraz jaxon crocodile, plecionka sufix 20lb, teraz bedzie sufix 20lb zastanawiam sie nad techronem 10-15lb oraz berkley trilene 0.20, do plecionki FC berkley vanish 0.41przynety thrill,spirit,i roznej masci jazy, gloog hermes, musze jeszcze troche huntera dokupic, nowe nieznane lowisko zobaczymy co rybkom zasmakuje.Nosze zawsze 2 szpulki na jednej zylka na drugiej pletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) PowerPro 10 i 15lb,kolor green i red,przynęty 5-20g i 5-9cm.Od sześciu lat nie narzekam. U mnie bardzo podobnie,oprócz tego od zeszłego roku używam także zakupionej okazyjnie w zaprzyjażnionym sklepie plecionki Quantum Quattron(grubość opisana przez producenta jako 17)widziałem tą linkę tylko w jednym sklepie,jako produkt zupełnie mi nieznany pozytywnie mnie zaskoczyła.Nie strzępi się ,nie traci nawet za bardzo koloru(chociaż to dla mnie w zasadzie cecha plecionki a nie wada).Po jednym sezonie w zasadzie żadnych zastrzezeń.Nie robi niespodzianek,nie strzela niespodziewanie na węzłach lub powyżej,nie strzępi się.Dlaczego plecionka?przede wszystkim dlatego że zirytowało mnie po prostu poszukiwanie "dobrych"(czytaj świeżych,nie zleżałych)żyłek na półkach sklepowych.Uważam że znalezienie takich to prawie loteria Edytowane 17 Marca 2014 przez drag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 u mnie głownie plecionka + FC na koncu. średnica FC to tak miedzy 0,22+ a 0,33 w zaleznosci od stosowanych przynet. Co do plecionek to:DEGA TYTANitPPSpiderwire STEALTHobecnie najchętniej UNITIKA i tu uwaga. O ile linki USA stosowalem 10-max 20lb. to w przypadku linek JAPAN - np wspomnianej UNITIKA min moc to 15-20 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Rafał jaką długośc FC stosujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 generalnie zaleznie od dlugosci kija. średnio 100-150 cm. Najczęsciej staram się nie robić tak długiego by "w pozycji przyneta pod szczytowka - gotowa do rzutu" wezel łączący nie wchodził na kołowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Długi ten FC stosujesz.Węzeł nie przeszkadza przy wyrzutach??Ja stosuje ok 50-70cm(max) dlatego zapytałem,aby porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 50-70cm u mnie to już idzie do kieszeni i pozniej do smieci... wszystko zalezy od wezla.. Jak mi się chce wiazac to stosuje nieco zmodyfikowany slim beauty, jak nie to podwojny zderzak http://www.netknots.com/fishing_knots/slim-beauty-knot/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skibek20 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Ja Dino Mikado 0,20mm. Tania, nawet spoko żyłka. Łowię na środkowej Odrze, wobkami do 15g. Przymierzam się do Guide Select'a Dragona, ale to tylko przymiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 P-line CXX Strong 0,23 albo 0,25. Rewelacyjna żyłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Do dziś zdarza mi się używać jak mam w planach przygodne Wiślane klenie HI-TECH XT69 (niebieska) 0.22 . Teraz na rapy używam plecionki Power Pro 0.15 z racji tego, że często do wieczora się wędkuje! Dodam iż łowiąc na żyłkę i na plecionkę nie stwierdziłem pogorszenia efektów a nawet powiem, że z plećką są lepsze bo odważniej z opadu łowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 W "naszych" warunkach do expresu, żyłka 0,23 P-Line CXX X-tra strong.Plecinka Varivas Max-Power 1,2 do łowienia z dużych odległości i jerków boleniowych czy innych bezsterowców + obowiązkowy VEP 16lb ok 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1741 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Rozszyfrujcie skróty FC / VEP?Planuję w tym roku też pochodzić za bolkiem, ale zaczynam się martwić swoją niewiedzą Edytowane 19 Marca 2014 przez marcin1741 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 nie bardzo kojarze rozwinięcie skrótu VEP ale posluże się przyladem FC - to poprostu Flouro Carbon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 ..nigdy nie stosowałem FC na końcu i jakoś nie narzekam...Linki to Streen 14lb, PP 10-15lb, Spiderwire o podobnej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 W Odrze też nie stosowałem i brały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi