maciek1b Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 To ja podepnę się pod wątek i z racji tego że wypowiadają sie tu doświadczeni boleniarze to mam takie pytanie: czy kolor plecionki może mieć wpływ na brania boleni? Jakiś czas temu ziarno niepewności zasiał pewien sprzedawca w Warszawskim BASSie że na bolenie tylko biała/jasna bo bolki jej nie widząNo i sam już nie wiem co o tym mysleć? Tak na zdrowy rozum wydaje mi się że to chyba nie ma aż takiego znaczenia bo jak boleń żerował to nie przeszkadzała mu zielona świszcząca PP i walił jak wściekły a jak przyszły gorsze dni i bolenie omijały mnie z daleka albo beszczelnie chlapały mi przy nogach to wątpliwości wróciły i przerzuciłem się na żyłkę. Ja używałem PP 0,19 zielonej i gdyby nie irytujące mnie "świsty" to nie miał bym do niej zastrzeżeń, później przeżuciłem się na żyłkę Dragon Millenium Pike 0,25 ze względu na koszty, szpule po 200 m hermetycznie pakowane, na plus to cena i pakowanie chociaż po 2 wypadach nad Wisłę wymieniałem na nową. Na ten sezon jeszcze sie nie zdecydowałem chciałbym zacząć z plecionką tylko jeszcze nie upatrzyłem czegoś ciekawgo w przystepnej cenie więc pewnie skończy się na PP i będę sobie podgwizdywał przy zwijaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Jedna z teorii głosi, że rapy widza linkę od dołu na tle jasnego nieba i czym ona jaśniejsza tym mniej widoczna Czy powyższa teoria jest słuszna - nie mam pojęcia Ja łowie na zieloną PP i na ilość brań nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 łowiłem na PP fluo 0,19 i na green 0,19 i różnicy w ilości brań nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Jedna z teorii głosi, że rapy widza linkę od dołu na tle jasnego nieba i czym ona jaśniejsza tym mniej widoczna Czy powyższa teoria jest słuszna - nie mam pojęcia Ja łowie na zieloną PP i na ilość brań nie narzekam ...analizujac kolor wody w rzece zielona powinna być najmniej widoczna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 ...analizujac kolor wody w rzece zielona powinna być najmniej widoczna ...pytanie przez kogo rapę oglądającą linkę od dołu na tle jasnego nieba, czy wędkarza, który widzi ją od góry na tle ciemnego dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 łowiłem na PP fluo 0,19 i na green 0,19 i różnicy w ilości brań nie zauważyłem.Nikt nigdy nie zauwazy takiej roznicy, chyba ze sie cofnie w czasie i zrobi to samo z inna linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 pytanie przez kogo rapę oglądającą linkę od dołu na tle jasnego nieba, czy wędkarza, który widzi ją od góry na tle ciemnego dna tasiek, rapa nie tołpysia - nie patrzy zawsze do góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 tasiek, rapa nie tołpysia - nie patrzy zawsze do góry...tołpysia to raczej ślipia ma skierowane ku dołowi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1b Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Dzięki za podpowiedziJedna z teorii głosi, że rapy widza linkę od dołu na tle jasnego nieba i czym ona jaśniejsza tym mniej widoczna Trochę to daje mi do myślenia. Ale można by pójść dalej i co robić jak będzie pochmurno? Na dni bezchmurne szpula z jasną plecionką a jak się zachmurzy wyciągamy zapasową szpulę z ciemną plecionką nie no przeginam Szczerze to myślałem podobnie: ...analizujac kolor wody w rzece zielona powinna być najmniej widoczna ... i dobierałem kolor plecionki pod kątem koloru wody. Chociaż po kilku wypadach w słoneczne dni z ciemnozielonej PP została mi dość wypłowiała zieleń.Tak z ciekawości może w tym sezonie plecionka jaśniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 ..widzę, że Cie @tasiek na teoretyzowanie wzięło po ostatnich wypadach ...no i Ty chybaj łowisz swoje rapy/arapajmy na Malediwach tudzież Majorce, że masz wieczny błękit nad głową i wodę kryształową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 ..widzę, że Cie @tasiek na teoretyzowanie wzięło po ostatnich wypadach ...no i Ty chybaj łowisz swoje rapy/arapajmy na Malediwach tudzież Majorce, że masz wieczny błękit nad głową i wodę kryształową Nie podzielam tej teorii z jasną linką na tle jasnego nieba Dlatego na moich młynkach tylko zielone Power Pro A w ciepłe kraje na rapajmy się nie wybieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Nie ma o co kruszyć kopii bo nawet najbardziej wyrafinowane i niby oczywiste teorie muszą się potwierdzać w praktyce jeśli mają być prawdziwe...A skoro koledzy łowią i to z dobrym skutkiem to....- no można by użyć relatywistycznej odpowiedzi,- łowili by więcej,- ale to tylko takie przekomarzanie się i nie ma większego sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 ..widzę, że Cie @tasiek na teoretyzowanie wzięło po ostatnich wypadach ...no i Ty chybaj łowisz swoje rapy/arapajmy na Malediwach tudzież Majorce, że masz wieczny błękit nad głową i wodę kryształową Kryształową ... wodę to on ma zawsze gdzie indziej schowaną Kiedyś używałem żyłki na bolki ... teraz wiem że było to nieporozumieniem. Jeśli chce się pogodzić inne gatunki białorybu to ok ale stricte boleniowo tylko plećka. Boleń mimo że łapczywiec jest z żyłki duży często się spina a i kontrola nad przynętą kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Jedna z teorii głosi, że rapy widza linkę od dołu na tle jasnego nieba i czym ona jaśniejsza tym mniej widoczna to chyba w PL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Kryształową ... wodę to on ma zawsze gdzie indziej schowaną Kiedyś używałem żyłki na bolki ... teraz wiem że było to nieporozumieniem. Jeśli chce się pogodzić inne gatunki białorybu to ok ale stricte boleniowo tylko plećka. Boleń mimo że łapczywiec jest z żyłki duży często się spina a i kontrola nad przynętą kiepska....tak, kryształowo-zieloną Perłę tudzież Kasztelana...to tak ...Ab tak wracając do tematu, łowiąć na dużej, brudnej rzece jak Wisła, Odra itp kolor linki ma mniejsze znaczenie od jej grubości...byłem świadkiem powierzchniowego zdejmowania żerujących w amoku rap na fluo...rapy na szcęście nie czytają j.pl i raczej skupiaja się na dobrze zaprezentowanej przynęcie niz patrzeniu w niebiosa i rozpoznawaniu linki ...Od zawsze używam wszystkich odcieni zieleni, szarości (w pogodę, niepogodę, deszcz i burze piaskowe :-) ) i jakoś rapom to nie przeszkadza....Żyłki nie używam, nie interesują mnie zawodnicze chlapacze łowione na 2-4gr przecineczki... a tylko ona pozwala poprawnie zaprezentować takiego malucha na płytkiej wodzie i blisko powierzchni...Na dużych dystansach, głębiej, na wsteczniakach, warkoczach i wzburzonej wodzie - czyli tam "gdzie dużo się dzieje" tylko linka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 to chyba w PL?Teoria zasłyszana tudzież przeczytana. Niestety ten kto ją głosił nie określił, czy chodzi o bolenie bytujące w wodach PL czy np. Szwajcarii P.S.Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką, więc ja jej nie podzielam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 od spodu widac kazda linke, bez roznicy na kolor i kraj 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ale nasze rapki cwańsze od tych zagranicznych i dobrze wiedzą że linka to linka, a na końcu wisi niezmiernie groźny przedmiot, który należy omijać szerokim łukiem. Tak więc kolor ma podstawowe znaczenie.Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 wystarczy wrzucic kilka roznych kawalkow linek, o roznych kolorach i nawet zylek, do szklanki, zalac woda i popatrzec od spodu ... nie trzeba nurkowac w odrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Nikt nigdy nie zauwazy takiej roznicy, chyba ze sie cofnie w czasie i zrobi to samo z inna linka. zgadzam się. chodziło mi raczej o cały sezon na green i cały sezon na fluo. ilościowo i wielkościowo- podobnie. Ab tak wracając do tematu, łowiąć na dużej, brudnej rzece jak Wisła, Odra itp kolor linki ma mniejsze znaczenie od jej grubości a tu też muszę się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 ..a kto powiedział, że ryby widzą kolory tak samo jak homosapiensy ... i na szczęście maja ciut mniejsze IQ, choć w niektórych przypadkach nie jestem do końca pewien... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) ..a kto powiedział, że ryby widzą kolory tak samo jak homosapiensy ... i na szczęście maja ciut mniejsze IQ, choć w niektórych przypadkach nie jestem do końca pewien... A to już inna bajka, że troszkę uczłowieczamy ryby, myśląc, że one myślą tak jak ludziska Nader częste wyjątki podczas łowienia potwierdzają regułę, że ryby działają raczej instynktownie niż z rozmysłem Edytowane 21 Marca 2014 przez tasiek321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuraw16 Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ja bolenie łowię na plecionkę z racji miejscówek z zaczepami,plecionka im nie przeszkadza a po braniu dużego bolenia żyłka z racji rozciągliwości daje mniejsze możliwości do zatrzymania go przed wejściem w zaczep.Trzeba tylko pamiętać żeby na początku w miarę lekko wyregulować hamulec aby zniwelować ryzyko spadów. ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 @maciek1bNie słuchaj tych sklepowych teorii,tylko znajdz dobra metę z rybami i ćwicz Ja tylko raz uzywałem PP 0,19mm fluo i ryby brały,choć przeważnie mam linki w kolorze zielonym.Nawet na rafkach,przy niżówce,gdzie woda ciut klarowniejsza ryby łowiłem,nie cudowałem i trafiłem swojego PB Może w tym sezonie ponownie skłonie się aby na jednej szpuli zakręcić mono,ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom90 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Najcześciej używam gamakatsu g-line 0.22 (świeża mocno rozciągliwa), ewentualnie pp 0,15 do tego speedmaster ax 2.70 10-30 + red arc 10400 taki zestaw daje rade na większości miejsc na wiśle. Co do wobków od 4 g do 20g, najczęściej wobki robione ręcznie g.linarta, boniciaki i sieki z roku 2012 i wcześniej. Uzupełnione dorado tenderem,fantomem lipińskiego,thrillem kiedy jest ciężko lub 15-20g 7-12 cm gumka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi