Skocz do zawartości

Konger World Champion Salmon 305, 15-50g

grizzli

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega miał ,starą brązową serie. To co wyprawiał z tym kijem ! :o  gioł ,szarpał, targał zaczepy, no litości dla tej wędki nie miał żadnej, znosiła wszystko. Widziałem hol sumka 170 w nurcie , bez respektu dla ryby, prawie suszenie łuski mu zrobił ;) .W końcu przejechał po nim autem , tego już nie zniósł. mnie ten kij zadziwił. 

• 4 lata później...

Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum. Chciałem odświeżyć temat Kongera Salmo, gdyż mam zamiar kupić ten kij. Chodzi o model World Champion II Salmon 305 15-50gr z katalogu na 2018 rok. Konger chwali się, iż tej kij uzbrojony jest w przelotki i uchwyt Fuji. Jednak uchwyt w który wyposażone jest to wędzisko, nie występuje w ofercie firmy Fuji. Zastanawiam się więc czy są to oryginalne i pełnowartościowe komponenty. Firma Konger milczy w tym temacie. Jeśli ktoś łowi tym patykiem, to proszę o opinie.

Edytowane przez _Kuba_

Mylisz się kolego . VSS Fuji to niezmienny kształt części , w którą wsuwamy stopkę kołowrotka . Sama nakrętka to kombinacja wielu wariantów i w zależności od opcji jest jeszcze kilka innych możliwości .Tak samo kształt korka na uchwycie może być różny.W tym Kongerze na zdjęciach widać jednak logo firmowe Kongera , dlatego można tylko gdybać czy to nie kopia oryginału FUJI z oryginalną nakrętką od FUJI.Sam kształt uchwytu to wypisz wymaluj VSS.

Tutaj kolejny wariant w St.Croix Legend Elite . Sama fotka ściągnięta z portalu http://www.fishing-test.pl

12139878_04.jpg

Edytowane przez Szymon82

Podejrzewam, że to właśnie kopia oryginału Fuji, a w związku z tym również przelotki, rzekomo Fuji alconite, mogą być niepewnej jakości. Kij nie należy do najtańszych i nie chcę kupować kota w worku. Konger do tej pory nie udzielił mi odpowiedzi na temat komponentów w jakie wyposaża swoje wędziska. Mam więc wątpliwości.

Fragment opisu kija z katalogu Kongera: Kije uzbroiliśmyw przelotki Fuji Alconite i uchwyt kołowrotka Fuji VSS

Edytowane przez _Kuba_

Opis wędki jest faktycznie niepewny , niby piszą o Alconitach a wcześniej, że dwustopkowe to SIC. Kij na komponentach Fuji . Można dać szczytową Fuji i nakrętkę Fuji i w sumie prawda :)

Dla mnie powinno to w nowej wędce tak wyglądać , do tego ten w Kongerze jest lakierowany a nie matowy co nawet jeśli zwiększa raczej wartość a nie odwrotnie , dlatego wątpię aby cały uchwyt był oryginałem . Obstawiam kopię z nakrętką Fuji , ale mogę się oczywiście mylić .

12140230_F.jpg

Edytowane przez Szymon82