Hubertus Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Na koniec dzisiejszego dnia jeszcze jeden ukończony projekt "Black-Gold" Blank MHX S781-2, uchwyt Fuji DPS Black 16 skróconym gwintem, przelotki PacBay Minima, od 16M do 3W plus Pb Micro Top na szczycie, Rękojeść dzielona z pianki EVA, pierscionki LTCWC, nić Złoty Metallic. Powstał kijek delikatny i cięty jak na swoje parametry, obsłuży delikatne gumki na główkach 1-6g, microjigi, blaszki i woblerki, ekojeść 24 cm od Butt do stopki pozwoli na precyzyjne operowanie przynętami, waga całe 70,5 grama. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Bardzo fajne te ostatnie delikatne MHX'y. Bardzo podoba mi się taki minimalistyczny styl (krótkie dzielone rękojeści, SKSS bez insertu). Jedynie co mi osobiście w Twoich projektach nie pasuje to za duże (wg mnie) wstawki pianki/korka. Tak delikatne kijki wyglądałyby wg mnie subtelniej, gdyby reargrip czy dolna gałka były delikatniejsze, węższe i bardziej "jednolite" z blankiem ("płynniejsze" przejście z blanku poprzez pierścionek na reargrip czy fighting butt). To oczywiście opinia jedynie użytkownika i "oglądacza", który w życiu żadnej wędki nie zrobił (za wyjątkiem nieudolnych przeróbek dolników w seryjnych patykach) Mam też pytanie do uźytkowników wędek z uchwytem SKSS bez insertu. Jak to się sprawdza w praktyce? Wiele pracowni uważa, że z insertem kij trzyma się wygodniej i pewniej. Mój FX802-2 jest w trakcie budowy i tam też zdecydowałem się na SK2 bez insertu. Nie wiem czy dobrze...? Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Żbiku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja miałem tylko raz skss bez insertu. .. pierwszy i zarazem ostatni... dla mnie jest to niewygodne ... dłoń nie mam podparcia. jedynie jest dobra wentylacja ... to na plusGeneralnie każdy musi sam sobie sprawdzić Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Tomasz eS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Mam dwa bez insertu i dwa z insertem. Generalnie przy UL bez insertu, przy mocniejszych patykach z insertem. Napewno z insertem troche wygodniej sie trzyma i bardziej stabilnie. Ale przy UL to tak szczerze ten insert niepotrzebny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgadzam się z tym co @Żbiku powyżej napisał , mi taki styl właśnie odpowiada a niedługo pojawi się tu i moja wykałaczka , zobaczymy jaki będzie efekt końcowy , wstępnie z tego co mi Hubert podesłał foto wygląda to całkiem fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Fajny fajny ten MHX S781-2, idzie ten blank jeszcze dostać czy ciężkawo ? Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez M4TYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Fajny fajny ten MHX S781-2, idzie ten blank jeszcze dostać czy ciężkawo ?wersje w jednym kawałku mam na stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ten Black-Gold jak go Hubert nazwał jest już u mnie, na żywo prezentuje się rewelacyjnie, wykonanie na bardzo wysokim poziomie, jestem więcej niż zadowolony, a takiej szybkości w realizacji zamówienia i współpracy jak z Hubertem życzę każdemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Bardzo fajne te ostatnie delikatne MHX'y. Bardzo podoba mi się taki minimalistyczny styl (krótkie dzielone rękojeści, SKSS bez insertu). Jedynie co mi osobiście w Twoich projektach nie pasuje to za duże (wg mnie) wstawki pianki/korka. Tak delikatne kijki wyglądałyby wg mnie subtelniej, gdyby reargrip czy dolna gałka były delikatniejsze, węższe i bardziej "jednolite" z blankiem ("płynniejsze" przejście z blanku poprzez pierścionek na reargrip czy fighting butt). To oczywiście opinia jedynie użytkownika i "oglądacza", który w życiu żadnej wędki nie zrobił (za wyjątkiem nieudolnych przeróbek dolników w seryjnych patykach) Mam też pytanie do uźytkowników wędek z uchwytem SKSS bez insertu. Jak to się sprawdza w praktyce? Wiele pracowni uważa, że z insertem kij trzyma się wygodniej i pewniej. Mój FX802-2 jest w trakcie budowy i tam też zdecydowałem się na SK2 bez insertu. Nie wiem czy dobrze...? @Żbiku, wydaje mi się że skoro Hubert tworzy właśnie takie a nie inne gripy, to zleceniodawcy właśnie takich oczekują. Widocznie taki styl sobie obrał wykonawnca. Mnie też bardziej podchodzą zaokrąglone kształty rear i fore gripa i jeśli to Hubert wykonywałby ten kij, to taki bym sobie zażyczył. I pewnie taki bym miał zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 @Żbiku, wydaje mi się że skoro Hubert tworzy właśnie takie a nie inne gripy, to zleceniodawcy właśnie takich oczekują. Widocznie taki styl sobie obrał wykonawnca. Mnie też bardziej podchodzą zaokrąglone kształty rear i fore gripa i jeśli to Hubert wykonywałby ten kij, to taki bym sobie zażyczył. I pewnie taki bym miał zrobiony. Wszelkie uwagi sa jak najbardziej mile widziane, co do kształtów to ja osobiście wole takie, a wykonanie i tak konsultuje z zamawiającym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Klient nasz Pan ... a gusta wiadomo... są różne .... A wykonanie bardzo dobry poziom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Dokładnie , gusta są różne , no i o gustach (podobno) się nie dyskutuje Hubert przed przystąpieniem do pracy , w moim przypadku prosił bym napisał jak to ma wyglądać i podał konkretne wymiary , tak więc wędka jest robiona pod moje wytyczne . Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez paweł0891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja tego absolutnie nie neguję. Wszędzie podkreślam, że to tylko moja opinia i moje gusta. Jeśli komuś pasuje tak jak jest, to najważniejsze. Tylko się cieszyć, że udało się stworzyć kij idealnie dobrany do wymagań, bo nie zawsze się to udaje. Nie jest to żadna krytyka z mojej strony, a raczej odmienne zdanie o gustach Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Żbiku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Chiałem przedstawić kolejny ukończony projekt, założeniem było stworzenie wędki pod szczupacze "mamuśki" łowione przede wszystkim na duże gumy minimum 6". Wybrałem blank MHX MB844-2 w długości 2,13m mocy 20 LB, o cw. nie ma co pisać, opis producenta, jak to MHX z czapy, wędka spokojnie poradzi sobie z przynętami w zakresie 15-60 g. Wykonanie miało być minimalistyczne, bez fajerwerków, dlatego też kijek został ubrany w pełną rękojeśc z korka, wykończona korkogumą, uchyt Fuji DPS 18, przelotki od KW 25 przez KL po KT 6 i SiC 6 FST na szczycie, do tego czarne omotki i zakończenie w formie butt capa toczonego ze stali nierdzewnej. Poniżej kilka fotek poglądowych. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Coś dla podróżników pod porządne szczupaki, czyli travel wykonany na blanku ze stajni Batsona.Konkretnie jest to blank IC747-3 długości 6'2" moc 12-25 lb i cw 14-56 grama, spokojnie da radę więcej 80 gram bez problemu. Uzbrojony po całości w Fuji Alconite pod niskoprofilowy multiplikator od dwustopkowej 12 po 7L które z racji na moc wędki kończyłęm Forhanem. Uchwyt Fuji ECS16, rękojeśc Pianka EVA połączona z korkogumą, skromnie i bez fajerwerków, ale tak miało być. Edytowane 10 Maja 2015 przez Hubertus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Ukończony kolejny projekt, tym razem blank Made in Poland, czyli BLAAS SLF7025-1.Założeniem było stworzenie wędki do łowienia z wiślanej pychówki dużych rzecznych drapieżników w "grubej" wodzie, przynęty guma, żelazo i wobler. Z racji na fakt iż zdarzają sie wąsate przyłowy, wybrałem blank o mocy 25lb, długości 2,13m i cw. fabrycznym 15-45 gram, spokojnie pociągnie więcej. Rękojeść dzielona z pianki EVA połączonej korkogumą, uchwyt Fuji DPS18, ubrany pod kołowrotek w rozmiarze Daiwa 4500 w fuji Alconite od 30 KW po 6 KT i Fuji SIC na szczycie. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Tu masz piątkę za moje klimaty (chodzi o wykonanie rękojeści) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halls Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 No Hubcio postępy nieasamowite ...fajnie to się spina można ryby szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) kurde , przyznam ze wczesniejsze Twoje konstrukcje nie trafialy w moj gust , poprostu mi sie nie podbaly ale te dwa ostatnie patyki , MEGA naprawde wielka różnica na +.Oby tak dalej! jedno male ale , bym dał inny set przelotek , tzn szybszy stożek Edytowane 16 Maja 2015 przez antilag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Ukończyłem kolejną wędkę na jednym z moich ulubionych, "uniwersalnych" blanków ze stajni MHX, a konkretnie ST1083f. Blank ten pozwala na zbudowanie uniwersalnego, kijka do komfortowego ganiania wszystkiego po rzece. Wędka fajnie obsłguje woblery od 4cm, przez obrotówki i wahadełka, górna granica moim zdaniem to 18 gram plus 3" kopytko. Wędkę uzbroiłem w przelotki Fuji Alconite NGC plus Sic na szczycie od 25Y do 6 L. Rekojeść dzielona z burnta, ze wstawkami z korkogumy, uchwyt DPS Gunsmoke, zaczep pod przynęte, pierscionki Forecast, omotki w kolorze Gunsmoke. Komponenty zakupione u Roberta z BRC 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Kolejne wcielenie sprawdzonego blanku MHX S871-2 długość 7'3" moc 2-6lb cw 1-6 grama. Mój ulubiony okoniowy kijek, który realnie ogarnia najmniejsze gumki na mormyszkach "wolframkach", nimfy, maleńkie blaszki, cykady oraz woblerki. Komfort kończy się przy 6 gramach plus gumka 2" raczej smukła. Ten konkretny egzemplarz uzbroiłem w przelotki PbMinima Hard od 16M do 3W na szczycie Fuji Alconite, uchwyt fuji SKSS 16, czarna pianka EVA, pierścionki srebrne, nić czarna. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Minimalizm w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Choć w tym projekcie widział bym jakiś element kontrastowy np. wiśniowy insert w uchwycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Za mną kolejne ukończone projekty, którymi chciałem sie z szanownym gronem podzielić.Szczególny projekt, ze szczególnym przeznaczeniem, jeszcze zimą obiecałem koledze Piotrkowi Nadolnemu, że przygotuję wędke specjalnie jako nagrodę na VI Puchar Przyjaciół Białej Przemszy. Do projektu starałem sie podejść w sposób szczególny, koncept to uniwersalny kijek do połowu pstrągów. Na warsztat trafił blank z węgla IM7 w długości 2,4 m, "no name", ale solidny i uczciwy. Wędka została ubrana w klasyczną pełna rękojeść, z mieszanki burnta, burla i korkogumy, uchwyt fuji DPS17, przelotki PB Minima od 25M po SIC FST5 na szczycie, omotki w kolorze Royal Blue. Powstała wędka o cw 4-18 grama i mocy 10 lb, przeznaczona przede wszystkim do łowienia twardymi przynętami i lekkimi jigami.Komponenty, za wyjątkiem blanku zakupione u Roberta w BRC Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Hubertus 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Chiałem przedstawić kolejny ukończony projekt, założeniem było stworzenie wędki pod jerkowanie przy użyciu średnich wabików tego rodzaju, tak do Slidera 10S. Wybrałem blank MHX MB784 w długości 1,98m mocy 20 LB, o cw. nie ma co pisać, opis producenta, jak to MHX z czapy, wędka spokojnie poradzi sobie z przynętami w zakresie 15-60 g. Wykonanie miało być minimalistyczne, bez fajerwerków, dlatego też kijek został ubrany dzieloną rękojeśc z pianki, zakończenie gumowo aluminiowe, uchyt Fuji SKTS 16, insert z pianki EVA, przelotki od MN 12 po L 6 i SiC 6 FST na szczycie, do tego czarne omotki i tytanowe pierścienie. Całość komponentów zakupiona u Roberta w BRC. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Wyszła bardzo fajna jerkówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi