PablovelLoco Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 A z tym ''klikaniem'' to nie jest tak,że zawyczaj lakier jest zbyt twardy i jest go stanowczo za dużo ''nawalone'' przy podstawie stopki przelotki.O ile z pierwszym problemem nie zawsze się ma jak wypróbować wszystkie typy lakierów epoxydowych do omotek,to drugą zależnoscią radzimy sobie po prostu dając skąpiej lakieru.Ja osobiście nie stosuję ''normalnych'' lakierów epoxy i to zjawisko jest mi obce . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 A to jest bardzo ciekawe rozwiązanie,kiedyś na pewno spróbuje a jaki rodzaj oliwki taki do kręciołów czy co innego?Zapewne i oliwa z oliwek da radę... . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 @Szymon82 wszystko OK. Chociaż jakbym wiedział, że fotki trafią do szerszego grona to chociaż dywan bym uprał Co do oliwki to ja stosowałem taką do kołowrotków, ale pewnie każda inna zda egzamin (byle nie jakaś "brudząca").Na kilku patykach już ponad 2 lata będzie jak kapnąłem i jak do dziś zero klikania, zero przebarwień lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Zapewne i oliwa z oliwek da radę... .Zapewne ale czy taka oliwka nie jest za ostra np.z chilii lub czosnkowa , i czy lakier nie popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 A w każdym innym jeśli klikanie się pojawia to ja stosuję... smarowanie Kropelka oliwki na stopkę (w miejscu łączenia z omotką), delikatnie poruszać, wytrzeć nadmiar i cisza jak makiem zasiał Nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych skutków takiego zabiegu. Dziala, kiedys sprawdzalem Teraz mam inny patent na klikanie. Przecieram papierem sciernym spod nozki przelotki i pilnuje zeby nie bylo duzych nadlewek lakieru z przodu stopki przelotki. Jak narazie dziala spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 A to jest bardzo ciekawe rozwiązanie,kiedyś na pewno spróbuje a jaki rodzaj oliwki taki do kręciołów czy co innego? Jakikolwiek olej slonecznikowy, oliwa daje rade Owszem sprawdzalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 "szewc w dziurawych butach chodzi" to nader trafne przysłowie jesli chodzi o moją skromną osobę. Blanków i wędek na stojakach grubo ponad 30, a łowić nie ma czym. Dlatego tez postanowiłem, w "wolnej chwili" ukręcić coś dla siebie. I tak oto na warsztat trafił blank, którego jeszcze na forum nie widziałem, a że blanki spod znaku MHX bardzo lubię na warsztat trafił MHX HM MB783 6'6" 17lb 1/3-3/4 oz. , czyli wysokomodułowy blank (57 mln PSI) wyprodukowany w Korei. Potrzebowałem wędki pod szczupaka łowionego na gumy 4-6", okazjonalnie Jerk którym można pogodzć cięższe łowienie sandacza na zaporówce.Blank postanowiłem uzbroić w uchwyt Fuji TVS-TK16, osadzony na grafitowych arborach, bez foregripu, korek Burnt, przelotki to mieszanka Fuji SIC i Torizite, od 20H do 4,5 KT, omotki ProWrap Merlot #349 plus srebrna nitka. Waga na gotowo to całe 119 gram.Wyżej wymieniomy blank charakteryzuje się całkiem czułą jak na 17lb szczytówką i mocą która przyrasta wraz z ugięciem, co ciekawe podczas pierwszych testów, nie udało mnie się "skończyć" dolnika, mimo że giąłem go oporowo, cały czas czułem że jeszcze zapas jest. Czucie "do łapy" przy gumach 4" zaczyna się od 12 gram, przy 3" 15gram, kijek ogarnia 4" gume na 30 gramowej główce, 3" spokojnie na 35 35 gramowej, Slder 7 bez ograniczeń, kończyłem na 10 tonącej w Jerkbaitowych barwach i też daje radę. Jest to pierwszy, ale nie ostatni HM od MHX w mojej stajni, już zastanawiam się nad kolejnymi projektami. Relacja jakość-cena moim zdaniem nie pozostawia pola popisu dla konkurencji, całość komponentów zakupiona u Roberta BRC. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Zacny kijek Hubert, no i masz czym pomachać teraz konkretnie nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 TravelekJakiś czas temu dyskutowałem z kolegą opcje zbudowania wędki w wersji travel, pod casta tak co by ogarnąć gumy na główkach 5-22 gram. A poławiane będa sandacze i okonie przez duże "o" łowione za naszą zachodnią granicą na rzece Elbie.Finalnie po konsultacjach ze Zbyszkiem @Yglo wybór padł na MHX TR902-3, czyli 7'8" 12lb mocy i cw. 1/4-1/2oz., które oczywiście jest niedoszacowane. Wędka budowana pod niskoprofilowiec Daiwy, prawdopodobnie Tatula, uzbrojona w Fuji TCS 16, rękojeść dzielona z Burla natural i korkogumy, przelotki od 10KW do 4KT Alconite i Fuji Sic na szczycie, całość wykończona złotymi pierścieniami oraz czarną omotką ze złotym tipetem. Całośc komponentów zakupiona u Roberta BRC 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Hubertus jak myślisz czy ten blank travelek byłby ok pod mocniejszą pstrągówkę do spinna do woblerów 5-8cm , małe wahadełka? Czy mógłbyś fotkę wstawić z ugięciem tego casta ? Ewentualnie czy hotshot HS9600-2 może miałeś przyjemność pomacać ,powyginać . Także byłbym wdzięczny za opinię czy będzie ok pod mocniejszą pstrągówę . Nie mam za bardzo z czego wybierać poza talonem trout w tych długościach i dwuskładzie . Szybkie kije mam i też dają radę ale to nie to , podobnie jak łowienie kropasów na plećki Edytowane 6 Października 2015 przez m a t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Kolejny projekt i kolejne wyzwanie... założenie to wędka pod Okonia, ale takiego przez duże "O" łowionego w Szwecji. Czyli nie 2 cm "paproch" na gramowej głowce, a normalny 2-3" gumiak na główce 3-10 gram.Do budowy tytułowego łowcy użyłem blanku ze stajni MHX SJ9000-2, długośc 7'6", 6-12 lb mocy i cw. fabryczne 2-10 gram. Szczytówka pozwala na precyzyjne poprowadzenie przynęty, a chętny do współpracy dolnik pozwala na skuteczne trzymanie rybki. Całość ubrana w przelotki Fuji KrH Alconite + SIC na szczycie, rękojeść dzielona, korek Burl Brown plus korkoguma, uchwyt Fuji DPS Black 17, skracany.Komponenty zakupione w BRCDSC_0495.JPGDSC_0498.JPGDSC_0500.JPGDSC_0501.JPGDSC_0497.JPGDSC_0503.JPGKij przetestowany w boju i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić ten blank do takiego łowienia. Jestem mega zadowolony z wyboru oraz z wykonania. Kijek zaczyna działać od 4-5gram + guma, ale optymalnie jest 8-12gram + gumak. U mnie przez 90% czasu była to główka 10 lub 12gram i kopytko 5,5cm. Do tego plecionka 8lb na Ceracie 2500. Łowiłem takim zestawem na głębokości od 7 do 11metrów. Głównie okonie i sandacze na lekko. Pomimo różnych opinii kijek naprawdę rewelacyjnie trzyma ryby, jest bardzo mało spadów nawet najmniejszych okoni. Przyłowy z grubszych rybek przyjmuje na miękko, a takowe były sandacz +/-70 i dwa szczupłe 80+. Naprawdę szczerze mogę polecić SJ9000-2, ale z pewnością nie jest to wykałaczka do dłubania na lekko, jednak lekkie smyrnięcia czuć doskonale... Pozdrawiam,malcz Edytowane 8 Października 2015 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Kij przetestowany w boju i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić ten blank do takiego łowienia. Jestem mega zadowolony z wyboru oraz z wykonania. Kijek zaczyna działać od 4-5gram + guma, ale optymalnie jest 8-12gram + gumak. U mnie przez 90% czasu była to główka 10 lub 12gram i kopytko 5,5cm. Do tego plecionka 8lb na Ceracie 2500. Łowiłem takim zestawem na głębokości od 7 do 11metrów. Głównie okonie i sandacze na lekko. Pomimo różnych opinii kijek naprawdę rewelacyjnie trzyma ryby, jest bardzo mało spadów nawet najmniejszych okoni. Przyłowy z grubszych rybek przyjmuje na miękko, a takowe były sandacz +/-70 i dwa szczupłe 80+. Naprawdę szczerze mogę polecić SJ9000-2, ale z pewnością nie jest to wykałaczka do dłubania na lekko, jednak lekkie smyrnięcia czuć doskonale... Pozdrawiam,malcz...bo i pod dłubanine okoniową nie był robiony, cieszę się że kolega jest zadowolony.Polecam sie na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Panowie szukam i znaleźć nie mogę Jaki kolor nici pod CD XLS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) a może 767 jako główna plus 9640 jako tipet ten burgund wychodzi całkiem fajny pod lakierempro wrap, numery z pro wrap'a Edytowane 14 Października 2015 przez Przemsol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Zerknij w moim watku na 2 stronie jest juz polakierowany. Jesli Ci odpowiada, to sprawdze numery nici po powrocie do domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 14 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 a może 767 jako główna plus 9640 jako tipet ten burgund wychodzi całkiem fajny pod lakierempro wrap, numery z pro wrap'aNie moge znalezc tych kolorow..?A od kolegi @Madmatt czekam na numery nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Nie moge znalezc tych kolorow..?A od kolegi @Madmatt czekam na numery nickBeda po 17.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Prowrap metallic 9640 MS-AProwrap nylon 349 RNS-A Ciekawa nitka moglby byc Fishawk Variegated Burgundy Zerknij tu:http://www.fishhawkthreads.com/thread_variegated.html Edytowane 14 Października 2015 przez madmatt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Tym razem na warsztat trafił blank ze stajni CD seria Extra NANO 2,35m cw. 7-26 i 8-17 lb mocy. Wędka została uzbrojona w dzielona rękojeśc z korka Burnt Premium oraz korkogumy, pierścienie AWC. Przelotki to komplet Fuji Alconite w systemie KrH plus SIC nqa szczycie.Wędka budowana pod lekkkie i średnio-ciężkie łowienie sandaczy i szczupaków. Blank szybki o mocnym dolniku i przyjemnym ugięciu, dzieki szerokiemu zakresowi obsługiwanych przynęt, śmiało można go nazwać średnim uniwersałem zarówno na łodkę jak i na rzekę. Komponenty zakupione w BestRodsCenter oraz Fishingrod. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Wyszla fajna sportowa rekojesc Lubie takie 'slim' rekojesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Hubertus - wizualnie, piękny.!!! Teraz tylko testy mi pozostały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) Kolejna wędka ze stajni CD seria Extra NANO, tym razem 2,60m cw. 6-24 i 8-17 lb mocy. Wędka została uzbrojona w dzielona rękojeśc z korka Burnt Premium oraz korkogumy, pierścienie FAWC. Przelotki to komplet Fuji Alconite w systemie Y-L plus SIC nqa szczycie. Wędka budowana pod lekkkie i średnio-ciężkie łowienie sandaczy i szczupaków. Blank szybki o mocnym dolniku i przyjemnym ugięciu, dzieki szerokiemu zakresowi obsługiwanych przynęt, śmiało można go nazwać średnim rzecznym uniwersałem.. Komponenty zakupione w BestRodsCenter oraz Fishingrod. Edytowane 29 Października 2015 przez Hubertus 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Kolejne wcielenie sprawdzonego blanku MHX S871-2 długość 7'3" moc 2-6lb cw 1-6 grama. Mój ulubiony okoniowy kijek, który realnie ogarnia najmniejsze gumki , maleńkie blaszki, cykady oraz woblerki. Komfort kończy się przy 6 gramach plus gumka 2" raczej smukła. Ten konkretny egzemplarz uzbroiłem w przelotki PbMinima Hard od 16M do 3W na szczycie PbMicro. Rękojeść dzielona, korek Copano jasny, pierścionki FAWC, fuji DPS Black 18 ze skróconym gwintem, nici Garnet. Komponenty zakupione w BestRodsCenter. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Wkleisz jakieś foto ugięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Piękny ten korek Copano. ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi