Skocz do zawartości

Hubertusa pokręciło...

Hubertus

Rekomendowane odpowiedzi

na okonia to jest S871-2, na szczupaka hmm...z łódki nie łowię, na trola też nie a travelek fajna rzecz

Mieszkanie duże, także nie mam zamiaru się przeprowadzać, jedynie dostałem ultimatum co do korzystania ze stołu w kuchni, musze pomyśleć o adaptacji jednego pokoju na gabinecik :D

Gratuluję odwagi .Trzy kije od razu robić na początek to już wyczyn i należy się zdjąć czapkę z głowy . Ja też zaczynałem w pokoju ale po "szkodach" zostałem wyrzucony do piwnicy , więc radzę szybko zaadoptować pokoik na pracownię bo oszczędzi ci to sporej porcji stresu :) Kijaszki ok chociaż świat "małej czarnej" to nie mój świat :), zdecydowanie wolę bardziej urozmaicone projekty :D :D :D :D

• Like 1

S871-2 polakierowany...kręci się, wygląda nieźle, ale zapewne szału nie będzie, miałem problemy z małymi przelotkami. Na pierwszy raz nie da się wszystkiego extra zrobić. Dużo obrotów przede mną  :D

Testy mam nadzieję w weekend, a co do casta.......może kiedyś w bardzo odległej galaktyce.... B)

całą noc się kręciło....i coś  tam wyszło, niestety moim "sprzętem" nie zrobie dobrej fotki przelotek. I tu pytanie do doswiadczonych kolegów, jak długo schnie lakier, konkretnie Lamar, chodzi o uczucie lepkości i czy istnieje jakis sposób co by poprawić odcisk palucha na lakierze, przez przypadek sobie odcisk zrobiłem.

post-48955-0-12792400-1395383779_thumb.jpg

post-48955-0-70699000-1395383850_thumb.jpg

...wiem że na uchwycie pod przynęty jest lakier...usunie się  :D

Edytowane przez Hubertus
  • Like 1

Design wyglada znajomo :)

http://jerkbait.pl/topic/21528-moje-projekty-pracownia-wędkarska-zdzisław-czekała/page-3?hl=madler

Robiłeś na KR czy "normalnie". Tak czy owak będzie Pan zadowolony. Ciekawa jaka waga wyjdzie.

A odcisk - zostaw dla potomnych. Takie biologiczne zabezpieczenie kija na wypadek kradzieży (że też i o takich rzeczach trzeba myśleć jak się kije robi/kupunje). Żaden złodziej sie nie wyprze.

Design podobny, nie da się ukryć, ale inspiracje czerpałem z wielu projektów.

Uzbrojone klasycznie, w przlotki PB Minima Hard, jakoś KR  mnie nie kręci, choć spróbować będzie trzeba.

Obecnie zastanawiam się nad uzbrojeniem kleniowego patyka na systemie ATC MicroVave, i szukam opinii na ten temat

Bardzo ładnie to polakierowałeś i nie taki diabeł straszny jak go malują .Przelotki KR są doskonale pasują do wielu blanków  a co do ATC MicroVave to jeżeli uzbroisz kleniowy blank poprawnie to będzie to funkcjonowało. Uzbrojenie w MicroVave nie jest skomplikowane bo podane są już odległości trzech przelotek odpowiedzialnych w klasycznym zbrojeniu za gaszenie linki oraz przejściu w tunel i są to odległości 49 cm dla przelotki 20/6 ,77 cm dla przelotki 06  oraz 101cm dla przelotki 05 licząc od rantu szpuli w kierunku topu. To co zostanie dzielisz na równe części i wstawiasz przelotki w tunelu . Ten system działa poprawnie z plecionką .Z żyłką niekoniecznie bo gaszenie jest bardzo duże , szczególnie na otwierającej 20/6 a dodatkowo  przelotki micro w tunelu w kontakcie a żyłką która jednak ma memory efect powoduje dodatkowe tarcia.Mnie osobiście system "nie leży" ale czemu nie spróbować ?

• Like 1

Hubertus ogólnie to :clappinghands: 

Chciałbym zapytać Ciebie o sprawę  związaną z metrażem kwadratowym warsztatu . Widzę , że to nie zajmuje dużo miejsca , tylko ile ? Gdybyś mógł jakoś określić , zmierzyć i podać w m2 . Będę się przeprowadzał i chyba jest szansa , że taki kącik wygospodaruję . W jukej mieszkania wielkością nie powalają i ciężko cokolwiek , gdziekolwiek wędkarskiego poupychać :rolleyes: 

Hubertus ogólnie to :clappinghands:

Chciałbym zapytać Ciebie o sprawę  związaną z metrażem kwadratowym warsztatu . Widzę , że to nie zajmuje dużo miejsca , tylko ile ? Gdybyś mógł jakoś określić , zmierzyć i podać w m2 . Będę się przeprowadzał i chyba jest szansa , że taki kącik wygospodaruję . W jukej mieszkania wielkością nie powalają i ciężko cokolwiek , gdziekolwiek wędkarskiego poupychać :rolleyes:

w pierwszym etapie wystarcza kącik,1mx2, drugi etap jeden najmniejszy pokoik, ostatni etap - graty walają się wszędzie i  jest już bosko .

Czego codziennie doświadczam  :wub:

• Like 1

I po testowaniu, na sucho, bo rybki nie uświadczyłem, ale kijaszek jest zajefajny, rzucałem najmniejszymi paprochami rozmiaru wypasionego białego robaka i jest extra. a twisterek 3,5 cm na 3g główce to już naprawdę leci. Max twisterek 4,5 plus 6g i tez fajnie. Jak jeszcze zmienię styrana pletke na jakis włosek i nawine pod rancik, to dopiero będzie git. Jutro dogrywka i mam nadzieje na pierwsza rybkę, poniżej kilka fotek.

post-48955-0-55375900-1395506010_thumb.jpg

post-48955-0-36588900-1395506020_thumb.jpg

post-48955-0-36471500-1395506029_thumb.jpg

....no i coś mnie sie zdaje że wsiakłem, bo frajda z łowienia na "własny"  kijek nie do opisania, banan na ryju cały dzień  :D

• Like 5

MB 842-2 postaram się przetestować nad wodą w sobotę, jak wygląda rzutowo pod przynętami do których go budowałem.

A co do S871-2 to jestem bardzo zadowolony, jest to extra paprochówka, aż żal że nie miałem takiego kijka w latach 90, kiedy interesowały mnie tylko i wyłacznie okonie, i było ich na Warcie oporowo, człowiek łaził z pickerem.

PS

Pytanie do szanownego grona, lakier na jednej z omotek podczas nocnego suszenia jakoś dziwnie sie rozłożył wygląda kiepsko, domyśłam sie że jedyny sposób na poprawę to całkowita wymiana omotki?