Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 11' JDM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam pewne pytanie, dotyczące Twin Power'a 2500 w wersji na wewnętrzny rynek japoński z roku 2011. Kupiłem kręciołek jakiś czas temu, kręciłem nim nad wodą  jakieś 20 godzin, może troszkę więcej i mam niemiłą niespodziankę, Twinek zaczął mruczeć - czyt. słychać przekładnie, może nie jest to jakiś straszny hałas, ale słychać co wcześniej nie występowało. Kołowrotek nie zaliczył wodowania, ani piachu, deszczu, poza niskimi temperaturami. Prawdziwe - bynajmniej dla mnie, łowienie tuż tuż, a ja nie wiem, czy używać, czy szukać jakiegoś przyzwoitego serwisu, żeby doprowadził to do stanu wcześniejszego. A i coś jeszcze mnie zaniepokoiło, delikatny luz na korbie.
Może Wy Panowie coś poradzicie? Może uzupełnić w nim trochę mazidła przez port? Wszelkie sugestie mile widziane. ;)

Jak kiedyś kolega Zorro stwierdził, ten port jest dobry dla krasnoludków mieszkających w kołowrotku ale nie do smarowania. Czyli tak: rozebrać, wyczyścić, zdiagnozować, nasmarować, luz ew. usunąć podkładeczką, poskręcać wszystko do kupy i zakręcić. Jak będzie ok, to dobrze, jak nie, zabrać się za wymianę części. Jeśli się opłaca. Prawdopodobnie kołowrotek był suchy i stąd problem. Ale przyczyna oczywiście może być inna.

• Like 1

Nie przeciążyłeś go? Ze wzgledu na rozmiar mechanizmów taki Twinek mimo tego że Japan średnio nadaje sie do przynęt powyżej 30 gram. Lub woblerów typu SDR ściaganych pod prąd. Może duże rybsko holowałeś młynkiem zamiast pracować wędką? Każdy młynek można wtedy zajechać nawet przy pierwszym użyciu.

To mruczenie to tzw. wyczuwalne uderzanie ząb o ząb czyli słynne ząbkowanie ?  :ph34r:

Luz jest na śrubie korby (element numer 82 na schemacie) czy gdzie indziej?

Generalnie te młynki są dość suche prosto z fabryki.

Smarowanie smarem przez port nic nie da bo zęby przekładni są z drugiej strony.

Oleju przez ten port nie wlewać, tym bardziej do pełna!!!!

Sporadycznie mozna dać 2-3 krople.

tp 4000 2011 JDM.pdf

Edytowane przez godski

Nie jest to ząbkowanie, słychać delikatnie przekładnie, wg. mnie to jest tam niewiele mazidła, nic większego nie miałem jeszcze okazji holować przy tym kołowrotku, przeciążać też nie przeciazalem - max co prowadziłem to 7 gramowy woblerek boleniowy, który testowałem w stawie sąsiada w tempie średnim. Kołowrotek pracuje normalnie, szum jest niesłyszalny przy wolnym kręceniu i średnim. Nie wiem, może przesadzam, ale wole zapytać osoby bardziej doswidczone.;)

• 4 miesiące temu...