Skocz do zawartości

"Rękodzieło by Kanon123"

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie jakie są waszym zdaniem najlepsze farby do malowania aero :) . Pactra to dobre farby mam ich sporo ale czasami niepotrzebne zapycha aerograf :( . Jak się sprawują farbki vollejo bo słyszałem o nich wiele dobrego ?

Pozdrawiam i wesołych świat ;)

Vallejo Model Air - bardzo dobre do aero, rozrobione na gotowo, nie zapychają. Dobre są też Createxy, bardziej wydajne, ale droższe (w zamian jest więcej). Farb jest sporo, kwestia odpowiedniego dobrania gęstości.

Mam jeszcze jedno pytanie (przymierzam się do kupna większej ilości farb więc wole wiedzieć :D ).

Czy farby po natryśnięciu na woblera wysychają tak szybko jak pactra ? :)

Vallejo schną szybko i jest to plus przy malowaniu kilku warstw. Jeśli coś ewentualnie źle ci się maźnie, świeżą farbę na szybko zetrzesz ściereczką, nie zdąży zaschnąć. Ogólnie, jeśli o Pactrach i Vallejo mówimy to te drugie są moim zdaniem dużo lepsze i wygodniejsze w użytkowaniu, są odpowiednio rozcieńczone i nie trzeba nic kombinować. Mają aplikator kropelkowy, co też znacznie usprawnia robotę. Polecam :)

No swimbait wymiata! Będziesz go łączył na stałe po malowaniu czy jak? Jak to się wyważa?

Dzięki koledzy. Łączył będę dopiero po lakierowaniu aby uniknąć zalepień. Jeśli chodzi o wyważanie to nie jest to chyba jakaś wielka tajemnica ołów wsadziłem do każdego segmentu do momentu gdy zaczął tonąć :) 

Nowy woblerek tym razem 3 cm krąpik z wycinana łuską(powoli wkręca mnie ta dbałość o szczegóły :D )  , powiem szczerzę że nie łatwo jest wyciąć nożykiem tak malutką łuseczkę ale polecam bo efekt końcowy jest całkiem fajny ;) . Powoli myślę nad zrobieniem formy do takich zadbanych woblerków i odlewanie ich z piany. Zapraszam na fb https://www.facebook.com/WobleryKanon123

Wobler z jednej strony :)  

f0ygzn.jpg

I z drugiej strony ( tu lepiej widać łuskę )i404js.jpg

• Like 2

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy zwykły sylikon nada się do zrobienia jakieś formy ? :)

Zwykły sylikon utwardza się jakieś 5 mm na dobę, śmierdząc przy tym niemożebnie. Czyli przy grubości 3 cm czas utwardzania to (+/-) tydzień. Jeśli Ci to nie przeszkadza... I wytrzymałość takiej formy może nie być zadowalająca. Trudno odpowietrzyć taki sylikon.