Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie jestem na etapie zakupu akumulatora do silnika Yomoto 55lbs z maximizerem. Zastanawiam się czy wybrać AGM czy GEL, i jakiej firmy aku zakupić. Interesuje mnie 100Ah, budżet do 1000PLN. Proszę o porady doświadczonych użytkowników co jest sprawdzone i dobre (marka) i który rodzaj AGM/GEL będzie lepszy ?

• 0

Właśnie o Toyamie słyszałem kilka złych opinii, myśląc o aku to pierwsza myśl to Toyama. Ale czy pierwsza myśl jest w tym przypadku tą właściwą ? Wydając 1000PLN chciałbym mieć pewność, żę dobrze je wydałem i na kilka ładnych lat.

• 0

W tytule tematu napisane jest : "Jaki akumulator do siknika elektrycznego".

Czy SIKNIK to jakieś ustrojstwo do ddawania moczu na łódce? ;)  :lol:

U mnie jest na łódce takowy (ze względów bezpieczeństwa), ale bał bym się używać go z podłączonym akumulatorem :blink: , mogła by nastąpić "wieczna rozkosz"  :lol:

• 0

Jak się dba to sie ma ... :D

- jeśli ktoś sie będzie trzymał tej zasady to sporo akumulatorów można polecić.

Ja zdecydowałem się na zakup dwóch trojanów 130Ah jest moc ;), da się trollingować po dużym zbiorniku nawet 12 godzin i przez noc się naładują.

• 0

Trojan to moc w rzeczy samej  :D  używam 31 Gel 105 Ah 3 lata, i  115 Ah  27 AGM chyba 8 lat.Kasa nie mała ale warto zainwestować.Do tego dobra ładowarka i 10-12 latek powinno służyć. ;)

Taką toykę ma znajomy ale zbyt krótko i mało pływa żeby coś sensownego o niej powiedzieć.

• 0

Wątek dość ogólny, to chyba mogę się podłączyć...

Mógłby ktoś zarzucić przybliżoną tabelą poboru prądu na danym biegu dla silnika typu Minn Kota C2 30 lbs ? Rozważam dokupienie elektryka do mojego nowego pontonu. Używany będzie powiedzmy 30-40 razy w sezonie. Żaden trolling czy pływanie po wielkich jeziorach. Zwykle akweny około 60-120 hektarów i przemieszczanie się z jednego miejsca na drugie goniąc za drapieżnikiem. Z racji wielkości pontonu oraz faktu, że często wodować to będę sam, wolałbym jak najmniejszy akumulator. W instrukcji podają jedynie pobór maksymalny. W większości przypadków używać będę zapewne 1/3 mocy, ale nie mam zielonego pojęcia, czy mogę sobie tak beznamiętnie podzielić liniowo pobór prądu. 

• 0

A Panowie jeszcze jedno pytanie (nie będę zakładał nowych wątków). Czy warto kupić aku AGM który leży w sklepie już 1 rok ? Ma to jakiś negatywny wpływ na jego dalsze użytkowanie ?

Rozumiem że nie był ładowany przez ten czas? Niech zmierzą napięcie,będzie wiadomo w jakim jest stanie. 

Edytowane przez sebalos.77

• 0

Witam.

Szukam aku 100ah w cenie 500-600zl. typu Agm. Zastanawiał się ewentualnie nad Trojanem kwasiakiem. W związku z tym mam takie pytanko. Czy obecnie produkowane aku z za wielkiej wody maja nadal legendarna trwałość. Cena pozostała dość wysoka jak na kwasiaka, a z jakością jak to bywa w dzisiejszych czasach bywa różnie. Opinie świeżo upieczonych właścicieli Trojanów, mile widziane.

• 0

ZAP Marine 100Ah. Szkoda,że 120 Ah nie robią.

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=zap+marine&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-1-mt-0113

Trojany są pewnie lepsze. Ale droższe i trzeba bardzo pilnować poziomu elektrolitu. Szybko paruje. W ten sposób swojego załatwiłem.

• Like 1

• 0

Wystarczy mi spokojnie taki jak wyżej do silnika 40lbs ? Ponton 2,8m. Bez trolla. Ile km będę pływał na jednej wyprawie to ciężko mi powiedzieć, myślę że gruby max to 6-8km?.

Dopłynięcie na miejscówke, ew. zmiana miejsca kilka razy i spłynięcie całkowite.

Edytowane przez Monster

• 0

Wystarczy mi spokojnie taki jak wyżej do silnika 40lbs ? Ponton 2,8m. Bez trolla. Ile km będę pływał na jednej wyprawie to ciężko mi powiedzieć, myślę że gruby max to 6-8km?.

Dopłynięcie na miejscówke, ew. zmiana miejsca kilka razy i spłynięcie całkowite.

Wystarczy

• 0

Witam.

Panowie, jak to w końcu jest z tym napięciem końcowym ładowania aku AGM. Wg. jednej z teorii, nie należy przekraczać 14,4V ponieważ, elektrolit będzie odparowywał. Natomiast często na obudowach aku, podawane są wartości do 15V dla pracy cyklicznej. Nawet w ładowarkach są programy AGM  o podwyższonym napęciu ładowania czyli około 14,7V. Co w ogóle daje dobrego przekraczanie magicznego 14,4V i czy jest to zdrowe dla baterii.