senfik Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 A ktoś z was użytkuje może akumulatory 2x6V ? Takie się zastanawiam czy takich trojanów 2x225ah nie zainstalować. Duża pojemność, waga do przelkniecia i cenowo w porównaniu do gel czy 1 aku niema tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Myślałem o tym, ale gabaryty dziwne tego były, jak szukałem.Poza tym naładować takie coś standardową ładowarką około 5-10A będzie trwało i trwało.A że ja nie uznaję nic innego niż CTEK, a koszt ładowarki jest wysoki aby ładowała dużym prądem, to zostałem przy 160Ah, który mieści mi się w środkowej bakiście, 6V ni jak nie mogłem dobrać rozmiaru aby dwie sztuki weszły.W przypadku gdy Ci jeden padnie, do wymiany oba... dodatkowy koszt. Moim zdaniem średni interes i zysk z tych 6V. Chyba że masz dojścia, obejścia tych problemów jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Masz racje . Do ładowania trzeba mocy bądź czasu. Zaletą duża pojemność ,dobry sprzęt, cena i waga nie jest zaporowa. Musze przetrawic ta kwestie . Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 A ktoś z was użytkuje może akumulatory 2x6V ? Takie się zastanawiam czy takich trojanów 2x225ah nie zainstalować. Duża pojemność, waga do przelkniecia i cenowo w porównaniu do gel czy 1 aku niema tragediiDwa aku 6 V po 225 Ah połączone szeregowo to 12 V 225Ah . Po co Ci taka pojemność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Dwa aku 6 V po 225 Ah połączone szeregowo to 12 V 225Ah . Po co Ci taka pojemność ? A np. na weekendowe 2 dniowe pływanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Tj 185ah przy silniku co ma apetyt 40A tj +-4h pływania na max. Przy zbieraniu danych na batymetrie i strefie ciszy dobra rzecz . Albo na bajora 500ha + , gdzie trzeba z jednego końca w drugi popłynąć nie patrząc na wskaźnik czy się uda wrócić. Do spokojnego trola tyle nie trzeba. Czy z pkt a do b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Na zdrowym 115 Ah Trojanie można zrobić w trolu 20-25 km przy prędkości około 3 km/h i niewielkiej jednostce.Napięcie nie spadnie poniżej 10,5 V pod obciążeniem.Oczywiście przy normalnej pogodzie. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Oczywiście masz rację . Ale jak chcesz zrobić 15km w 3 h to mniejsze aku nie da rady w tym czasie.można jednego kloca 200 ah tyle ze to ciężkie 60kg Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pływam na dwóch aku 100ah połączonych równolegle i mam w d... e niekorzystne warunki na wodzie, niskie temperatury gdzie spada pojemność i w listopadzie z 100ah robi się zaledwie 80ah. Podczas pływania na maxa aku nie cierpi bo prądu schodzi tylko 22A, no i ten komfort psychiczny że nie braknie mocy,dopłynę wszędzie w dobrym czasie, także polecam zapas Ah. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacek Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Witam nie chcę zakładać nowego wątku. Jutro jadę odebrać akumulator żelowy Trojan T-24 i w zwiazku z tym mam pytanie: Jak odczytać datę produkcji z numeru na obudowie. Szukałem na forach i dzwoniłem do sprzedawców i nikt nie ma pojęcia jak ten numer odczytać. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wasielewskis Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Kupiłem sobie do auta nowy akumulator, bo stary przy -10*C pomimo zrobionej wcześniej trasy Wa-wa -> Wisła i powrót nie odpalił mi.Ale postanowiłem, że spróbuję go zreanimować i wykorzystać jako zapasowy do mojego Osapian'a 55lbs. Wywierciłem otwory do cel, dolałem nieco destylowanej wody i zacząłem ładować.Ale ładuję go już lekko ponad 24h a on nadal pobiera mi 5A z ładowarki i jest lekko ciepły.Napięcie na aku zatrzymało się na 14V i nie chce dalej rosnąć. Pytanie czy to normalne? Co jeszcze mogę zrobić aby go zreanimować? Używam ładowarki YATO 8303. Może powinienem go jakoś odsiarczyć? Edytowane 6 Stycznia 2017 przez wasielewskis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Ja tak jak Kadet używam 2x 100Ah AGM taki: http://allegro.pl/akumulator-100-ah-zap-marine-energy-plus-hobby-i6661165030.html I nie ma co w gó..nie rzeźbić za 8 stów jest 200ah słabo?I mam ten komfort, że mi na pewno nie braknie prądu, przerobione.Taki aku ładowany CTEKiem 5.0 tuż po łowieniu wytrzyma bardzo długo.Grunt to dobra ładowarka... Przez nieodpowiednie ładowanie zajeździłem kiedyś 2 Yuasy... aaa i zapomniałem dodać...ten akumulator z linku ma bardzo wygodną rączkę (gruby i szeroki plastik) nie "wrzyna" się w rękę przy przenoszeniu na dłuższe odległości bo różnie to czasem bywa... Edytowane 6 Stycznia 2017 przez mancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Kupiłem sobie do auta nowy akumulator, bo stary przy -10*C pomimo zrobionej wcześniej trasy Wa-wa -> Wisła i powrót nie odpalił mi.Ale postanowiłem, że spróbuję go zreanimować i wykorzystać jako zapasowy do mojego Osapian'a 55lbs. Wywierciłem otwory do cel, dolałem nieco destylowanej wody i zacząłem ładować.Ale ładuję go już lekko ponad 24h a on nadal pobiera mi 5A z ładowarki i jest lekko ciepły.Napięcie na aku zatrzymało się na 14V i nie chce dalej rosnąć. Pytanie czy to normalne?Co jeszcze mogę zrobić aby go zreanimować? Używam ładowarki YATO 8303.Może powinienem go jakoś odsiarczyć?Po co wierciłeś??? Wystarczy korki pod naklejką otworzyć... .Jak po trasie aku nie odpalił to na złom z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wasielewskis Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 To koreańczyk, miał zgrzaną pokrywę, żadnych korków pod naklejką nie było.Można go jakoś zreanimować? Jest sens trzymać go podłączonego pod ładowarkę skoro napięcie od 10 godzin nie chce ruszyć nic powyżej 14V a pobierany prąd też stały 5A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Z własnego doświadczenia wiem że dobra ładowarka to podstawa . Kilka dni temu uratowałem kilkanaście akumulatorków NiMH R6 Sanyo Enelop 1900 mAh i TechnoLine 2700 mAh Ładowarką BC 1000 TechnoLine ..Najlepiej kupić w dobrym stanie używane akumulatory i dobrą ładowarkę . . Czekam na ładowarkę Schumacher SPI 15A 12 V dlaczego taka duża bo jak będę chciał połowić w sobotę i niedzielę to mała nie naładuje mi akumulatora w 6 godzin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrzyObr Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Witam. Niestety stoję przed zakupem akumulatora do mojego silnika Haswing osapian 55. Pierwszy akumulator niestety padł nie wiem z jakiego względu bo miał za sobą może trzy wakacyjne wypady. Może za mocno się rozładował, może nadszedł jego czas. Może ktoś jest z miasta Łodzi ew. Sieradz i by mógł na niego zerknąć bo może jest do uratowania? Ewentualnie jaki polecilibyście akumulator? Czy lepiej zainwestować w żel czy zwykłą kwasówkę? W salonie z akumulatorami polecali mi Jenox Hobby. Cena jak najbardziej przystępna pytanie jak z trwałością.Dziękuję za wszystkie dobrze rady i pozdrawiam Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Piotrek84 Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Witam ja ze swojej strony polecam Gel Koyosonic. Pływam już 3 sezony po Czorsztynie i wszystko ok.Ja posiadam na pontonie dwa 80Ah spięte równolegle i zwykle taki zestaw wystarcza mi na 2 dni łowienia (oczywiście zakładając bezwietrzną pogodę i silnik z maximizerem). Staram się nie rozładowywać aku zbyt głęboko i ładuję od razu po powrocie z łowiska. Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Witam. Niestety stoję przed zakupem akumulatora do mojego silnika Haswing osapian 55. Pierwszy akumulator niestety padł nie wiem z jakiego względu bo miał za sobą może trzy wakacyjne wypady. Może za mocno się rozładował, może nadszedł jego czas. Może ktoś jest z miasta Łodzi ew. Sieradz i by mógł na niego zerknąć bo może jest do uratowania? Ewentualnie jaki polecilibyście akumulator? Czy lepiej zainwestować w żel czy zwykłą kwasówkę? W salonie z akumulatorami polecali mi Jenox Hobby. Cena jak najbardziej przystępna pytanie jak z trwałością.Dziękuję za wszystkie dobrze rady i pozdrawiam Krzysztof.Jaki to był akumulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrzyObr Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Jaki to był akumulator? Miałem KM battery 110 ah. Witam ja ze swojej strony polecam Gel Koyosonic. Pływam już 3 sezony po Czorsztynie i wszystko ok.Ja posiadam na pontonie dwa 80Ah spięte równolegle i zwykle taki zestaw wystarcza mi na 2 dni łowienia (oczywiście zakładając bezwietrzną pogodę i silnik z maximizerem). Staram się nie rozładowywać aku zbyt głęboko i ładuję od razu po powrocie z łowiska. Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk No faktycznie zabójczych cen nie mają. Do przeżycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Piotrek84 Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Ceny Koyosonic są ok ja mam serię NPG, jest jeszcze seria NPCG (troche droższa). Dla mnie seria NPG jest wystarczająca ale pilnuję żeby nie schodzic z napięciem poniżej 11V. No i koniecznie trzeba mieć ładowarkę do aku żelowych. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrzyObr Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Ceny Koyosonic są ok ja mam serię NPG, jest jeszcze seria NPCG (troche droższa). Dla mnie seria NPG jest wystarczająca ale pilnuję żeby nie schodzic z napięciem poniżej 11V. No i koniecznie trzeba mieć ładowarkę do aku żelowych. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkŁadowarkę mam do żelówek więc to nie problem. W takim razie trzeba będzie się postarać i niedługo pomyśleć o wymianie bo niestety ten mój to ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrzyObr Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 A mam jeszcze pytanie co sądzicie o akumulatorze https://www.decathlon.pl/akumulator-dl-110-minn-kota-id_8244761.html ? Zapewne jest to po prostu AGM a nie żelówka, ale cena nie jest najgorsza. Pytanie jak z jakością i trwałością czy może jednak dołożyć i kupić sprawdzoną żelówkę? Bo opinie różne krążą o AGM i o żelówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Odpuść te żele i weź konkretnego agm bądź kwasa trakcyjnego. poczytaj trochę o tych technologiach, zastosowaniach . A nie marketingowym owczym pedem żel the Best off....a ten z linku tj zwykły kwas pod banderą minn kota a klepany przez zap Edytowane 29 Marca 2017 przez siarq 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Elton Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Dziwnym trafem w opisie jest nie przechylać i ma tzw. kocie oczko co mi zalatuje zwykłym kwasiakiem, co pod naklejką ma korki na listwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nox66 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Ja użytkuję 2 akumulatory żelowe do napędu silnika Haibo 54Ibs przy kolibi km330d a pływam co najmniej 50 dni w roku w temp od ujemnej do +35st C150ah toyama npg (2 letni) pływam całe 2 dni na zbiornikach 300-400ha ze sporą falą rzadko używając 5 biegu100ah koyosonic npg (6 letni, ogromny przebieg) zapasowy ten starcza na nie cały 1 dzień pływania ok 7-8h. Ale dostał w kość kiedyś go rozładowałem grubo ponad 11V Od siebie mogę tylko polecić akumulatory żelowe seri npg toyama i koyosonic to jest dokładnie to samo pod inną nazwą. Solidne akumulatory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
senfik
Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje
Top użytkownicy dla tego pytania
101
49
37
25
Popularne dni
9 Maj
18
6 Maj
15
18 Lut
14
1 Kwi
14
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 101 odpowiedzi
godski 49 odpowiedzi
Jozi 37 odpowiedzi
Kadet 25 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2017
18 odpowiedzi
6 Maj 2021
15 odpowiedzi
18 Lut 2018
14 odpowiedzi
1 Kwi 2014
14 odpowiedzi
Popularne posty
francisco scaramanga
Jak silnik jest produkcji rosyjskiej to nic Tobie nie pozostaje jak napęd atomowy ...
kotwitz
Coż, kilka osób poleciło Ci sprawdzone produkty i dało konkretne rady. Jak będziesz chodził od sklepu do sklepu to zwariujesz w końcu.
psulek
Nie prościej kupić klemy samozaciskowe? W komplecie są od razu osłonki na słupki i nie napada:, trudno przypadkowo zewrzeć. https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-
Opublikowane grafiki
837 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi