senfik Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Ale nie porównujemy aku 100ah do 150Ah to są dwie różne bajki tu masz 50%pojemności więcej i prąd 50a juz nie ma aż tak drastycznego wpływu na ten aku jak prY 100ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nox66 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Nie porównuję tych akumulatorów tylko wyraziłem opinię o jednym i drugim opartą na własnym doświadczeniu i użytkowaniu obydwu aku.Zresztą jak można porównywać akumulator 2letni z 6 letnim o ogromnym przebiegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrzyObr Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Odpuść te żele i weź konkretnego agm bądź kwasa trakcyjnego. poczytaj trochę o tych technologiach, zastosowaniach . A nie marketingowym owczym pedem żel the Best off....a ten z linku tj zwykły kwas pod banderą minn kota a klepany przez zap Dziwnym trafem w opisie jest nie przechylać i ma tzw. kocie oczko co mi zalatuje zwykłym kwasiakiem, co pod naklejką ma korki na listwie Ja użytkuję 2 akumulatory żelowe do napędu silnika Haibo 54Ibs przy kolibi km330d a pływam co najmniej 50 dni w roku w temp od ujemnej do +35st C150ah toyama npg (2 letni) pływam całe 2 dni na zbiornikach 300-400ha ze sporą falą rzadko używając 5 biegu100ah koyosonic npg (6 letni, ogromny przebieg) zapasowy ten starcza na nie cały 1 dzień pływania ok 7-8h. Ale dostał w kość kiedyś go rozładowałem grubo ponad 11V Od siebie mogę tylko polecić akumulatory żelowe seri npg toyama i koyosonic to jest dokładnie to samo pod inną nazwą. Solidne akumulatory.Dziękuję Koledzy za odpowiedzi. Trochę zapomniało mi się o tym wątku więc dopiero teraz odpisuję. Siarq czyli uważasz że zwykły amg lub kwasiak też da radę i nie trzeba się pakować w drogie żelówki? Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez KrzyObr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 ... poczytaj troche i pomysl , jak juz pisalem powyzej i wczesniej kilka razy. czemu 90% pojazdow itp uzykuje agm badz kwasy a nie zel . wszytskie hybrydy lataja na agm . zel nie lubi duzych pradow i cala bajka o wiekszej ilosci cyklow idzie psu na bude , bo Ty , ja i inni nie bedziesz go rozladowywal pradem c20 czy c10 tylko c3 czy c4 i koniec tematu. zel ok ale nie do tych zastosowan , masz nadmiar gotowki kup nowego panasonic czy europower do zastosowan cyklicznych agm i glowe daje , ze to bedzie Twoj najlepszy zakup aku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrzyObr Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dziękuję za odpowiedź już wiem gdzie i czego szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 beny1655 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam Panowie, Sprawa taka. Posiadam Silnik elektryczny Shakespeare 54 LBS i chcę kupić do niego akumulator. Zastanawiam się nad kwasówką 110 Ah bo mam zwykły prostownik.Ale w głowie mi chodzi także żelówka. I pytanie takie jaki wybrać jakiej firmy i jakie Ah. co Będzie dla mnie lepsze. Będę chciał trolingować trochę tak żeby starczyło mi na 6h pływania i to będą weekendowe wypady tylko. (tylko jeziora do 100ha) Polećcie mi co wybrać. chodzi mi o konkretne modele firmy. bo jestem zielony w tym temacie.Jak żelowy to i ładowarkę do niego jakąś. ( cenowo nie musi być bardzo drogo bo jakoś często nie będę pływał)Pomożecie. Dzięki Bartek Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez beny1655 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Witam, kupilem ostatnio tuborga npcg 100ah, pozostalo mi kupic ladowarke, co polecacie oprocz cetekow, chcialbym troche mniej wydac bo ostatnio zaszalalem Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Witam, kupilem ostatnio tuborga tpcg 100ah, pozostalo mi kupic ladowarke, co polecacie oprocz cetekow, chcialbym troche mniej wydac bo ostatnio zaszalalem Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Gdzieś pisałem, na znanym portalu aukcyjnym Schumacher 10A za 208zł z wysyłką.Wystarczy do tego akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Dzieki Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość S@lmo Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) Czy ktoś z Was używał akumulatorów Exide Marine (kwasowych) - tak się przymierzam do zakupu dwóch takich po 80Ah aby je spiąć (lżejsze do noszenia niż jedna kobyła o dużej pojemności). Wszelkie info mile widziane, bo przerzuciłem cały ten wątek i nie znalazłem opinii o tych akumulatorach. Edytowane 8 Maja 2017 przez S@lmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 To spinanie dwóch aku nie jest takie dobre mim zdaniem. I ich późniejsze ładowanie.Lepiej zabrać voltomierz i przepinać akumulatory gdy pod obciążeniem spadną do 11 Volt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) Takie łączenie zapewne nie jest najlepsze dla akumulatorów, ale z drugiej strony nie jest najgorsze, za to służy kręgosłupowi. Cztery sezony pływam na spiętych i nawet biorąc pod uwagę wszystkie minusy (cóż, jest to odrobinę upierdliwe, no i aku posłużą być może tydzień czy dwa krócej ), wciąż jestem fanem takiego rozwiązania..... Ładuję oczywiście jednym prostownikiem cały zestaw, leniwy jestem. Spodziewam się, że piąty sezon zaliczę bez większych problemów. Rozwiązanie może nie jest najtańsze, ale rozbijając to na lata czy ilość wypadów, koszt dniówki na wodzie zdaje się akceptowalny Edytowane 8 Maja 2017 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Takie łączenie zapewne nie jest najlepsze dla akumulatorów, ale z drugiej strony nie jest najgorsze, za to służy kręgosłupowi. Cztery sezony pływam na spiętych i nawet biorąc pod uwagę wszystkie minusy (cóż, jest to odrobinę upierdliwe, no i aku posłużą być może tydzień czy dwa krócej ), wciąż jestem fanem takiego rozwiązania..... Ładuję oczywiście jednym prostownikiem cały zestaw, leniwy jestem. Spodziewam się, że piąty sezon zaliczę bez większych problemów. Rozwiązanie może nie jest najtańsze, ale rozbijając to na lata czy ilość wypadów, koszt dniówki na wodzie zdaje się akceptowalny W całej rozciągłości popieram, zdrowie jest bezcenne. Kwestia 3-4 stówek na okres 5-6lat to jest jak jedna wizyta w aptece . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Z tego co pamiętam ze szkoły to przy łączeniu równoległym należy pamiętać aby przewody były jednakowej długości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość S@lmo Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Tak tak, niestety u mnie są ograniczenia zdrowotne, jeszcze parę lat temu nabyłbym jeden 150Ah ale teraz nie ma opcji, niestety. Trzeba szanować to co zostało Baaardzo mi zależy na opinii o tych Exidach, bo za kilka dni mam wyjazd i muszę to jeszcze zmontować. Konkretnie myślę o tym: http://allegro.pl/aku-exide-dual-cykliczny-marine-do-lodzi-80ah-510a-i6784860082.html Na silniku mam czterolampkowy system wskaźnika naładowania, czy to wystarczy aby chronić przed nadmiernym rozładowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Z tego co pamiętam ze szkoły to przy łączeniu równoległym należy pamiętać aby przewody były jednakowej długości . No tak, ja mam 15cm kable grubości kilku mm, więc nie obawiam się o opory przepływu prądu, a kręgosłup zadowolony. Edytowane 9 Maja 2017 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Na silniku mam czterolampkowy system wskaźnika naładowania, czy to wystarczy aby chronić przed nadmiernym rozładowaniem ?Ten wskaźnik na silniku, to taka bardziej ozdoba. Chociaż czasami przydaje się. Dla mnie jak palą się trzy diody bez obciążenia, to znak, że mam wystarczającą ilość prądu na powrót. Dalej już raczej nie odpływam od kotwicowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 To spinanie dwóch aku nie jest takie dobre mim zdaniem. I ich późniejsze ładowanie.Lepiej zabrać voltomierz i przepinać akumulatory gdy pod obciążeniem spadną do 11 Volt.Wg mnie spinanie dwóch akumulatorów jest dobrym posunięciem. Prąd pobierany rozkłada się równo na dwa akumulatory. Akumulator nie lubi dużego obciążenia.Drugi plus, to równomierne zużycie obu baterii. Przy ładowaniu również nie ma problemu. Spinamy równolegle i po kłopocie.Zaletą nie spinania jest to, że mamy pewność pełnego naładowania zapasowego akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Tak tak, niestety u mnie są ograniczenia zdrowotne, jeszcze parę lat temu nabyłbym jeden 150Ah ale teraz nie ma opcji, niestety. Trzeba szanować to co zostało Baaardzo mi zależy na opinii o tych Exidach, bo za kilka dni mam wyjazd i muszę to jeszcze zmontować. Konkretnie myślę o tym: http://allegro.pl/aku-exide-dual-cykliczny-marine-do-lodzi-80ah-510a-i6784860082.html Na silniku mam czterolampkowy system wskaźnika naładowania, czy to wystarczy aby chronić przed nadmiernym rozładowaniem ?Aby być pewnym na 100% jakie masz w danej chwili napięcie na aku to można zrobić tak :pierwsza opcja - niektóre echa mają możliwość ustawienia alarmu na dane napięcie np. 10.5 Vdruga opcja - taki strażnik akumulatora :: http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/sygnalizator-dzwiekowy-rozladowania-akumulatora-12v-est-707-p-16.html?gclid=CNfM14-F49MCFdfKsgodNokLmA trzecia opcja - voltomierz za kilkanaście PLN-ów z tym ,że musisz cały czas na niego lukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Aby być pewnym na 100% jakie masz w danej chwili napięcie na aku to można zrobić tak :pierwsza opcja - niektóre echa mają możliwość ustawienia alarmu na dane napięcie np. 10.5 Vdruga opcja - taki strażnik akumulatora :: http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/sygnalizator-dzwiekowy-rozladowania-akumulatora-12v-est-707-p-16.html?gclid=CNfM14-F49MCFdfKsgodNokLmAtrzecia opcja - voltomierz za kilkanaście PLN-ów z tym ,że musisz cały czas na niego lukać.Druga opcja - wedłu mnie za nisko. Poniżej 11V bezpieczniej. Później już bardzo szybko napięcie idzie w dół.Trzecia opcja - nie przesadzaj że cały czas. Najtańsza opcja. Można wyświetlacz za 10 zeta nawet na stałe na akumulatorze zamocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Aby być pewnym na 100% jakie masz w danej chwili napięcie na aku to można zrobić tak :pierwsza opcja - niektóre echa mają możliwość ustawienia alarmu na dane napięcie np. 10.5 Vdruga opcja - taki strażnik akumulatora :: http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/sygnalizator-dzwiekowy-rozladowania-akumulatora-12v-est-707-p-16.html?gclid=CNfM14-F49MCFdfKsgodNokLmAtrzecia opcja - voltomierz za kilkanaście PLN-ów z tym ,że musisz cały czas na niego lukać.Wpiecie echa na aku od silnika nie jest dobrym pomysłem. Silnik będzie siał zaklocenia. Nawet w instrukcjach odradzaja takie zastosowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Wpiecie echa na aku od silnika nie jest dobrym pomysłem. Silnik będzie siał zaklocenia. Nawet w instrukcjach odradzaja takie zastosowanieŚwięta prawda. Sprawdzone na własnej skórze-tzn.echosondzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Ok .Zabrakło " " w słowach cały czas Czy jest aż taka różnica na żywotności aku między 11V a te 10.5 V .Sam założyłem ten sygnalizator i myślę ,że się sprawdzi i zapobiegnie przedwczesnemu zajechaniu akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
senfik
Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje
Top użytkownicy dla tego pytania
101
49
37
25
Popularne dni
9 Maj
18
6 Maj
15
18 Lut
14
1 Kwi
14
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 101 odpowiedzi
godski 49 odpowiedzi
Jozi 37 odpowiedzi
Kadet 25 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2017
18 odpowiedzi
6 Maj 2021
15 odpowiedzi
18 Lut 2018
14 odpowiedzi
1 Kwi 2014
14 odpowiedzi
Popularne posty
francisco scaramanga
Jak silnik jest produkcji rosyjskiej to nic Tobie nie pozostaje jak napęd atomowy ...
kotwitz
Coż, kilka osób poleciło Ci sprawdzone produkty i dało konkretne rady. Jak będziesz chodził od sklepu do sklepu to zwariujesz w końcu.
psulek
Nie prościej kupić klemy samozaciskowe? W komplecie są od razu osłonki na słupki i nie napada:, trudno przypadkowo zewrzeć. https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-
Opublikowane grafiki
837 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi