senfik Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) na każdy temat jest duzo plusów i minusów. czas idzie w przód wiec i nowosci tez wychodzą i nowe opinie. Zawsze czytam mase artykułow itd zanim zadam pytanie. A jeżeli to taki problem ze napisałem ja czy kolega wyżej to moze warto zamknąć temat by nikt nie pisał i był tylko i wyłącznie do odczytu. Edytowane 5 Lipca 2017 przez Marcin1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 http://jerkbait.pl/topic/28114-akumulator-co-wybrać/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Doradz ktoś z fachowców bo za 500zl mogę mieć kwasiaka zapa właśnie 100ah bądź dolozyc 200zl i mieć km tam 100ah. Warto dożyć do tego interesu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Weź Zapa AGM 95 Ah. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Km czerwony żel to lipa..., weź budżetowego tam żal co kolega wyżej podał. Jak zdechnie za 3 lata to chociaż bez żalu że 1000zl poszło psu na budę.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 KM to żadna marka moim zdaniem. Albo iść w drogiego czerwonego SSB, Haze czy Panasonica albo np. AGM Zapa.Ja mam trzeci i jestem zadowolony. Jozi też użytkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Chodzi o to że głównie będzie podpięte echo a pływać to raczej tylko przemieszczanie się po płytkim i bardziej powoływanie . Bo przemieszczanie się na miejscówki itd to spalina do tego jest podpięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Zap marine 100ah wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 KM to badziewie, padł mi po 3 sezonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Nigdy nie wczytywałem się w ten wątek, ale 3 sezon pływam na HAZE i trzyma parametry idealnie. Wcześniej zajechałem 4 Trojany. Coś później zaczęli z nimi wałki chyba kręcić, bo ewidentnie były coraz gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 ja miałem Toyama 100ah i działał bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 A ja używam Hertz 100ah deep cycle 720A do silnika Haswing Osapian 55 lbs bez maksimizera. Ładowałem go najpierw prostownikiem prądem 5A. Potem sobie kupiłem ładowarkę DeTronic 10A 12V w jednym z katowickich sklepów. Tutaj jest link na ale... http://allegro.pl/showitem/description/6898267357.html Co do aku to dwa sezony No problem. Teraz padaka z jego pojemnością. Ładowałem od razu. Kilka razy zdarzyło mi sie zejść poniżej 11V. Oprócz wskaźnika diodowego na rumplu zamontowałem sobie woltomierz i czuwam nad napięciem podczas obciążenia. Na 5 biegu bardzo rzadko, a jeśli to krótko. Jak zrobiłem 40 cykli ładowania to Max. Czytając Wasze wpisy to śmiało mogę powiedziec ze NIE polecam. Lepiej dołożyć te 150-200 zł i kupić coś sprawdzonego. Na sam koniec rzucę temat. Czy ktoś używał czy używa takiego prostownika/ładowarki??? Mam mieszane uczucia co do tego urządzenia, ale może sie mylę. Najpierw myślałem ze spadek na aku spowodowany był stosowaniem nowej ładowarki ale panowie po testach powiedzieli ze ładowarka Ok a aku juz umiera :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 @Hermano a ile dałeś za ów cudo ?(aku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Cos koło 450 złociszy + porysowany zderzak w rocznej astrze + mandat za jazdę pod prąd. Wszystko kupowane w Łodzi :-) Ot taka historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 U mnie na łodzi są 3 x ZAP Marine 110Ah + ładowarka Ctek 7. W czasie pływania kontroluję prąd i napięcie na akumulatorach. Pierwszy ZAP ma już 5 lat od początku używałem go z Osapianem 55lbs Max rzadko dawałem mu w kość (pływnaie na max), ale się zdarzało. Jest widoczny spadek jego pojemności, ale nadal pozwala na przepłynięcie 18km przez 4-5 godzin (płynę, wędkuję, płynę a potem powrót 5km z małymi przestojami na wędkowanie). NIGDY nie siadł mi tak, żebym stracił napęd, nigdy nie zszedłem nim poniżej 11,2V. Teraz zasila pokład (wyciągarka, pompa zęzowa, napowietrzacz, echo 5" kolor, oświetlenie, szperacz i silnik dziobowy) i ładuję go co 2-3 pływania.Nowe ZAPy zasilają Haswinga 2HP - ich wadą jest to, że nie mogą oddać 50A - max prąd, który mogę pociągnąć to 42Ah. Ładowanie po całym dniu pływania (często płynę pobierając 20-25A) zajmuje po ok. 7h. Wracając wieczorem na przedpołudnie mam gotowy "okręt" z bateriam Za 1000PLN wydane na 2x ZAP nie mam powodów do narzekań.Łódź (Semper) z wyposażeniem i dwoma wędkarzami waży pewnie 450-550kg. Teraz 'ciułam' fundusze na LiFePo4 - chcę kupić 160-200Ah 24V i mam nadzieję, że to pozwoli na pływanie na pełnym bucie przez cały dzień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 No z tymi LiFePO4 to super pomysl. Ale technologia kosztuje. Zeby kupić Taki aku 24V 100 Ah to kurcze musiałbym cały zestaw sprzedać albo samochód :-) hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) To Nie akumulator nie może oddać 50a , tylko silnik nie ma takiego zapotrzebowania. Zbyt małe obciążenie i dla tego pobór jest taki a nie inny.gdzies kiedyś czytałem artykuł jak ziomek testy robił. Zanotował srube od torqeedo . Większy skok. Ominął ogranicznik mocy w elektronice. Prędkość wzrosła o 1.5kmh ale pobor tez do 70-80a Z aku wycisniesz i 500A w danym czasie - rozruchy czy zwarcia. Tu występują spadki napiec a prąd jest podyktowany przez silnik. Lidpo4 super rzecz. Ale 200ah 24v +ładowarka to spore pieniądze rzędu 12000zl + ... moc jest ale i dużo siana Edytowane 24 Lipca 2017 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Siarg aż tyle też przymierzam się do 200ah lipa to chyba ładowarka bardzo droga czekam aż będzie 4 koła kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) No winston 90ah kosztuje jakieś 450€ w de x 4szt + ladowarka 100A tez 450€ I się zbiera... można tańszą o mniejszym prądzie, ale nie wypada Edytowane 24 Lipca 2017 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 To Nie akumulator nie może oddać 50a , tylko silnik nie ma takiego zapotrzebowania. Zbyt małe obciążenie i dla tego pobór jest taki a nie inny.gdzies kiedyś czytałem artykuł jak ziomek testy robił. Zanotował srube od torqeedo . Większy skok. Ominął ogranicznik mocy w elektronice. Prędkość wzrosła o 1.5kmh ale pobor tez do 70-80a Z aku wycisniesz i 500A w danym czasie - rozruchy czy zwarcia. Tu występują spadki napiec a prąd jest podyktowany przez silnik. Lidpo4 super rzecz. Ale 200ah 24v +ładowarka to spore pieniądze rzędu 12000zl + ... moc jest ale i dużo sianaNa mniejszej łódce (3,6m) i osapianie 55lbs max LiFePo oddawał 48-50A ciągiem więc moim zdaniem to źle zestrojony maximizer w HP2 - ale o tym jest oddzielny wątek i tam wrzucę film sprzed 3 dni z moich testów i poproszę Was o informacje jak zachowują się Wasze silniki. Co do LiFePo - w Czechach jest teraz promocja 200Ah 12V 1200USD co przy 24V daje 2400USD (liczę, że jeszcze wyszarpię parę procent). Biorąc pod uwagę kurs dolca 3,65PLN daje cenę ok. 8760PLN za baterię, co jest już bardzo atrakcyjne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 To cena ok. Co do silników. To każdy silnik bez żadnej elektroniki charakteryzuje się tym ,że wraz z wzrostem obciążenia rośnie prąd i tak to brnie do momemtu az uzwojenie ulegnie uszkodzeniu. Po to się stosuje różnej maści zabezpieczenia aby temu zapobiec. Każdy zdrowy aku 100ah bez problemu poda 50A . Oczywiście w zadanym czasie. Mi silnik haswing 12v 55lbs tez pobierał ponad 50A . 2hp w porywach miałem 52A przy dużej fali i pełnym rynsztunku. W elektronice jest ogranicznik mocy. Który nie pozwoli na większe obciążenia , aby zbyt szybko nie ubić silnika. Teoretycznie przy lifpo4 masz większe napięcie i przy tym samym prądzie większą moc. Na nic to zda się na osiągach v max. Nie zmieni to obrotów ani skoku śruby... poplywasz dłużej z vax że względu na charakterystykę tych ogniw. Przy prędkościach trolingowych różnicę będą znikome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Nie zmieni to obrotów ani skoku śruby... poplywasz dłużej z vax że względu na charakterystykę tych ogniw. Przy prędkościach trolingowych różnicę będą znikome To wiem, że nie będzie szybciej - ale dzięki LiFePo będę mógł przepłynąć całe jezioro (w jedną stroną 9km) na prędkości Max i wiedział, że wrócę też z Vmax (czyli godzina i parę minut) . Teraz na kwasiakach nie ma na to szans - pobór +40A przez długi czas je zabija (widzę po szybkim spadku napięcia na ogniwach) i wracać muszę jak "Pan Kunta Kinte" bojąc się o całkowity pad aku (zejście poniżej 22V). A spalina niestety odpada - strefa ciszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Dokladnie jest tak jak napisales. Tu jedynie co mozna jeszcze, to stosowac wieksze pojemnosci aku kwasowych., dla takiego aku 200ah prad 50 A juz nie jest tak szkodliwy, tylko ich waga zabija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Na mniejszej łódce (3,6m) i osapianie 55lbs max LiFePo oddawał 48-50A ciągiem więc moim zdaniem to źle zestrojony maximizer w HP2 - ale o tym jest oddzielny wątek i tam wrzucę film sprzed 3 dni z moich testów i poproszę Was o informacje jak zachowują się Wasze silniki. Co do LiFePo - w Czechach jest teraz promocja 200Ah 12V 1200USD co przy 24V daje 2400USD (liczę, że jeszcze wyszarpię parę procent). Biorąc pod uwagę kurs dolca 3,65PLN daje cenę ok. 8760PLN za baterię, co jest już bardzo atrakcyjne.Spoko, ale czy to są gołe ogniwa, czy mają już elektronikę sterującą? BMS jest tutaj bardzo ważną sprawą.Nie masz możliwości wodowania się bliżej docelowej miejscówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Spoko, ale czy to są gołe ogniwa, czy mają już elektronikę sterującą? BMS jest tutaj bardzo ważną sprawą.Nie masz możliwości wodowania się bliżej docelowej miejscówki?Jest to gotowiec razem z blachami do łączenia, BMS itp "LiFePO4 battery set designed for using in boats with 12V system but is is possible to use in other similar applications to store energy. Kit includes BMS with bluetooth communication and basic accessories." Nie ma się gdzie zwodować bliżej - wokół lasy a wjazd jest za 500PLN/każdorazowo no i brak slipu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
senfik
Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje
Top użytkownicy dla tego pytania
101
49
37
25
Popularne dni
9 Maj
18
6 Maj
15
18 Lut
14
1 Kwi
14
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 101 odpowiedzi
godski 49 odpowiedzi
Jozi 37 odpowiedzi
Kadet 25 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2017
18 odpowiedzi
6 Maj 2021
15 odpowiedzi
18 Lut 2018
14 odpowiedzi
1 Kwi 2014
14 odpowiedzi
Popularne posty
francisco scaramanga
Jak silnik jest produkcji rosyjskiej to nic Tobie nie pozostaje jak napęd atomowy ...
kotwitz
Coż, kilka osób poleciło Ci sprawdzone produkty i dało konkretne rady. Jak będziesz chodził od sklepu do sklepu to zwariujesz w końcu.
psulek
Nie prościej kupić klemy samozaciskowe? W komplecie są od razu osłonki na słupki i nie napada:, trudno przypadkowo zewrzeć. https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-
Opublikowane grafiki
837 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi