Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Albo nie czuję klimatu, albo się zagubiłem w kwotach, bo za naście tysi plnów to bym kupił torqeedo i zapasową baterię (5kg waży :D ). Całość waży mniej niż jeden aku i jest super mobilna. Kolega kupił m.in. ze względów zdrowotnych (kręgosłup). O osiągach nie wspomnę już w ogóle. Nie lepsza to droga niż mega drogie dwa aku i 2hp, a dodatkowo ładowarki specjalne  :rolleyes:

• 0

Albo nie czuję klimatu, albo się zagubiłem w kwotach, bo za naście tysi plnów to bym kupił torqeedo i zapasową baterię (5kg waży :D ). Całość waży mniej niż jeden aku i jest super mobilna. Kolega kupił m.in. ze względów zdrowotnych (kręgosłup). O osiągach nie wspomnę już w ogóle. Nie lepsza to droga niż mega drogie dwa aku i 2hp, a dodatkowo ładowarki specjalne  :rolleyes:

W wypadku Mariusza pewnie o zasięg się rozchodzi. Ile km twój kolega jest w stanie wycisnąć z tego torqeedo?

• 0

A jak do silnika 160 lb 24v podłącze 12v to coś mu się stanie ? oprócz spadku  mocy bo targanie 2 aku po 40kg nie widzi mi się, a nie zawsze potrzebuje tyle mocy na każdy zbiornik .

Przymierzam się do life-po ale parę lat muszę poczekać aż stanieją :(

http://www.globalsources.com/gsol/I/LiFePO4-battery/p/sm/1153479857.htm#1153479857

A to ciekawe czy kiszka

• 0

A jak do silnika 160 lb 24v podłącze 12v to coś mu się stanie ? oprócz spadku  mocy bo targanie 2 aku po 40kg nie widzi mi się, a nie zawsze potrzebuje tyle mocy na każdy zbiornik .

Przymierzam się do life-po ale parę lat muszę poczekać aż stanieją :(

http://www.globalsources.com/gsol/I/LiFePO4-battery/p/sm/1153479857.htm#1153479857

A to ciekawe czy kiszka

Każdy normalny silnik powinien mieć zabezpieczenie na min/max napięcie. Haswing 2HP nie startuje jeśli napięcie jest niższe niż (chyba 21V).

• 0

@Elton . To jednak nie czujesz klimatu. Torqeedo ma baterię wbudowane w silnikach 1003 które mają pojemność nie całego 1kwh . Natomiast duża bateria ma przeszło 2kwh i kosztuje 12000zl. (Sama bateria !) Akumulatory 200ah ×24v dają prawie 5kwh. Jest różnica.

Dzień dobry! Można pomyśleć też o wadze i wygodzie - jak kogoś oczywiście stać. Silnik e-propulsion spirit waży z baterią 1kWh 18,6 kg a sama bateria (np. zapasowa) 8,8 kg. Jak ktoś ma problemy z kręgosłupem (tak jak ja) to powinien się zastanowić i policzyć. Zasięg nie taki jak wyżej, ale waga na łodzi i do noszenia to piórko (ceny: 7200 silnik (z baterią) i 4500 zapasowa bateria) :)

Edytowane przez KolegaKolegi

• 0

• 0

Ten zestaw 80ah  ? niby wszystko jest bms , ładowarka i ta firma robi dużo tych aku z różnych ogniw , mam te 2 żelowe aku i też rewelacji nie ma , wozić 100 kilo muszę ładować osobno  :(

Dodam że przyczepkę mam na 1000kg ,a dzisiaj ją zważyłem i wyszło 1200 muszę coś pomyśleć jak zestaw odchudzić :D

Edytowane przez KODZAK1234