Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego drogi nie każdy ma zdolności manualne i odwagę aby bawić się prądem.

Jak dla mnie lifepo4 100ah z 20amp ładowarka za 2500zl to i tak wychodził taniej niż agm co 2-3

lata.

Na mazurach poznałem kolegę , który ma zabudowany w łódce akumulator na ogniwach 320ah do tego miał torqeedo Cruise 4.0. Fajnie to wygląda, tylko cena porażająca, same baterie i ładowarka 50amp to pewnie z 20.000zl. Sam silnik jeśli dobrze pamiętam wyrwał gdzieś okazyjnie za 1500€.

Ma to zabudowane na łódce tracker bass boat, super sprawa ale niestety więcej niż 16km/h i tak nie popłynie na tym....

Jak spotkam go w tym roku to nie omieszkam zrobić dokładnych zdjęć, bo projekt bardzo ciekawy.

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

Jak dla mnie lifepo4 100ah z 20amp ładowarka za 2500zl to i tak wychodził taniej niż agm co 2-3

lata.

Oczywiście dla Ciebie 2500 to jak splunąć. Niestety są ludzie dla których taka kwota jest nie osiągalna na zakup aku.

Nie mniej każdy robi ze swoją kasą co chce.

• 0

Kolego drogi nie każdy ma zdolności manualne i odwagę aby bawić się prądem.

lata.

Na mazurach poznałem kolegę , który ma zabudowany w łódce akumulator na ogniwach 320ah do tego miał torqeedo Cruise 4.0. Fajnie to wygląda, tylko cena porażająca, same baterie i ładowarka 50amp to pewnie z 20.000zl. Sam silnik jeśli dobrze pamiętam wyrwał gdzieś okazyjnie za 1500€.

Ma to zabudowane na łódce tracker bass boat, super sprawa ale niestety więcej niż 16km/h i tak nie popłynie na tym....

Jak spotkam go w tym roku to nie omieszkam zrobić dokładnych zdjęć, bo projekt bardzo ciekawy.

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

niestety ale eko slizg to jest droga zabawa i nie zawsze osiagalna.  przy ponotonach 3.3-3,7m 6kw silnik z bateria wysoko pradowa da na chwile frajdy. Przy lodkach sprawa sie komplikuje, ze wzgledu na mase jednostki... nie dosc ze trzeba jeszcze mocniejszego silnika to i wiecej energii zmagazynowac,  co skutkuje astronomicznymi kwotami zarowno za silnik jak i akumulatory

• 0

Czołem :)

Koledzy pomogliście przy wyborze spaliny, więc i przy elektryku zwracam się o radę. Czy taki zestaw do pontonu Kolibri KM-330 (książka), będzie odpowiednim wyborem dla amatora, który jest na rybach kilka, może kilkanaście razy w roku (jeziora mazurskie ze strefą ciszy i starorzecza Bugu) ? 

https://allegro.pl/oferta/silnik-haswing-55-60-lbs-max-aku-100ah-ladowarka-10743158410?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed

Jeśli chodzi o silnik, to raczej jestem zdecydowany, wątek dotyczy aku / ładowarek więc bardziej pytam, czy te elementy zestawu są warte tej ceny? Nie chcę wywalać dużo kasy na aku. Może w tej cenie widzicie jakąś alternatywę ?

Rozważałem jeszcze tą ofertę (wychodzi cenowo podobnie, a opisują, że to żel, a nie AGM):

https://pleciona.pl/pl/p/Silnik-elektryczny-HasWing-Osapian-5560-12V-MAX-ZESTAW-Akumulator-CSSB-12V-100Ah-Prostownik/47762?fbclid=IwAR2my6-IAKG2UemPphlBKRtFPXVqe8r0-V0OMGnyfv1zglYlz7XJXy0vn8A

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Pozdr! 

• 0

Rozważałem jeszcze tą ofertę (wychodzi cenowo podobnie, a opisują, że to żel, a nie AGM):

https://pleciona.pl/pl/p/Silnik-elektryczny-HasWing-Osapian-5560-12V-MAX-ZESTAW-Akumulator-CSSB-12V-100Ah-Prostownik/47762?fbclid=IwAR2my6-IAKG2UemPphlBKRtFPXVqe8r0-V0OMGnyfv1zglYlz7XJXy0vn8A

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Pozdr! 

W plecionie jest teraz promocja 15% na same silniki elektryczne. Ja ostatnio szukałem, trochę poczytałem i posłuchałem opinii o różnych silnikach i kupiłem  Tanio: Silnik elektryczny HasWing Osapian 55/60 12V MAXIMIZER » Pleciona.pl

• 0

W plecionie jest teraz promocja 15% na same silniki elektryczne. Ja ostatnio szukałem, trochę poczytałem i posłuchałem opinii o różnych silnikach i kupiłem  Tanio: Silnik elektryczny HasWing Osapian 55/60 12V MAXIMIZER » Pleciona.pl

zadowolony jest jak szybko pływa?"

• 0

Witam nabyłem silnik Protuar 65 lb tylko ten "podrabiany" jaxona. Mam kilka pytań . Od razu zaznaczę że elektryk ze mnie żaden.

1. Co polecacie aby podłączyć kable silnika do akumulatora. https://boatshop.pl/product/1294/klemy-do-akumulatora-samozaciskowe-komplet-2-szt.html

2. Akumulator mogę nabyć od zaprzyjaźnionego mechanika, posiada akumulatory  z rocznych aut. Są to akumulatory AGM(cokolwiek to znaczy). Teraz pytanie jaki miernik potrzebuje do tego aku aby nie rozładować go do zera  i czy taki akumulator nadaje się do tego silnika. Cena takiego akumulatora to 100 zł (120 ah) wiec cena złomu a nie mam kasy na żele po 3 tysiące. I na jakie parametry muszę patrzeć na tym mierniku. Proszę o rozjaśnienie sprawy.

3. Czy mogę ładować ten akumulator ładowarką z biedronki z mikroprocesorem ? Czy zwykły prostownik wystarczy ? Proszę o uzasadnienie odpowiedzi.

• 0

Akumulator agm co możesz kupić jest ok. (Pod warunkiem że sprawny)

Możesz ładować ładowarką z biedronki (ma program agm)- ale nigdy go nie naładujesz na 100% i będzie to trwało i trwało i trwało i....

Akumulator możesz rozładować (pod obciążeniem) max do 10.5V bezpiecznie do 11V.

Te klemy z linku są ok ( ale można kupić o wile taniej)

Żeby znać poziom rozładowania akumulatora trzeba mieć woltomierz.

PS

"Żele" nie kosztują 3tyś

Edytowane przez binio1111

• 0

Dziś spotkałem wędkarzy którzy płynęli szybko i spytałem co to za silnik , a to podróbka Jaxsona 65 , trzy łopaty to nie dwie , opinia kolegów trochę głośna praca i coś za coś ,, prądożerny ,, koledzy mieli dwa aku AMG 100 żeby nie zarżnąć jednego i wie co mówi bo jest elektrykiem

• 0

Akumulator agm co możesz kupić jest ok. (Pod warunkiem że sprawny)

Możesz ładować ładowarką z biedronki (ma program agm)- ale nigdy go nie naładujesz na 100% i będzie to trwało i trwało i trwało i....

Akumulator możesz rozładować (pod obciążeniem) max do 10.5V bezpiecznie do 11V.

Te klemy z linku są ok ( ale można kupić o wile taniej)

Żeby znać poziom rozładowania akumulatora trzeba mieć woltomierz.

PS

"Żele" nie kosztują 3tyś

Czy lepszy do ładowania będzie zwykły prostownik ?

Jak sprawdzić czy sprawny ? Znajomy pokazywał mi taką maszynką co daje obciążenie i mierzy pobór prądu i wybraliśmy najlepszy.

A żeby znać aktualny pobór prądu to co potrzebuje ? Chodzi mi o coś co zamontuje pomiędzy aku a silnikiem i będę widział aktualny pobór prądu oraz poziom naładowania aku.

"Żele" oczywiście trochę się podszkoliłem i chodziło mi o LiFePo4

• 0

Chwilowy pomiar poboru niewile Ci da, bo musi byc cos co zlicza amperogodziny lub waty, czyli np watomierz. Do tego raz na jakis czas dobrze bgloby taki aku rozładować pradem aby v spadlo do 10.5vo zobaczyc jaka faktyczną pojemnosc ma aku i wiedzieć ile da sie z niego normalnie wycisnąć

Edytowane przez wuran

• 0

Chwilowy pomiar poboru niewile Ci da, bo musi byc cos co zlicza amperogodziny lub waty, czyli np watomierz. Do tego raz na jakis czas dobrze bgloby taki aku rozładować pradem aby v spadlo do 10.5vo zobaczyc jaka faktyczną pojemnosc ma aku i wiedzieć ile da sie z niego normalnie wycisnąć

np taki: https://allegro.pl/oferta/licznik-mocy-miernik-napiecia-pradu-watomierz-dc-8335016989

• 0

Niestety silnik okazał się wadliwy, pracuje nierówno, obroty kończą się na 4 biegu, brak płynności obrotów i dodatkowo po kliku minutach pracy zaczyna piszczeć jak jakiś stary ups. Napisałem reklamacje z żądaniem zwrotu pieniędzy, pleciona milczy.

• 0

Na swoj czas Haswing był dobry, czyli właśnie jakieś 5 lat temu. Teraz to juz zabytek i jak ktoś rzadko pływa to posłuży mu naprawdę długo. Moj właśnie po 5 latach zaczął niedomagać, serwis 2 razy i dwa miesiące w środku sezonu wyjęte [emoji2955]. Teraz lezy na zapasie bo szkoda mi czasu żeby siedziec w domu bo serwis nie ogarnia...

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Na stronie sklepu https://www.mc-sklep.pl/silnik-do-lodki-elektryczny-haswing-protruar-10-r2-65lbs-12v-p-1038.html znalazłem informację o  silniku Haswing Protruar 1.0 R2. ile w tym prawdy?

"Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4"

• 0

Na stronie sklepu https://www.mc-sklep.pl/silnik-do-lodki-elektryczny-haswing-protruar-10-r2-65lbs-12v-p-1038.html znalazłem informację o  silniku Haswing Protruar 1.0 R2. ile w tym prawdy?

"Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4"

Używam i nie ma żadnych problemów, ale nie znam się na elektryce.