Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podstawa to dobry sprawdzony producent ja pływałem jeszcze na akumulatorach Moll też się sprawdzały. Po mojemu szkoda wywalać 2000 czy 2500 zł na akumulator, zestaw z silnikiem wychodzi 3500-4000 zł już lepiej wziąć Spirita to dwa różne światy w użytkowaniu. Kupno 60A LiFePO4 jeszcze się kalkuluje wychodzi w granicach 1100 zł plus ładowarka np taki;

https://allegro.pl/oferta/akumulator-bezobslugowy-volt-lifepo4-12v-60ah-bms-12171760154

Ja tam się nie znam ale mój kręgosłup mówi, że gadasz głupoty starając się przekonać o niezasadności wydawania 2k PLN na akumulator. Wydałem raz około 1k PLN na AGM 100aH. Ciężkie to było, padło pod silnikiem Haibo M150 po niecałych 3 sezonach.

Nie wystarczał na dzień pływania, intensywnego pływania.

Kupiłem lifepo4. Po takim samym intensywnym dniu pływania, zostaje w aku 60% wzwyż. Waży to mniej od 35aH AGM które mam do echa.

Zdrowie dla mnie jest najważniejsze i nie żałuje ani jednej złotówki wydanej na ten aku.

Edytowane przez scOOtt

• 0

@Faja za 4500zl nie kupisz epropulsion spirty 1.0 z bateria. Golas bez baterii kosztuje ponad 5k , z baterią kosztuje około.9000. Oczywiście to inna liga silnikow I użytkowania- wart swoich pieniędzy.dobre kwasy , są drogie i trzeba duze pojemnosci= waga , a wydajność jest taka sobie

• 0

chłopaki jak doradziliście kupiłem banner AGM 95 Ah no ale kurier przywiózł i okazało się że jest na moje oko wyciek ja styropianie w którym był zapakowany i czy to jest problem ?? odsyłać ? ;)

Cięzko powiedzieć - AGM są niewylewnie. Może pękł? Rozpakowywałeś?

• 0

420 fox podłączony tylko dziobowy do niego

To faktycznie lipa, i tu coś sie nie zgadza.

Pływam z kolegą na foxie 420 z ix3 na pakiecie li-ion 120Ah 3s i on spokojnie wystarcza na dzień łowienia. Kotwica plus przemieszczanie sie po jeziorze.

Oddaj zestaw do kogoś ogarniętego kto zrobi testy aku i ładowarki.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzień dobry.

Chciałbym zakupić akumulator 90Ah: https://specpart.pl/...przyczepy.html 

Silnika nie mam, myślę, że docelowo kupię do tego akumulatora max 45 lbs, ale to może już na przyszły sezon. Na razie kolega ma mi pożyczyć na wyjazd na wakacje Endurę C2 55 bez maximizera + ładowarkę EST. Ale akumulator muszę kupić. Jestem wstępnie przekonany do 90Ah, jest o ok. 4 kg lżejsza od 100Ah. Brałem jeden i drugi do ręki i naprawdę jest odczuwalna różnica. Zastanawiam się tylko, czy ta 90 Ah da radę z Endurą 55. Warunki łowienia: nieduża plastikowa łódka na oko 330-350 cm, nie więcej, na pokładzie max 2 osoby, najdłużej 3-4 godziny popołudniowo-wieczornego łowienia na jeziorze ok. 170 ha, ale to głęboka i dość wąska rynna. Oczywiście nie będzie to pływanie non stop, ale powiedzmy max 30 minut na 4-5 biegu i drugie tyle na niższych, nie więcej, reszta czasu to łowienie na kotwicy lub w dryfie z wyłączonym silnikiem. Czyli per saldo 60, no może 75 minut pływania na silniku na różnych biegach. Oczywiście wiosła awaryjnie na pokładzie. Ładowanie w nocy na full po każdym takim łowieniu. Na tym jeziorze duża fala powstaje przy jakimś ekstremalnym wietrze, kiedy i tak nikt nie łowi. Także nie ma mowy o potrzebie ucieczki przed burzą 2 km przez otwarty blat, to nie się nie wydarzy, nie na tym jeziorze. Tak, jak pisałem, docelowo myślę, że będzie silnik 45 lbs, o ile zdecyduję się już na zakup silnika. 

Na tą chwilę jednak proszę o Waszą radę czy zakup tej 90Ah do Endury C2 55 bez maxi ma w wyżej opisanych warunkach sens.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie, temat dość pilny, bo chcę sfinalizować zakup w tym tygodniu;)

• 0

Mimo wszystko to już wolałbym dołożyć do litu 60Ah. To mniej więcej odpowiednik tej 90 kwasu. Takiego pływania jak twoje to na dwa dni by starczyło.

Nie mówiąc o innych zaletach.

Wyjazd raz w roku na wakacje, na tydzień, jeszcze nie upadłem na głowę, żeby wydawać 1100 zł na LiFePO4 vs 470 zł na kwasiaka 90Ah. Oczywiście byłby inny komfort noszenia, ale ta 90 to nie 130 w żelu;)

• 0

Witam, do dziobówki kupiłem LIFEPO4 105AH i jestem bardzo zadowolony ,3-y wyjazdy po 7-8 godzin na kotwicy a napięcie 13,2v .

Wyjazd raz w roku na wakacje, na tydzień, jeszcze nie upadłem na głowę, żeby wydawać 1100 zł na LiFePO4 vs 470 zł na kwasiaka 90Ah. Oczywiście byłby inny komfort noszenia, ale ta 90 to nie 130 w żelu;)

Na jeden wyjazd na wakacje to bym sobie nie zawracał gitary i popływał bym na wiosełkach .

Edytowane przez perch22

• 0

Witam ,zastanawiam się nad kupnem Aku. li-jon ale mała pojemność 76ah i nie wiem ile wytrzyma przy dziobówce,lifepo4 105ah wystarcza na trzy ,cztery wyprawy po 6-8 godzin na kotwicy ,wywalił bym agm 115ah ,lifepo4 wziąłbym do rufowego a lita bym dał do dziobówki tylko czy ta pojemność 76ah wystarczy na powiececmy 8godzin na kotwicy.

Pozdrawiam.