Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Spotkałem wędkarzy co mieli Haswinga  z bardzo mocnym silnikiem  i ta łódeczka nie zile zapitalalała   , zapytałem jak aku wytrzymuje  a oni powiedzieli że mają dwa aku  żelowe po 100 A spięte i o prąd się nie martwią . Minus tego jest ciężar jaki trzeba wkładać do łódki  , a co by zmienili zapytałem   jedyne jak by teraz kupowali silnik to był by silnik z maxsem  jednak trochę się zaoszczędzi zwłaszcza jak są kłopoty gdzie akumulator naładować 

Edytowane przez pawlo29

• 0

HasWing Protruar 1.0 S 12V 65lbs  żelowy 12 V 120 Ah cały  dzień pływania po starorzeczu ze spinningiem  .

​Zużycie największe 65 Ah w ciągu jednego dnia

Po zakupie amperomierza cęgowego wychodzi mi na to że   mój Protruar ma moc 500W a nie deklarowane 600 W ,

pobiera max 45 A .Sprawdzane kilkakrotnie .  

Czy powodem może być długość kabla zasilania od akumulatora do silnika Cu 25 mm2 2 metry ? 

Akumulator umiejscowiony jest w bakiście środkowej łódki .

​Ogólnie silnik super cichy ale następny będzie MinnKota USA szczotkowy też 12 V 65lbs . 

• 0

HasWing Protruar 1.0 S 12V 65lbs żelowy 12 V 120 Ah cały dzień pływania po starorzeczu ze spinningiem .

​Zużycie największe 65 Ah w ciągu jednego dnia

Po zakupie amperomierza cęgowego wychodzi mi na to że mój Protruar ma moc 500W a nie deklarowane 600 W ,

pobiera max 45 A .Sprawdzane kilkakrotnie .

Czy powodem może być długość kabla zasilania od akumulatora do silnika Cu 25 mm2 2 metry ?

Akumulator umiejscowiony jest w bakiście środkowej łódki .

​Ogólnie silnik super cichy ale następny będzie MinnKota USA szczotkowy też 12 V 65lbs .

Nie, powodem jest zbyt małe obciążenie silnika w stosunku do jego możliwości. Mam to samo z Powerdrive 70 - na maks 36-37A. Na Terrova 80lb było maks 45-46.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie, powodem jest zbyt małe obciążenie silnika w stosunku do jego możliwości. Mam to samo z Powerdrive 70 - na maks 36-37A. Na Terrova 80lb było maks 45-46.

Paweł, u mnie w terrovie 55lb są dwie łopatki, u ciebie w mocniejszej masz trzy? Ja tak patrze na prędkości i MG z trzyłopatkową był szybszy odczuwalnie u mnie na dętce. 

• 0

Śruby w MK są takie same, niezależnie od mocy silnika. Rożnią się tylko kominem, żeby pasował do spodziny, konkretnie felcem który jest od strony spodziny. Przynajmniej tak jest dla Powerdrive 55, 70, terrova 55/80. Śruby do tych silników mają identyczne łopatki i skok. Pytanie czy mówisz o v-max czy ogólnej reponsywności zestawu?

Edytowane przez psulek

• 0

Panowie do terrovy 80lbs miałem na łódce 2x150ah trojan marine. Jeden padł i zastanawiam się co robić, drugi ma już 4 lata więc pewnie też zaraz będzie trzeba wymienić. Nowy to koszt ok 1700. Co robić, kupić poprostu drugiego trojana, czy lepiej np dwa chinczyki 100ah lifepo4?

• 0

Dobrze @Psulek mówi , po co kombinujesz ? Jeśli masz liiony to przewymiaruj pakiet - zrób większą pojemność , albo ogarnij jakąś przetwornice step down czy 12/12v o żądanej mocy . Tylko to są kolejne graty i koszty . Tym bardziej że musi być o wysokim IP i mocy z 500w podejrzewam

• 0

Witam. Kupiłem używany silnik minn kota endura c2, 30 lbs i przymierzam się do kupna akumulatora LiFePo4. Ale w jednym z internetowych sklepów w opisie silnika przeczytałem: "Minn kota Endura 40 MAX: Napięcie - 12V (nie zaleca się akumulatorów LiFePO4) (akumulatory zakazane Li-ion 4S)".

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego nie powinno się używać do nich LiFePO4 ? Sprzedawca powiedział mi dodatkowo, że elektronika w minn kotach źle znosi wyższe napięcie (bo jest w nich 12,8V). Jak to jest? Czy ktoś z was używa MC endura c2 z akumulatorem LiFePo4? Słyszeliście, żeby coś się z nimi działo przy stosowaniu LiFePo4? Czy może chodzi o silniki z maximizerami? Proszę pomóżcie.

Edytowane przez Cysiu74

• 0

Minn Kota twierdzi, że stosowanie LFP wymaga nieco więcej uwagi od użytkownika. Ponieważ na LFP nie ma praktycznie spadku napięcia pod obciążeniem, to nie zaleca się używania maksymalnej prędkości, ponieważ przekracza to możliwości silnika:

Lithium Batteries maintain higher voltages for longer. Motors engineered to make the most of flooded lead acid batteries can be damaged by the higher power output. To prevent this damage when using Lithium batteries you should not run your motor at its highest speeds, staying at 85%/Speed 8.5 or lower.

https://minnkota-help.johnsonoutdoors.com/hc/en-us/articles/6477037780631-Selecting-Lithium-Batteries-for-Trolling-Motors

Szczerze powiem, że używałem i na maksa, nic się nie działo, ale to było przez krótki okres czasu. Nie więcej jak kilka minut. Problem wirtualny, najwyższej prędkości używa się od wielkiego dzwona.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Plywam na terrorowie od dwóch lat. Na lfp4 i nic się nie dzieje , druga rzecz jakie wyższe napięcie ? Pod pełnym obciążeniem 50-60A lfp4 napięcie będzie poniżej 12.8v . Jeśli by postawić kwasa porządnego z 200Ah który kosztuje tyle co lit , to również napięcie nie przysiadzie za mocna . Często gęsto pływam na full mocy jak nie chce mi się jej wyciągać , bądź gdybwwrunki są słabe i również pracuje z pełną mocą . Świadczy to tylko o tym , iż silniki nie są przystosowane do długotrwałego obciążenia pełną mocą . Takie zapisy kiedyś były w silnikach nersaus , gdzie w instrukcji było napisane iż nie można używać pełnej mocy dłużej niż 15min lub pół h, nie pamiętam teraz dokładnie . Dowiedziałem się o tym jak się spalił i wyczytałem w instrukcji

• 0

Siarqu, tak jak napisałem - dla mnie jest to problem wirtualny. Na 115 Ah napięcie na 55lb leciało mocno, po chwili pracy z mocą maksymalną spadało poniżej 12. Producent jak dla mnie robi sobie "dupokrywkę". Różnica nie jest aż tak duża, poza tym u mnie na 28V 70lb na LFP bierze 35 czy 37A a zaprojektowana jest na 45. Terrova 80 brała chyba coś koło 42 a znamionowo ma 50. Napięcie nieco wyższe to nie jest problemem, tylko ewentualnie wyższy prąd i związane z nim grzanie. Skoro nie przekraczam znamionowego to co ma się niby stać?

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• 0

W upalny dzień, jak zagrzeje się czapa sterowania silnikiem, to szlag może trafić maximizer, a nie sam silnik. Minn Kota robi za słabe maximizery do pływania na maxa. U mnie wymieniłem dwa.

Znalazłem na to sposób. Kładę szmatę na czapę i od czasu do czasu polewam wodą. Ciepło parowania skutecznie chłodzi wszystko pod szmatą. Od kilku lat stosuję tą metodę. Sprawdza się.

• 0

W upalny dzień, jak zagrzeje się czapa sterowania silnikiem, to szlag może trafić maximizer, a nie sam silnik. Minn Kota robi za słabe maximizery do pływania na maxa. U mnie wymieniłem dwa.

Znalazłem na to sposób. Kładę szmatę na czapę i od czasu do czasu polewam wodą. Ciepło parowania skutecznie chłodzi wszystko pod szmatą. Od kilku lat stosuję tą metodę. Sprawdza się.

Gdyby był wiatraczek jak w innych to pewnie tego problemu by nie było ale prawdę mówiąc uwielbiam MK za tą ciszę.

• Like 2