Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zna ktoś akumulatory POWER MAX ? Polecane do pływania czy kiepskie (100Ah 12V Akumulator AGM PowerMAX PM121000) ?

Jak nowy, to nie warto. Za tą cenę kupisz lifepo4. Ogólnie ja zawsze agm nieznanych marek w pierwszej kolejności oceniam po wadze. Tu producent podaje 29kg, i nie jest to zły wynik. Jeżeli to odkupiony, to używaj, zapewne będzie dobrze działał, jeżeli jest sprawny.

• 0

Jak nowy, to nie warto. Za tą cenę kupisz lifepo4. Ogólnie ja zawsze agm nieznanych marek w pierwszej kolejności oceniam po wadze. Tu producent podaje 29kg, i nie jest to zły wynik. Jeżeli to odkupiony, to używaj, zapewne będzie dobrze działał, jeżeli jest sprawny.

Byłem dziś na wodzie 10 godzin, 5-letnia Kyosonic 100Aha po połowie tego czasu w zasadzie budził wątpliwości powrotu na slip. Połączone dwa powermaxy 100Aha (razem 200Aha) po 10 godzinach podłączone do prostego testera zapalił sie komplet diód. Na starym zestawie na koniec na maksa napięcie spadało do 7,9V na nowym 10,1V.  Wiadomo nówki sztuki ale jeśli to będzie tak działać to jestem bardzo zadowolony i nie potrzebuję chyba LiFePO.

• 0

Byłem dziś na wodzie 10 godzin, 5-letnia Kyosonic 100Aha po połowie tego czasu w zasadzie budził wątpliwości powrotu na slip. Połączone dwa powermaxy 100Aha (razem 200Aha) po 10 godzinach podłączone do prostego testera zapalił sie komplet diód. Na starym zestawie na koniec na maksa napięcie spadało do 7,9V na nowym 10,1V.  Wiadomo nówki sztuki ale jeśli to będzie tak działać to jestem bardzo zadowolony i nie potrzebuję chyba LiFePO.

Jak będziesz pływał z napięciem na poziomie 10,1V na akumulatorze to żaden aku nie pożyje u Ciebie za długo i każdy będzie "do bani"

• Like 1

• 0

Wczoraj trolowałem na 4 letnim LiFePo4 100 Ah od Ryśka @Maveric. 19 km na wodzie ze srednia prędkością 3 km/h - ponton 4 metry, silnik MK Traxxis 55 Lbs. Po powrocie wciągnał 57 Ah podczas ładowania czyli był jeszcze zapas. Mam tylko pytanie co do Victrona Blue 15 A. Gdy nie będę miał apki aby ustawić specjalny program do LiFePo4 to jakich przycisków uzyć? Bo dedykowanego nie ma.

• 0

Gdy nie będę miał apki aby ustawić specjalny program do LiFePo4 to jakich przycisków uzyć? Bo dedykowanego nie ma.

post-64249-0-99686500-1726422874_thumb.jpg

Zczytałem nastawy z tych nominalnych (przyciski na ładowarce) i z tych zaawansowanych włączanych z apki.

Miałem taki sam problem z AGM jak chciałem szybko włączyć a nie wziąłem tel. do piwnicy.

Dlatego jak widać z ustawień:

Zawansowany "AGM" = dioda "high"

Zawansowany "lifepo4" = dioda "li-ion"

• Like 1

• 0

Dostałem dzisiaj dwa takie oto akumulatorki

20241016-105510.jpg

Według poprzedniego właściciela po naładowaniu dość szybko tracą moc. Po zmierzeniu ich napięć okazało się, że jeden z nich ma 12,27V a drugi 12,75V. Oba nie pracowały od ok dwóch trzech tygodni. Na pierwszy rzut oka nie wyglądają chyba źle. Co z nimi teraz zrobić, żeby sprawdzić w jakim są stanie?

Edytowane przez mafer

• 0

Naładować ful dobrą ładowarką automatyczną  .

Rozładować do np 11 V kilka żarówek 12 V równolegle podłączonych da z 20 A i naładować .

Tak kilka razy .

Dwa mierniki jeden mierzy napięcie drugi prąd   i mierzyć  czas rozładowania .

Najlepiej mieć ładowarkę z pomiarem  mocy dostarczonej do akumulatora .

Masz wynik .

Mój  żelowy 12 V 120 Ah  po 8 latach oddaje bez problemu 80 Ah ale ja mało pływam 

na silniku elektrycznym . Jedno pływanie po starorzeczu 45 Ah  20 razy do roku .

Maksymalnie na jedno pływanie 75Ah po Necku .

.

Edytowane przez Tabor

• 0

Hubio celuj minimum w 120Ah do 150 Ah   .

Zależy jak dużo jednego dnia będziesz pływał . 

Kwasiaka szybko nie naładujesz ,  LiFePo4  dasz rade w parę godzin . 

U mnie po starorzeczu 120 AH  silnik 65 lbs starczało do tej pory na dwa dni  teraz  przysiadł i doładowuje codziennie .

• Like 1

• 0

Wczoraj trolowałem na 4 letnim LiFePo4 100 Ah od Ryśka @Maveric. 19 km na wodzie ze srednia prędkością 3 km/h - ponton 4 metry, silnik MK Traxxis 55 Lbs. Po powrocie wciągnał 57 Ah podczas ładowania czyli był jeszcze zapas. Mam tylko pytanie co do Victrona Blue 15 A. Gdy nie będę miał apki aby ustawić specjalny program do LiFePo4 to jakich przycisków uzyć? Bo dedykowanego nie ma.

Ta ładowarka zapamiętuje ostatni używany program, po ponownym włączeniu ładuje takimi samymi ustawieniami jak ładowała ostatnio.