Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Proponuję poczytać o użytkowaniu akumulatorów, nie tylko rozładowanie/ładowanie, czy zimno im szkodzi, ale wręcz wysoka temperatura.

Czarny akumulator i słońce w środku lipca i bezchmurne południe, ciekawe jaką ma wtedy temperaturę....?

Edytowane przez Pietruk

• 0

Albo....lifpo4 :)

Czy już wiesz kolego ile by wyniosła odpowiednia bateria w technologi Lifpo4 do zasilenia haswinga 2hp?

Znalazłem taki o to czeską firme oferującą akumulatory:

https://www.ev-power.eu/en/By-Brand-Manufacturer/GWL-Power/12V-2-4kW-LiFePO4-yacht-set-with-200Ah-cells-BMS-mobile-monitoring.html?listtype=search&searchparam=winston

Co potrzeba jeszcze poza ładowarką aby to zabudować do łòdki?

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

• 0
  • 0

Nie wiem na ile te ogniwa są balansowane wewnętrznie - nie ma tam żadnego układu , a to ponoć dość istotne dla lifepo4. Głupio byłoby uczyć się na błędach wartych 3k pln.

• 0

Jak w temacie kolega załatwił za free silnik 5 biegowy mercury T3500 z 96 roku :) sprawny w 100% z dwupłatową śrubą raczej bez maxymizera. Zakupiłem ponton ze sztywną podłogą Bark B-280NP lekki będę pływać sam lub czasami z kumplem razem tylko ok. 160 kg wraz ze sprzętem. miejsca do łowienia to małe rzeczki ze słabym nurtem i jeziora też raczej niewielkie. Pytanie moje jest następujące - jaki do tego ustrojstwa zakupić akumulator i ładowarkę - ma być w miarę tani i żeby polatał z min. 3 lata :P Dziękuję z góry za odpowiedź...

post-56694-0-65682900-1516875635_thumb.jpg

post-56694-0-53375500-1516875644_thumb.jpg

Edytowane przez zlodar

• 0

zlodar zależy ile chcesz pływać , jeśli tylko dopłynąć na miejscówkę i wrócić to nie potrzebujesz jakiś wielkich pojemności . Moim zdaniem kup sobie dwa nieduże żelowe (30-40 Ah) mogą być używane i ładowarkę np. taką   http://allegro.pl/ladowarka-prostownik-do-akumulator-zelowy-6v-12v-i7028238608.html . Myślę że 5-7km na jeziorze  śmiało przepłyniesz , później podpinasz drugi i wracasz .Na rzekę ja bym sie na elektryku nie wybierał chyba że pod prąd dasz rade to z powrotem i na wiosłach spłyniesz.  Pamiętaj aby nie rozładowywać akumulatora poniżej 10.5V bo go szlag trafi. Kwasowy sobie daruj chyba że specjalny do głębokich rozładowań ale one są zazwyczaj duże ciężkie .

• 0

Kolega pytał się konkretnie jaki akumulator do konkretnego silnika i pontonu , a widzę że tu więcej teoretyków jak praktyków  , niektórzy to wykład robią z budowy i rodzajów akumulatorów zamiast pomóc. Kolego kup sobie najlepiej dwa małe żelowe 30-40Ah  lub jeden 80-100Ah i będziesz zadowolony .Dwa sa bardziej poręczne , jeden to spory ciężar.

Edytowane przez Włodziu

• 0

Wszystko sprowadza sie do tego jak był traktowany . Można zarżnąć akumulator po roku a można też używać 10-15 lat i będzie śmigał aż miło. Jeśli chcesz używany to poszukaj na Alledrogo żelowego od BMW 70-90 Ah i będziesz zadowolony . W Suchedniowie jest facet co sprzedaje niedrogo takie akumulatory po ok 200 zł , zależy od pojemności.

Edytowane przez Włodziu