senfik Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bywalec84 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 a co powiecie o baterii genesis Solar AGM 100AH 12V 12TD100F4????? czy będzie się nadawać do silnika elektrycznego 55 lbs?? czy połączenie na krokodylki będzie dobre? bo widzę moje klemy od aku kwasowego nie pasują wiec będę musiał zmienić. piszą, że to akumulatory rezerwowo-cykliczne hmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 @Wlodziu prawdę gadasz. Tylko w tych samochodach są aku w technologii agm a nie żel. A to dwie różne bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Włodziu Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) @Wlodziu prawdę gadasz. Tylko w tych samochodach są aku w technologii agm a nie żel. A to dwie różne bajki.Używam 90Ah od ładnych kilku lat i nie narzekam , czasem pływam 5-7 godz . Silnik 700 Wat , ponton 380 .Mam w rezerwie drugi 20Ah aby w razie co nie dymać na wiosłach. Taki akumulator ma tą dodatkową zaletę , że w spore mrozy można samochód z niego odpalić a z żelowego raczej nie . Ważne aby dbać o akumulator , nie rozładowywać poniżej 11-10.5V i przede wszystkim ładować PORZĄDNĄ ładowarką Edytowane 3 Lutego 2018 przez Włodziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Kolego czy te ładowarki można uznać za porządne bo według mnie tak cena tejże to ok 200 zł szkoda że nie dostępna w "Polsze" ma znamiona tego co powinna mieć dobra ładowarka czyli regulowane napięcie i regulowany zakres prądu ładowania i jakieś algorytmy, przy okazji jest to 20A ładowarka czyli bardzo duża a teraz coś od chińczyka za 70 zł też fajna bo pokazuje jednocześnie prąd, napięcie i poziom naładowania akumulatora niestety tutaj parametrów ręcznie nie ustawiamy jest tryb ręczny owszem ale dotyczy to podbicia napięcia dla zwykłych kwasiaków brakuje też funkcji odsiarczania no i prąd maksymalny to 10A https://www.youtube.com/watch?v=bSr1r9xHTaQ mimo wszystko warta uwagi. Zwolennikom drogich firmówek napisze że są na pewno dobre i trwałe ale te tańsze często produkowane są w oparciu o te same lub podobne podzespoły a rozbudowane funkcje podtrzymywania napięcia zimą skomplikowane algorytmy ładowania itd nie każdemu są potrzebne i jeszcze jedna rzecz która mnie denerwuje w wielu modelach to że nie pokazują jakim aktualnie prądem jest ładowany akumulator, jakie ma napięcie i w ilu procentach jest już naładowany. Ta ruska byłaby idealna tylko jest problem gdzie ją kupić a ręczne ustawienie prądu i napięcia według danych producenta akumulatora to żadna filozofia na marginesie najlepszy prostownik jaki miałem w dawnych czasach to był właśnie ruski idealnie ładował miał przełącznik zakresu prądu i amperomierz wytrzymywał więcej niż podawała instrukcja i NIGDY się nie zepsuł niestety pożyczyłem koledze ten następnemu i wyparował polski następca do pięt mu nie dorastał. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Prostowniki od naszych sasiadow ,takie z lat 70 sluza do dzis... nie do zdarcia sprzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Prostowniki od naszych sasiadow ,takie z lat 70 sluza do dzis... nie do zdarcia sprzet Po nawałnicy nie miałem prądu przez tydzień, kupiłem tani agregat, dopiero przepuszczenie prądu przez ruski stabilizator do telewizora - z lat 70tych pozwoliło uruchomić automatykę pieca do ogrzania ciepłej wody. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Włodziu Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 To życzę sukcesów w ładowaniu akumulatora AMG ładowarką z 70 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 To życzę sukcesów w ładowaniu akumulatora AMG ładowarką z 70 lat . Że niby kto chce ładować AGM starymi ładowarkami.......padło stwierdzenie, że są długowieczne, a resztę wymodziłeś sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 AGM pewnie by jeszcze jakiś czas wytrzymał gorzej z żelami ale nie o to tu chodzi był to po prostu przykład niezawodności ruskiego sprzętu który do dzisiaj radzi sobie z akumulatorami samochodowymi tylko ogólnie nie mamy już dostępu do ichniej techniki z różnych względów np polityki a wielka szkoda bo podoba mi się ta nowa ruska ładowarka tym bardziej że droga nie jest a widać jak o jedną lub nawet dwie generacje wyprzedza naszego stefpola może tak Tokarex importer pontonów zza Buga przyjrzał by się i wprowadził takie i podobne (bo mają ich wiele) do oferty na rosyjskojęzycznych stronach są bardzo chwalone i uważane za lepsze od chińskich u nas występuje tylko kilka marek zachodnich a wybór chińczyków też jest skromny. Przy okazji telefon od 3 lat mam chiński Xiaomi Mi3 i ani razu się nie zepsuł w przeciwieństwie do szajsunga leżącego na dnie szuflady (kilka napraw gwarancyjnych i mam go dość) nie zawiesza się więc następny także będzie tej firmy to samo powerbank i parę innych gadżetów. Chińskie wyroby zaczynają się robić całkiem dobrej jakości oczywiście nie wszystkie ale kierunek jest OK. Być może rosyjski sprzęt też się zaczyna robić coraz lepszy tylko ta żelazna kurtyna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Włodziu Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Po nawałnicy nie miałem prądu przez tydzień, kupiłem tani agregat, dopiero przepuszczenie prądu przez ruski stabilizator do telewizora - z lat 70tych pozwoliło uruchomić automatykę pieca do ogrzania ciepłej wody. Chodziło mi oto aby prostownikiem nie zmarnować akumulatora , a Ty wyjeżdżasz z ruskim telewizorem i centralnym ogrzewanie . Co to ma wspólnego do tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 @Wlodziu gwiazdorzysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Chodziło mi oto aby prostownikiem nie zmarnować akumulatora , a Ty wyjeżdżasz z ruskim telewizorem i centralnym ogrzewanie . Co to ma wspólnego do tematu?Technika rosyjska jest długowieczna. Tylko tyle - w nawiązaniu do post kol. siarq. Chill. Peacep.s. Zgłoś do moda -posprząta. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Włodziu Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) TECHNIKA ROSYJSKA ? ? ? a jest coś takiego . Żyje prawie 60 lat ale o czymś takim nie słyszałem , chyba ze to samo co rosyjska trzeźwość i uczciwość. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Włodziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Panowie oddychamy mroźnym powietrzem bo w końcu przyszło . Ruskie było dobre kiedyś jak nie mieliśmy dostępu do zachodniej technologii, teraz to tak trochę jakoś przeminęło z wiatrem, jak nasze zimy bo nawet już nie przychodzi do nas front syberyjski, ma nas gdzieś .Oni mają swoje ładowarki my mamy Stef-Pol i - każdy chwali co używa co lubi i na co go stać.Cieszmy się że mamy wybór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarekM Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Mam pytanie do kolegów. Czy ktokolwiek z Was używał akumulatorów o bardzo małej pojemności ( max 20 amh) do krótkotrwałego użytkowania z silnikiem elektrycznym 50 lb.Zastanawiam się, czy jest potrzeba tachania ciężkiego akumulatora jak mam do przepłynięcia na miejscówkę tylko na druga stronę jeziora, w czasie ok.10-15 minut.Teoretycznie taki akumulator powinien wytrzymać ok.30 minut, ale w praktyce różnie bywa i może ja czegoś nie wiem o prądach.Z góry dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Z niedużą prędkością rzędu 2-3 km/h czyli na 2 lub może 3 biegu dasz radę, o biegu 4 i 5 zapomnij no i jak ci przyjdzie wracać pod wiatr to w pogotowiu miej wiosła. Lepszym rozwiązaniem był by akumulator 40 do 45 Ah czyli coś około 13-14 kg, mniej by się męczył i mniej rozładowywał czyli miałby dłuższą żywotność przy okazji mógłbyś pływać w razie godziny W przez kilkanaście minut na 5 biegu w każdą stronę. Tak małe akumulatory tzn 20 i mniej używane są w hulajnogach i rowerach elektrycznych więc na ich forach dowiesz się więcej. Sprawdziłem charakterystykę jakiegoś 33 Ah więc przy pełnym naładowaniu, temperaturze ok 20 stopni i nowym akumulatorze z 5 biegu mógłbyś korzystać przez ok 20 minut potem już z niczego bo napięcie osiągnie graniczne i uznawane za jeszcze bezpieczne dla żeli 10,5V Gdy temperatura spadnie, akumulator trochę zestarzeje (rok dwa) to będzie to już mniej niż 20 minut może nawet 10 ale przy mniejszych prądach powinno być OK dla twoich dystansów. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 W Hulajnogach i rowerach sa.stosowane zazwyczaj aku li xxx. I to ma sens . Aku 20ah waży około 3kg badz.mniej zależy od aku.. Może oddać cala pojemność w każdy czasie. Ilości cykli rzędu tysięcy. Cena spora ale nie zabójcza vs 100ah. Także przy małych pojemnościach to wypada.naprawde bdb. Cena vs jakość. Do tego możesz z prędkością maksymalna pływać w danym czasie , bez obaw szybkie zabicie aku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mathew.stepnicki Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Czy ktoś miał do czynienia z takim akumulatorem LiFePO4 ? Napisalem do tej firmy zapytanie odnosnie konkretnych parametrów bo jest dość ciężko znaleźć rzetelne informacje. W zestawie jest 3h prostownik a więc cena~ 3000zl nie zabija aż tak.... https://m.ebay.co.uk/itm/ULTRAMAX-12V-100AH-Lithium-Iron-Phosphate-LiFePO4-Battery-Smart-Battery/112730321701?hash=item1a3f403325:g:YpUAAOSwB-1Y3jQC Brand New Genuine Ultra Max 12v 100Ah LITHIUM REPLACEMENT Battery for Leisure, Solar, Wind and Off-grid 12 volt. ideal for motor- homes, caravans, bikes, pumps, fountains, waterfalls, etc This battery is the perfect choice for electric bikes/golf buggiesTHIS LISTING IS FOR: ONE BATTERY12volt 100 AmpHour(12V 100Ah)LITHIUM -ION BATTERY / LiFePO4 BATTERYUltra Light High Performance. Complete with 3 hr Lithium 12V ChargerCan be used anyway around as it is non spillable. Must be stored in charged condition You can now enjoy a lightweight battery that will simply drop in as a direct replacement for your traditional lead acid battery on any application. It weighs in at 13.8kg and measures just 340mm x 170mm x 215mm (13.3" x 6.6" x 8.4"), that's less than 1/4 of the weight of a traditional lead acid battery The Ultra Max Lithium Battery is supplied fully protected by a sophisticated specially designed lithium battery management system that constantly monitors every cell to ensure the battery is always optimized for best performance and life. Also supplied with its own lithium charger that fully charges the lithium battery in around 3/4 hrs from flat.These Batteries are the same Dimensions & replace 90Ah, 95Ah, 105Ah.ULTRA MAX CODE: LI100-12 ALL OUR BATTERIES CARRY A FULL 12 MONTH WARRANTY DIMENSIONS: L 340mm x W 170mm x H 215mm inc posts PLEASE NOTE:It is the customers responsibility to check against the current battery specification before orderingFully Sealed (cannot spill) - Rechargable - Deep Cycle LITHIUM battery Fitted to various types of mobility scooters and powered wheelchairs----------------If you Doubt or want information about the product before buying, you can ask questions through eBay message.Suitable for cyclic and standby power applications.For standby power this range has a nominal 5 - 8 year life.Low pressure relief valveCan be used in any positionExcellent recovery from deep dischargeLow self discharge of just 3% per monthMaintenance freeSPECIFICATION:Voltage:12vCapacity:100AhWeight 13.8KgTerminals are Intrnal Threaded connectors - Bolts and Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Lutego 2018 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 W Hulajnogach i rowerach sa.stosowane zazwyczaj aku li xxx. I to ma sens . Aku 20ah waży około 3kg badz.mniej zależy od aku.. Może oddać cala pojemność w każdy czasie. Ilości cykli rzędu tysięcy. Cena spora ale nie zabójcza vs 100ah. Także przy małych pojemnościach to wypada.naprawde bdb. Cena vs jakość. Do tego możesz z prędkością maksymalna pływać w danym czasie , bez obaw szybkie zabicie akuNo tym razem nie zgodzę się z Tobą bo w instrukcji jak byk stoi że optymalny prąd rozładowania to tylko 10A maksymalny prąd rozładowania to 20A przez pół godziny a silniczek 55 lbs to na 5 biegu coś około 50A więc nie ma mowy o korzystaniu z pełnej mocy na dodatek napięcie poniżej 10V niszczy akumulator, rozładować go można do 80% cena jak za dobrej klasy żel o pojemności 3 krotnie większej, waga ok 3,4 kg. Nie jest aż tak super hiper jak to napisałeś żeby nie być gołosłownym podaję link ale zaznaczam że w tabeli dla 20Ah są błędy (ten prąd maksymalny rozładowania czyli 1C co oznacza właśnie 20A a nie 60A). Pozdrawiam jeżeli to ja jestem w błędzie ucieszę się jak mnie z niego wyprowadzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Zapomniałem wkleić ten adres jest tu https://www.sonarsklep.pl/lp12v20ah-12v20ah-akumulator-litowy-lifepo4-do-silnika-elektrycznego-p-871.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 @mathew.stepnicki - zanim zaczniesz szukać Lifepo4 proponuję poczytać ten wątek. Rozwiąże twoje wątpliwości i pokaże na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie. ( a tak w nawiasie 3000zł to drogo ) Poczytaj to :http://jerkbait.pl/topic/102929-akumulator-lifepo4-na-co-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99-przy-zakupie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 @and66 nie musisz sie zemna zgadzac. Zależy o jakim aku piszesz. Są akumulatory li polimer. Li Jon. Które mogą oddawać energię rzędu 20-30 krotnosci swojej pojemności. Na tym bazują modelarze nawet na takim pierdku małym odpalisz samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Tutaj potwierdzenie co napisał @siarq Kiedyś to oglądałem w TV. Gość odpala silnik 1.8 co prawda w benzynie ale i tak szacun ze takim stosunkowo małym urządzeniem się to udało. https://m.youtube.com/watch?v=vcYlFzgBZMg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Powoli ołów zostanie wyparty przez li xxx. dzis jeszcze jest dosc drogo. Ale w tym jest przyszłość. Moc high i waga ultra Light:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 @and66 nie musisz sie zemna zgadzac. Zależy o jakim aku piszesz. Są akumulatory li polimer. Li Jon. Które mogą oddawać energię rzędu 20-30 krotnosci swojej pojemności. Na tym bazują modelarze nawet na takim pierdku małym odpalicsz samochódMasz racje są takie które mogą oddawać 30C tylko odpowiednik żela 20Ah będzie kosztował ok 900 zł ważył tylko 1,5 kg ale jednocześnie trzeba też o nie dbać i muszą być wyposażone w układ kontrolujący napięcie aby nie zniszczyć tego cuda przez zbyt głębokie rozładowanie. Tak na szybko to trzeba by było złączyć kilka sztuk większych modelarskich, wyposażyć się w specjalną ładowarkę i ten kontroler napięcia chyba że da się adaptować jakiś akumulator rowerowy ale to już nie moje klimaty. Może za kilka lat cena tych wynalazków spadnie pojawią się dedykowane do silników elektrycznych naszych mocy w rozsądnej zabudowie wtedy będzie można się nimi cieszyć na razie są zabawkami pionierów lub kolegów z większymi możliwościami finansowymi. Przy okazji jak trwałe są te modelarskie ? Wiesz coś może na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
senfik
Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje
Top użytkownicy dla tego pytania
101
49
37
25
Popularne dni
9 Maj
18
6 Maj
15
18 Lut
14
1 Kwi
14
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 101 odpowiedzi
godski 49 odpowiedzi
Jozi 37 odpowiedzi
Kadet 25 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2017
18 odpowiedzi
6 Maj 2021
15 odpowiedzi
18 Lut 2018
14 odpowiedzi
1 Kwi 2014
14 odpowiedzi
Popularne posty
francisco scaramanga
Jak silnik jest produkcji rosyjskiej to nic Tobie nie pozostaje jak napęd atomowy ...
kotwitz
Coż, kilka osób poleciło Ci sprawdzone produkty i dało konkretne rady. Jak będziesz chodził od sklepu do sklepu to zwariujesz w końcu.
psulek
Nie prościej kupić klemy samozaciskowe? W komplecie są od razu osłonki na słupki i nie napada:, trudno przypadkowo zewrzeć. https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-
Opublikowane grafiki
837 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi