senfik Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.Bart Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Witam użytkuję od kwietniaKoyosonica 100 ah na razie bez zastrzeżeñ dwa dni pływania silnik dziobowy 55lb MG,łódz duża 440x190.Na wskaźniku naładowania jeszcze nie sygnalizował rozładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Nie doładowujesz po każdym pływaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.Bart Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Doładowuje dopiero po drugim dniu pływania. Czas ładowania akumulatora na ładowarce 20A to około 4 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Witam Panowie, pytanie, czy Aku żelowe np SSB SBCG może być podłączony do silnika spalinowego z rozrusznikiem i z niego doładowywany? Aku 120ah, silnik Yamaha 25km.O ile zrozumiałem to ma być jedyny akumulator, nie łączenie równoległe?Żelówka ma dość wysoką rezystancję wewnętrzną, dlatego nie jest dedykowana do rozruchu, jednak przy tej wielkości aku rozruch powinien być możliwy. Może mieć problemy z pełnym naładowaniem - ze względu na gęstość elektrolitu i wartość napięcia. Warto po powrocie nieco podładowywać małym prądem około 2A, lub lepiej podłączać na stałe pod napięcie buforowe czyli około 13,5V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Doładowuje dopiero po drugim dniu pływania. Czas ładowania akumulatora na ładowarce 20A to około 4 hRobercie, robisz wszystko tak, aby akumulator służył jak najkrócej! Może by się ciut doedukowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Robert. Ładuj jak najszybciej po używaniu. Procesy chemiczne w aku są inne niż w rolce papieru toaletowego☺.Rolkę srajtaśmy wymieniasz jak się skończy na niej papier. Jak , tak będziesz robił z aku ,to długo on nie pożyje. Stajtaśma zużyta do połowy może wisieć i rok. Aku niestety nie.☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Czy tą ładowarką naładuję LifePo4? Bo informacje w różnych sklepach są zbieżne. Niektóre piszą że tak inne nie podają żadnych informacji na temat lifePo4.https://www.victronenergy.pl/chargers/blue-smart-ip65-chargerNaladujesz. Sciaga sie aplikacje i w menu wybiera jaki aku ma byc ladowany. Mam i 12 i 24 v i sa super - polecam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebaM3 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 O ile zrozumiałem to ma być jedyny akumulator, nie łączenie równoległe?Żelówka ma dość wysoką rezystancję wewnętrzną, dlatego nie jest dedykowana do rozruchu, jednak przy tej wielkości aku rozruch powinien być możliwy. Może mieć problemy z pełnym naładowaniem - ze względu na gęstość elektrolitu i wartość napięcia. Warto po powrocie nieco podładowywać małym prądem około 2A, lub lepiej podłączać na stałe pod napięcie buforowe czyli około 13,5V. Tak, jedyny, podłączony pod silnik zaburtowy, który, z tego co mimwiadomo, nie potrzebuje aku do rozruchu. Zależy mi natomiast żeby doładować dodatkowo w trakcie pływania, aku do dziobówki, które ładuję po każdym powrocie do garażu.Drugie aku, zasila echo i inst. na łódce i w zupełności wystarcza bez doładowywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybakaw Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: noszę się z zamiarem zakupu akumulatora do silnika elektrycznego o mocy 36 lb. Poprzedni "wyzionął ducha" - z resztą dostałem go jako używkę o nieznanej historii.. Posiadam ładowarkę Vipow BAT1131, która obsługuje akumulatory do 90aH. Stąd szukam czegoś do tej pojemności. Możecie polecić coś rozsądnego? Na Alledrogo są aku żelowe tej pojemności w granicach 470 PLN. Jest sens nimi się interesować? https://allegro.pl/oferta/akumulator-zelowy-agm-fotowoltaika-panele-12v-90ah-10514698087A może zakupić nową ładowarkę i większy akumulator? Może ktoś z kolegów ma doświadczenia z w/w ładowarką? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) Ta ładowarka w/g opisu daje max 3.3 Ampera . Jak znam życie to ma max 2-2.5A .Ładowanie nią aku 90Ah to utopia.Kup coś co ma prawdziwe 8-10A Na Aliex... możesz kupić ładowarkę Foxsur 8A za jakieś 70-80pln. Tu masz test. Do tego jakiś aku agm i po problemie Edytowane 5 Maja 2021 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybakaw Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Witam! Aby nie mnożyć tematów to umieszczam tutaj. Poprzedni post dziwnym trafem wyparował zatem zamieszczam ponownie. Poszukuję akumulatora do silnika elektrycznego 36 lb. Dotychczas pływałem z 75 aH ale niestety był to dosyć leciwy sprzęt i w końcu odmówił posłuszeństwa. Posiadam również ładowarkę Vipow Bat1131. Obsługuje ona baterie do 90 aH zatem szukałem czegoś w tej pojemności. No i tutaj rodzi się pytanie: jaki akumulator zakupić teraz do tego zestawu? Możecie coś rozsądnego polecić? Jest sporo ofert na popularnych serwisach aukcyjnych. Pytanie czy jest sens interesować się akumulatorami żelowymi za 450-500 PLN? A może zakupić nową ładowarkę do większych akumulatorów i automatycznie większą baterię? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Witam! Aby nie mnożyć tematów to umieszczam tutaj. Poprzedni post dziwnym trafem wyparował zatem zamieszczam ponownie. Poszukuję akumulatora do silnika elektrycznego 36 lb. Dotychczas pływałem z 75 aH ale niestety był to dosyć leciwy sprzęt i w końcu odmówił posłuszeństwa. Posiadam również ładowarkę Vipow Bat1131. Obsługuje ona baterie do 90 aH zatem szukałem czegoś w tej pojemności. No i tutaj rodzi się pytanie: jaki akumulator zakupić teraz do tego zestawu? Możecie coś rozsądnego polecić? Jest sporo ofert na popularnych serwisach aukcyjnych. Pytanie czy jest sens interesować się akumulatorami żelowymi za 450-500 PLN? A może zakupić nową ładowarkę do większych akumulatorów i automatycznie większą baterię? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Kwasiaki są bardzo ciężkie. Dlatego polecał bym Li ion lub LiFePo4. Ulga dla kręgosłupa. W sumie wg opinii innych wszytkie tzw "firmowe" są w porządeczku.Osobiście w zeszłym zmajstrowałem sobie takie litowo jonowe dwa pakiety pakiety 4s 20P oraz jeden 4s24P na ogniwach 18650 z demmobilu. (Sony, Panasolic i LG)Wszystkie jak na razie trzymają pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) tanio i w miarę lekko ok 15-20kg to kwasiak za 300-400 zł (np. wapniowy z Juli 72 lub 90Ah), wytrzyma dwa sezony raczej na pewno, ładowarkę kup dająca coś około 1/10 pojemności aku, czyli aku 70Ah to ładowarka zdolna podać 7ATwoja ładowarka daje maks 3,3A czyli ładowanie czegoś większego niż 50Ah to już wyzwanie czasowe (90Ah naładuje w 27 godzin) wieć już jej nie używaj to większych akumulatorów, jeśli są mocno rozładowaneAGM i Gel sa ciężkie 70-90Ah będzie ważył już 20-30kg i droższe od tzw zwykłych/mokrych "kwasiaków"Najlżejsze to Lifepo4, pomijam Li-ion bp tam tracisz część pojemności ze względu na niskie napięcie w pakietach 3S, zaś 4S to znowu może być zbyt wysokie napięcie dla silnika. Niestety są drogie i koszt 50Ah (taki Ci powinien wystarczyć) to pewnie od 1000 zł za gotowe (i więcej) w zależności od źródła. Taki Lifepo4 powinien wytrzymać 10 lat choć gwarancji dostajesz na nie wiecej niż dwa lata, Edytowane 6 Maja 2021 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 pomijam Li-ion bp tam tracisz część pojemności ze względu na niskie napięcie w pakietach 3S, zaś 4S to znowu może być zbyt wysokie napięcie dla silnika. Niestety są drogie i koszt 50Ah (taki Ci powinien wystarczyć) to pewnie od 1000 zł za gotowe (i więcej) w zależności od źródła. Taki Lifepo4 powinien wytrzymać 10 lat choć gwarancji dostajesz na nie wiecej niż dwa lata,Z tym wyższym napięciem sobie poradziłem montując regulator PWM DC 100A (koszt 60 zł) A złożenie samemu litowca z ogniw 18650 typu 4s 20p to koszt 600 zł.A taki o pojemności 720 Wh waży 5,3 kg. Przy spokojnej aurze starcza na cały dzień pływanie (powolnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Gdzie znajdziesz takie tanie 18650? Bo trzeba BMS i inne pierdoly za te 600zl kupic jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert74 Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Używał ktoś akumulatorów marki Nerbo ? W jednym ze sklepów polecono mi taki aku do silnika 34 lb http://www.nerboakumulatory.pl/akumulator-nerbo-nbc-80-12i-12v-80ah-p-47.html Wszelkie info mile widziane. Edytowane 6 Maja 2021 przez robert74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Gdzie znajdziesz takie tanie 18650? Bo trzeba BMS i inne pierdoly za te 600zl kupic jeszcze?Z demobilu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Gdzie znajdziesz takie tanie 18650? Bo trzeba BMS i inne pierdoly za te 600zl kupic jeszcze?Ofert jest zatrzęsienie ! Wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę 18650 z recyklingu lub z demontażu czy też demobilu. Można na OLX czy też Allegro znaleźć dużo ofert. Porządne ogniwka można kupić za 4-5 zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Te to znam, ale demobil mnie nie interesuje:) najtańsze nowe to chyba litokala z alika, maja czasami fajne promki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Te to znam, ale demobil mnie nie interesuje:) najtańsze nowe to chyba litokala z alika, maja czasami fajne promki.Każdy ma prawo wyboru. Natomiast ja bym się nie zdecydował na nowe. Przy zakupie 100 szt bez problemu można wybrać z nich 80 takich o minimalnej pojemności 2500 mAh.Najpierw trzeba każdy naładować i następnie wrzucić na testery pojemności i sprawdzić jaką mają.Zwykle robię to prądem 500 - 400 mA. Po czym znowu ładuję je do pełna i pozostawiam w spokoju na 2-3 miesiące.Po tym czasie mierzę napięcie na każdym z nich. Wybieram najlepszych 80 do składania pakietu. Dokładam jeden lub dwa (równolegle) BMSY wsadzam do pudełka hermetycznego i po sprawie. BMS kosztuje do 20 zł pudełko można kupić za 60 -100 zł. Koszyczki, podkładki i taśmy też coś tam kosztują ale nie więcej niż 50 zł w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Bms za 20zl?? , odwazny jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) Bms za 20zl?? , odwazny jestes Taki BMS : https://pl.aliexpress.com/item/33055010636.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fVHiH1amożna połączyć dwa równolegle i spoko można ciągnąć dłuższą chwilę 50 A prądu Zwykle nie przekraczam 10 A bo nie ma po co. Najczęściej to mi 5 amper idzie na silnikTaki: https://pl.aliexpress.com/item/4000372664325.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fx90XXuteż zamontowałem w jednym pakiecie i działa bardzo dobrze Edytowane 6 Maja 2021 przez cezorator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 czy ja Cie dobrze rozumiem , dwa bms spiete rownolegle pod 1 pakiet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 (edytowane) czy ja Cie dobrze rozumiem , dwa bms spiete rownolegle pod 1 pakiet ? tak - taki patent mi zdradzili rowerzyści i działa dobrze tu można się wiele dowiedzieć : https://pojazdyelektryczne.org/ Edytowane 6 Maja 2021 przez cezorator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Gratuluje pomysłowości, więcej pytań nie mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
senfik
Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje
Top użytkownicy dla tego pytania
101
49
37
25
Popularne dni
9 Maj
18
6 Maj
15
18 Lut
14
1 Kwi
14
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 101 odpowiedzi
godski 49 odpowiedzi
Jozi 37 odpowiedzi
Kadet 25 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2017
18 odpowiedzi
6 Maj 2021
15 odpowiedzi
18 Lut 2018
14 odpowiedzi
1 Kwi 2014
14 odpowiedzi
Popularne posty
francisco scaramanga
Jak silnik jest produkcji rosyjskiej to nic Tobie nie pozostaje jak napęd atomowy ...
kotwitz
Coż, kilka osób poleciło Ci sprawdzone produkty i dało konkretne rady. Jak będziesz chodził od sklepu do sklepu to zwariujesz w końcu.
psulek
Nie prościej kupić klemy samozaciskowe? W komplecie są od razu osłonki na słupki i nie napada:, trudno przypadkowo zewrzeć. https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-
Opublikowane grafiki
837 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi