senfik Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Ta ciągnij to po piachu , a gratów to już nadmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Chciałem lifepo4 doradca w sonarze pytał jaki mam silnik i dobrał ten aku. Dziś dzwoniłem wymienią na 3S rozumiem że to nic nie da i silnik znów się usmaży?Nie usmaży się, wręcz przeciwnie. 3s bedzie mial niższe napiecie niz typowy aku olowiowy no i silnik bedzie słabszy, cos jak na wpół rozładowanym olowiaku. Pogadaj z nimi zeby na LifePO4 wymienili, a nie Liion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zapytaj się tych Panow w sklepie , czy wogole mają pojęcie czym handlują... to jest kpina z klienta sprzedać 3s badz 4s li-ion dla silnika 12v I twierdzić, że będzie Pan zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zapytaj się tych Panow w sklepie , czy wogole mają pojęcie czym handlują... to jest kpina z klienta sprzedać 3s badz 4s li-ion dla silnika 12v I twierdzić, że będzie Pan zadowolony...Tak jest, znam przypadek kolegi, któremu wciśnięto takie 100ah w 3s i teraz kombinuje nad przetwornicą up, by wycisnąć z aku pojemność, bo napięcie pada i elektronika nie chce działać.... Napiszesz jednemu z tych składaczy ogniw na fejsie, że to się nie nadaje- to ci oczy wydrapie i będzie licytował ile sprzedał i ilu ma zadowolonych klientów. Niestety, wszystko bierze się z dwóch rzeczy- pogoni za CCC i zwykłej niewiedzy. Ludzie kupują elektronikę za kilka-naście tysięcy a usiłują oszczędzić, lub nie chce im się sprawdzić podstawowych informacji o ogniwach i napięciach z nich uzyskiwanych. O możliwości efektów specjalnych na wodzie nie wspomnę..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 @Maciej_K... nic dodać, nic ująć...kasa sie zgadza.niech klient się martwi teraz,"janusze byznesu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spider718 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Witam mam takie pytanie posiadam silnik minn kota 55 i chciałbym kupić do niego akumulator wcześniej 4 lata służyła mi kwasówka, myślałem o lifepo4 jednak cena troszkę spora i mam dylemat biorę pod uwagę Toyama żel 100 ah lub znalazłem drugi akumulator ENERBLOCK JDG12-100 12V 100AH podobno jakiś wzmocniony będę pływał na dużym jeziorze co byście doradzili ? A może jakiś inny wybór? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Witam mam takie pytanie posiadam silnik minn kota 55 i chciałbym kupić do niego akumulator wcześniej 4 lata służyła mi kwasówka, myślałem o lifepo4 jednak cena troszkę spora i mam dylemat biorę pod uwagę Toyama żel 100 ah lub znalazłem drugi akumulator ENERBLOCK JDG12-100 12V 100AH podobno jakiś wzmocniony będę pływał na dużym jeziorze co byście doradzili ? A może jakiś inny wybór? Z góry dziękuję za pomoc.Zanim przesiadłem się na lifepo4, zajechałem parę zap-ów marine, i jeszcze jakiś. Generalni polecam poszukać AGM z bitych aut, takie aukcje są dostępne na portalu znanym, kupiłem i aku za 400zł lepszy niż nowe "marine". Pochodził u mnie, teraz pracuje u kolegi, który jest także zadowolony zeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 synek007 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Nie usmaży się, wręcz przeciwnie. 3s bedzie mial niższe napiecie niz typowy aku olowiowy no i silnik bedzie słabszy, cos jak na wpół rozładowanym olowiaku. Pogadaj z nimi zeby na LifePO4 wymienili, a nie Liion. Ten może być? Bateria 12V-100Ah -(LiFePO4 - LFP)Napięcie nominalne: 12VNapięcie ładowania: 14,6VIlość energii: 1280WhIlość cykli: >2000 cykli (100% DOD)Prąd ładowania: 20AMaksymalny prąd ładowania: 50AMaksymalny ciągły prąd rozładowania: 100AMaksymalny szczytowy prąd impulsowy: Wysokie bezpieczeństwo dzięki zaawansowanemu Wbudowanemu Systemowi Zarządzania AkumulatoremMonitorowanie temperatury komórki, prądu, napięcia, równoważenia komórek itp.Temperatura robocza przy rozładowaniu: -20 ° C + 55 ° CWymiary: 329mm x 172mm x 214mm (całkowita wys. 220 mm)Terminale: M8Waga: 11,2 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zanim przesiadłem się na lifepo4, zajechałem parę zap-ów marine, i jeszcze jakiś. Generalni polecam poszukać AGM z bitych aut, takie aukcje są dostępne na portalu znanym, kupiłem i aku za 400zł lepszy niż nowe "marine". Pochodził u mnie, teraz pracuje u kolegi, który jest także zadowolony zeń. Dokładnie na takich pływam od 12 lat tylko bezwypadkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) <p> Ten może być? Bateria 12V-100Ah -(LiFePO4 - LFP)Napięcie nominalne: 12VNapięcie ładowania: 14,6VIlość energii: 1280WhIlość cykli: >2000 cykli (100% DOD)Prąd ładowania: 20AMaksymalny prąd ładowania: 50AMaksymalny ciągły prąd rozładowania: 100AMaksymalny szczytowy prąd impulsowy: Wysokie bezpieczeństwo dzięki zaawansowanemu Wbudowanemu Systemowi Zarządzania AkumulatoremMonitorowanie temperatury komórki, prądu, napięcia, równoważenia komórek itp.Temperatura robocza przy rozładowaniu: -20 ° C + 55 ° CWymiary: 329mm x 172mm x 214mm (całkowita wys. 220 mm)Terminale: M8Waga: 11,2 kg Jasne! Z tego bedziesz zadowolony Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Seki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 synek007 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Sonar mi napisał tak : Możemy wymienić Panu na LifePO4 natomiast uważamy że akumulator 3S będzie lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem dla silnika. Co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Oni Cię bezczelnie w balona robią. Wymieniaj jak najszybciej i nigdy więcej nie miej z nimi nic wspólnego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 To chyba tylko w sonar twierdza że.li-ion jest bezpieczniejszy w użytkowaniu i lepszy w konfiguracji 3s dla.silnika 12v...dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 synek007 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Dzięki biorę Lifepo4. Tylko zastaniam się dlaczego upierają się przy li-ion jak cena lifepo4 jest wyższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 synek007 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Jasne! Z tego bedziesz zadowolony Ładowarkę brać 20 A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 20A to taki rozsądny wybór, później ceny mocno rosną. Oni chcą się pozbyć tego 3S, nikt kumaty tego nie kupi, ale zawsze trzeba próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sol321 Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Panowie, wiem że był już gdzieś temat poruszany, ale nie mogę znaleźć. Macie silnik dziobowy i echosondę na jednym akumulatorze lifepo4? Jakieś zakłócenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Będą na 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brzoza Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Witajcie, Zalezy mi na niskiej wadze akumulatora. Czy na silniku Haswing Osapian 55/60 MAXda się trochę popływać na powiedzmy aku AGM 80Ah? Nie mam zamiaru trollować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Da się o ile nie bedziesz plywal na maksa, a agm to słaby wybor jesli ma byc niska waga, juz lzejszy i tanszy bedzie zwykly kwas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Nie kupuj zwykłego kwasiaka, do silników minimum agm i 80ah spokojnie przy normalnej pogodzie da radę, też zależy jaki agm. zwykły kwasiak nie nadaje się do pracy ciągłej, w samochodzie ma dać wysoki prąd rozruchowy, a jak go zostawisz w samochodzie z włączonymi światłami to szybko się wyczerpie, a co dopiero przy silniku. Pływałem w poprzednim roku na silniku 55lbs bez maxi i na 80ah volty i nigdy oczywiście bez pływania w trolu nie zawiódł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Nie kupuj zwykłego kwasiaka, do silników minimum agm i 80ah spokojnie przy normalnej pogodzie da radę, też zależy jaki agm. zwykły kwasiak nie nadaje się do pracy ciągłej, w samochodzie ma dać wysoki prąd rozruchowy, a jak go zostawisz w samochodzie z włączonymi światłami to szybko się wyczerpie, a co dopiero przy silniku. Pływałem w poprzednim roku na silniku 55lbs bez maxi i na 80ah volty i nigdy oczywiście bez pływania w trolu nie zawiódł.AGM to też akumulator samochodowy i światłą włączone też go rozładują. Zostawienie włączonych świateł powoduje spadek napięcia i tym samym brak należytego prądu rozruchowego i dotyczy to tak samo kwasiaka jak i AGM. Kilka lat pływałem z kwasiakami o pojemności do 80Ah i spokojnie dawały rade po 2-3 lata. To co szkodzi akumulatorom kwasowym i AGM (choć obydwa to kwasy) to rozładowywanie ich poniżej 50% ich pojemności i prądami większymi niż 20% ich pojemności, Rozładowywanie kwasa czy agm poniżej 50% pojemności skraca ilość cykli życia, rozładowywanie większym prądem niż 20% pojemności (prąd większy niż C5 np C2) powoduje spadek nominalnej pojemności i taki aku o pojemności 80Ah obciążony 20A z silnika elektrycznego nie wytrzyma 4 godzin a coś koło 3. Stąd warto wiedzieć z jakimi prędkościami chce się pływać i zobaczyć jakie obciążenie daje wtedy silnik i dobierać akumulator. Silnik 55/60lbs weźmie 50-60A maksymalnie a to najlepszy sposób do zajechania aku kwasowego czy AGM o pojemności 80Ah. Jak ktoś chce pływać 3-4 km/h na niewielkie odległości typu 5 km dziennie to 80Ah kwas czy AGM wystarczy, ale to kwasowy będzie lżejszy od AGM. Wyższe prędkości lub dalsze odległości to sporo większy aku lub litowy, dla którego pobory 50A nie będą takim obciążeniem jak dla kwasiaka czy AGM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietro Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Wuran, wszystko pięknie tłumaczysz, tylko mała uwaga - nie mieszaj amperogodzin z amperami, bo niemający pojęcia nie będą mieli pojęcia o co chodzi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 18 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Nie zauważyłem tego mieszania Ja do swojej Minn Koty 80/24 używam żele 2x120Ah. Reklamowane są ostatnio LiFePo4. Chcąc wymienić żele na LiFePo4 musiałbym wydać ok. 7 tyś. Tak sobie myślę czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie za podobną kasę silnika z wmontowanym akumulatorem litowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 18 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Nie zauważyłem tego mieszania Ja do swojej Minn Koty 80/24 używam żele 2x120Ah. Reklamowane są ostatnio LiFePo4. Chcąc wymienić żele na LiFePo4 musiałbym wydać ok. 7 tyś. Tak sobie myślę czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie za podobną kasę silnika z wmontowanym akumulatorem litowym. zdecydowanie nie warto. Lepiej mieć osobno silnik i osobno akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
senfik
Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje
Top użytkownicy dla tego pytania
101
49
37
25
Popularne dni
9 Maj
18
6 Maj
15
18 Lut
14
1 Kwi
14
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 101 odpowiedzi
godski 49 odpowiedzi
Jozi 37 odpowiedzi
Kadet 25 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2017
18 odpowiedzi
6 Maj 2021
15 odpowiedzi
18 Lut 2018
14 odpowiedzi
1 Kwi 2014
14 odpowiedzi
Popularne posty
francisco scaramanga
Jak silnik jest produkcji rosyjskiej to nic Tobie nie pozostaje jak napęd atomowy ...
kotwitz
Coż, kilka osób poleciło Ci sprawdzone produkty i dało konkretne rady. Jak będziesz chodził od sklepu do sklepu to zwariujesz w końcu.
psulek
Nie prościej kupić klemy samozaciskowe? W komplecie są od razu osłonki na słupki i nie napada:, trudno przypadkowo zewrzeć. https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-
Opublikowane grafiki
837 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi