Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chciałem lifepo4 doradca w sonarze pytał jaki mam silnik i dobrał ten aku. Dziś dzwoniłem wymienią na 3S rozumiem że to nic nie da i silnik znów się usmaży?

Nie usmaży się, wręcz przeciwnie. 3s bedzie mial niższe napiecie niz typowy aku olowiowy no i silnik bedzie słabszy, cos jak na wpół rozładowanym olowiaku. Pogadaj z nimi zeby na LifePO4 wymienili, a nie Liion.

• 0

Zapytaj się tych Panow w sklepie , czy wogole mają pojęcie czym handlują... to jest kpina z klienta sprzedać 3s badz 4s li-ion dla silnika 12v I twierdzić, że będzie Pan zadowolony...

Tak jest, znam przypadek kolegi, któremu wciśnięto takie 100ah w 3s i teraz kombinuje nad przetwornicą up, by wycisnąć z aku pojemność, bo napięcie pada i elektronika nie chce działać.... Napiszesz jednemu z tych składaczy ogniw na fejsie, że to się nie nadaje- to ci oczy wydrapie i będzie licytował ile sprzedał i ilu ma zadowolonych klientów. Niestety, wszystko bierze się z dwóch rzeczy- pogoni za CCC  i zwykłej niewiedzy. Ludzie kupują elektronikę za kilka-naście tysięcy a usiłują oszczędzić, lub nie chce im się sprawdzić podstawowych informacji o ogniwach i napięciach z nich uzyskiwanych. O możliwości efektów specjalnych na wodzie nie wspomnę.....

• Like 1

• 0

Witam mam takie pytanie posiadam silnik minn kota 55 i chciałbym kupić do niego akumulator wcześniej 4 lata służyła mi kwasówka, myślałem o lifepo4 jednak cena troszkę spora i mam dylemat biorę pod uwagę Toyama żel 100 ah lub znalazłem drugi akumulator ENERBLOCK JDG12-100 12V 100AH podobno jakiś wzmocniony będę pływał na dużym jeziorze co byście doradzili ? A może jakiś inny wybór? Z góry dziękuję za pomoc.

• 0

Witam mam takie pytanie posiadam silnik minn kota 55 i chciałbym kupić do niego akumulator wcześniej 4 lata służyła mi kwasówka, myślałem o lifepo4 jednak cena troszkę spora i mam dylemat biorę pod uwagę Toyama żel 100 ah lub znalazłem drugi akumulator ENERBLOCK JDG12-100 12V 100AH podobno jakiś wzmocniony będę pływał na dużym jeziorze co byście doradzili ? A może jakiś inny wybór? Z góry dziękuję za pomoc.

Zanim przesiadłem się na lifepo4, zajechałem parę zap-ów marine, i jeszcze jakiś. Generalni polecam poszukać AGM z bitych aut, takie aukcje są dostępne na portalu znanym, kupiłem i aku za 400zł lepszy niż nowe "marine". Pochodził u mnie, teraz pracuje u kolegi, który jest także zadowolony zeń. 

• Like 1

• 0

Nie usmaży się, wręcz przeciwnie. 3s bedzie mial niższe napiecie niz typowy aku olowiowy no i silnik bedzie słabszy, cos jak na wpół rozładowanym olowiaku. Pogadaj z nimi zeby na LifePO4 wymienili, a nie Liion.

Ten może być?

Bateria 12V-100Ah -(LiFePO4 - LFP)

• Napięcie nominalne: 12V
  • Napięcie ładowania: 14,6V
  • Ilość energii: 1280Wh
  • Ilość cykli: >2000 cykli (100% DOD)
  • Prąd ładowania: 20A
  • Maksymalny prąd ładowania: 50A
  • Maksymalny ciągły prąd rozładowania: 100A
  • Maksymalny szczytowy prąd impulsowy: 
  • Wysokie bezpieczeństwo dzięki zaawansowanemu Wbudowanemu Systemowi Zarządzania Akumulatorem
  • Monitorowanie temperatury komórki, prądu, napięcia, równoważenia komórek itp.
  • Temperatura robocza przy rozładowaniu: -20 ° C  + 55 ° C
  • Wymiary: 329mm x 172mm x 214mm (całkowita wys. 220 mm)
  • Terminale: M8
  • Waga: 11,2 kg

• 0

Zanim przesiadłem się na lifepo4, zajechałem parę zap-ów marine, i jeszcze jakiś. Generalni polecam poszukać AGM z bitych aut, takie aukcje są dostępne na portalu znanym, kupiłem i aku za 400zł lepszy niż nowe "marine". Pochodził u mnie, teraz pracuje u kolegi, który jest także zadowolony zeń.

Dokładnie na takich pływam od 12 lat tylko bezwypadkowe :)

• 0

<p>

Ten może być?

Bateria 12V-100Ah -(LiFePO4 - LFP)

• Napięcie nominalne: 12V
  • Napięcie ładowania: 14,6V
  • Ilość energii: 1280Wh
  • Ilość cykli: >2000 cykli (100% DOD)
  • Prąd ładowania: 20A
  • Maksymalny prąd ładowania: 50A
  • Maksymalny ciągły prąd rozładowania: 100A
  • Maksymalny szczytowy prąd impulsowy:
  • Wysokie bezpieczeństwo dzięki zaawansowanemu Wbudowanemu Systemowi Zarządzania Akumulatorem
  • Monitorowanie temperatury komórki, prądu, napięcia, równoważenia komórek itp.
  • Temperatura robocza przy rozładowaniu: -20 ° C + 55 ° C
  • Wymiary: 329mm x 172mm x 214mm (całkowita wys. 220 mm)
  • Terminale: M8
  • Waga: 11,2 kg

Jasne! Z tego bedziesz zadowolony :)

Edytowane przez Seki

• 0

Nie kupuj zwykłego kwasiaka, do silników minimum agm i 80ah spokojnie przy normalnej pogodzie da radę, też zależy jaki agm. :) zwykły kwasiak nie nadaje się do pracy ciągłej, w samochodzie ma dać wysoki prąd rozruchowy, a jak go zostawisz w samochodzie z włączonymi światłami to szybko się wyczerpie, a co dopiero przy silniku. Pływałem w poprzednim roku na silniku 55lbs bez maxi i na 80ah volty i nigdy oczywiście bez pływania w trolu nie zawiódł.

• 0

Nie kupuj zwykłego kwasiaka, do silników minimum agm i 80ah spokojnie przy normalnej pogodzie da radę, też zależy jaki agm. :) zwykły kwasiak nie nadaje się do pracy ciągłej, w samochodzie ma dać wysoki prąd rozruchowy, a jak go zostawisz w samochodzie z włączonymi światłami to szybko się wyczerpie, a co dopiero przy silniku. Pływałem w poprzednim roku na silniku 55lbs bez maxi i na 80ah volty i nigdy oczywiście bez pływania w trolu nie zawiódł.

AGM to też akumulator samochodowy i światłą włączone też go rozładują. Zostawienie włączonych świateł powoduje spadek napięcia i tym samym brak należytego prądu rozruchowego i dotyczy to tak samo kwasiaka jak i AGM. Kilka lat pływałem z kwasiakami o pojemności do 80Ah i spokojnie dawały rade po 2-3 lata. To co szkodzi akumulatorom kwasowym i AGM (choć obydwa to kwasy) to rozładowywanie ich poniżej 50% ich pojemności i prądami większymi niż 20% ich pojemności, Rozładowywanie kwasa czy agm poniżej 50% pojemności skraca ilość cykli życia, rozładowywanie większym prądem niż 20% pojemności (prąd większy niż C5 np C2) powoduje spadek nominalnej pojemności i taki aku o pojemności 80Ah obciążony 20A z silnika elektrycznego nie wytrzyma 4 godzin a coś koło 3. Stąd warto wiedzieć z jakimi prędkościami chce się pływać i zobaczyć jakie obciążenie daje wtedy silnik i dobierać akumulator. Silnik 55/60lbs weźmie 50-60A maksymalnie a to najlepszy sposób do zajechania aku kwasowego czy AGM o pojemności 80Ah. Jak ktoś chce pływać 3-4 km/h na niewielkie odległości typu 5 km dziennie to 80Ah kwas czy AGM wystarczy, ale to kwasowy będzie lżejszy od AGM. Wyższe prędkości lub dalsze odległości to sporo większy aku lub litowy, dla którego pobory 50A nie będą takim obciążeniem jak dla kwasiaka czy AGM

• Like 1

• 0

Nie zauważyłem tego mieszania :)

Ja do swojej Minn Koty 80/24 używam żele 2x120Ah. Reklamowane są ostatnio LiFePo4. Chcąc wymienić żele na LiFePo4 musiałbym wydać ok. 7 tyś. Tak sobie myślę czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie za podobną kasę silnika z wmontowanym akumulatorem litowym. 

• 0

Nie zauważyłem tego mieszania :)

Ja do swojej Minn Koty 80/24 używam żele 2x120Ah. Reklamowane są ostatnio LiFePo4. Chcąc wymienić żele na LiFePo4 musiałbym wydać ok. 7 tyś. Tak sobie myślę czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie za podobną kasę silnika z wmontowanym akumulatorem litowym. 

zdecydowanie nie warto. Lepiej mieć osobno silnik i osobno akumulator